Prima paginăSocial

Profesori nemțeni în vizită la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară

Profesori nemțeni în vizită la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară

Dimensiune text

 

 

În perioada 6 – 10 noiembrie, 21 de profesori de fizică, matematică, chimie, franceză și discipline tehnice din județul Neamț au vizitat Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), în care se află cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare, situat la câțiva kilometri nord-vest de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța, informează un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.

CERN are în dotare o rețea formată din șase acceleratoare de particule și un singur decelerator de particule. Fiecare accelerator din complex accelerează particulele până la o anumită energie, după care le trimite la următorul accelerator, care urmează să accelereze particulele către energii mai mari. La CERN se află și un centru de informatică dotat cu computere de ultimă generație, pentru a interpreta digital datele obținute experimental.

În cadrul S’Cool Lab, cei 21 de profesori au desfășurat activitate experimentală și au realizat, pe grupe, o cameră cu ceață în care au observat traiectoriile particulelor încărcate electric.

„La finalul vizitei de studiu, a avut loc o întâlnire/dezbatere cu Adrian Buzatu, cercetător român din domeniul fizicii particulelor, care a făcut parte din echipa care a cercetat experimental bosonul Higgs. Adrian Buzatu a studiat ingineria la Lyon, Franța, a continuat în domeniul fizicii la Grenoble, doctorat în fizica particulelor la Universitatea McGill din Montreal, Canada, cercetător asociat la Universitatea din Glasgow, Scoția, cercetător la Tsinghua University, China, cercetător la Academia Sinica, Taiwan, membru al experimentului ATLAS, la acceleratorul de particule LHC, iar în cadrul întâlnirii a descris principalele direcții de cercetare fundamentală de la CERN”, precizează comunicatul ISJ Neamț.

 

 

Foto: ISJ Neamț

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0