HomeSocialEducatie

Profesor răstignit ca Ioan Vodă cel Cumplit

Dascăli din zona Piatra Neamţ vin să înveţe şcolarii din zona Roman. O profesoară la început de carieră din Piatra Neamț a luat catedră la Valea Ursului și Cordun, dar stă cu chirie în internatul Colegiului „Petru Poni”.

Repartizarea în şcolile din judeţ a făcut ca dascăli cu domiciliul în zona Piatra Neamţ să ajungă să profeseze în şcoli din zona Roman. Situaţia nu este o noutate, dar condiţiile pe care vremurile actuale le oferă dascălilor fac diferenţa.

În şcolile Izvoare şi Bahna, de exemplu, activează doi dascăli care locuiesc Roznov, respectiv în comuna Costişa. „Am încercat să le găsim o gazdă, dar au preferat să facă naveta în fiecare zi cu autoturismul proprietate personală”, spune Cristian Liviu Ploşniţă, primarul comunei Bahna.

Directoarea adjunctă a unităţii de învăţământ, profesoara Irina Marian, spune că numai dragostea de profesie îi determină pe dascăli să nu renunţe. „Nu ar avea posibilitatea să vină cu un mijloc de transport în comun. Singura soluţie să ajungă la şcoală este cu autoturismul personal şi să aibă noroc de o iarnă blândă”, a explicat directorul adjunct al şcolii.

Liceul Tehnologic din localitatea Valea Ursului are şi el un dascăl cu domiciliul în Piatra Neamţ. „Colega mea nu ar avea timp fizic să ajungă la ore. Nici financiar nu ar putea face faţă, dacă luăm în calcul faptul că este debutantă. Deoarece are ore şi la Școala Gimnazială din Cordun, a decis să stea cu chirie la căminul Colegiului Tehnic «Petru Poni» din Roman”, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din Valea Ursului.

Dascălii navetişti au motive de bucurie, deoarece autorităţile locale au început să plătească sumele restante privind cheltuielile cu transportul dascălilor. Cele zece cadre didactice navetiste de la Școala Gimnazială din Poienari au primit deja sumele restante din iulie şi promisiuni din partea administraţiei publice locale că aceste cheltuieli vor fi asigurate până la finalul anului. Nici dascălii de la unităţile şcolare din Gherăeşti şi Ion Creangă nu au motive de îngrijorare, deoarece autorităţile locale au plătit sumele restante începând din luna aprilie, respectiv iunie şi se află cu plata la zi a acestor cheltuieli.

Comentarii

WORDPRESS: 8
 • ”Profesor rasticnit” duci lumea in eroare doamna Postelnicu.Vai mama lui de titlu ,de la rasticnit la facut naveta e cale lunga doamna ziarista……..

 • elena 10 ani ago

  Toate titlurile de articol sunt alese in detrimentul mintilor umane.

 • Costi 10 ani ago

  VAI EDY ?!!?!! AI SCRIS…DE DOUA ORI…RASTICNIT…! TRAG SPERANTA CA NU ESTI…DASCAL…CA E POSIBIL SA VADA ELEVII SI-TI VOR DA O NOTA PROASTA LA LB. ROMANA !

 • cornelia 10 ani ago

  Foarte bine ca locuieste la internat doamna de la Valea Ursului,ideea e sa faca servici.

 • MONA 10 ani ago

  ION VODĂ CEL CUMPLIT NU A FOST RĂSTIGNIT, DOMNISOARĂ DRAGĂ!
  Răstignirea era pe cruce, pe lemn, iar Ion Vodă cel Cumplit a fost legat cu mainile si picioarele de patru cămile și a fost rupt …
  SI TITLUL ARTICOLULUI NU ARE LEGĂTURĂ CU TEXTUL ȘTIRII!

  • Bortas Cristiana 10 ani ago

   răstignít, -ă, răstigniți, -te adj. 1. Pironit pe cruce. ♦ Chinuit, torturat. 2. Cu brațele desfăcute, întinse. 3. (Rar) Robit, stăpânit de ceva. [Var.: restihnít, -ă adj.] – Din răstigni.

 • mandea 10 ani ago

  ce se intampla cu acesti profesori care fac naveta de la atata distanta ,iar o doamna profesoara a fost nevoita sa inchirieze o camera la un camin din oras ,nu este altceva decat bataie de joc ,cu ce bani mai raman acesti oameni din salariul lor

 • elvis 10 ani ago

  A, RASTIGNIT IN SENS FIGURAT !
  DAR TITLUL E CAM FORȚAT PENTRU ACEST ARTICOL!