HomeNeamt

Produse lactate stricate pe piaţă

Un control desfăşurat recent de comisarii nemţeni pentru protecţia consumatorilor în reţeaua de distribuţie, comercializare şi producţie a laptelui, produselor lactate, untului şi brînzeturilor, a condus la aplicarea de amenzi şi la retragerea de pe piaţă a aproximativ 500 de kilograme de astfel de produse.

 

La 14 din cei 18 operatori economici controlaţi au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Doi dintre operatorii economici verificaţi comercializau caşcaval cu modificări organoleptice, fermentat şi cu gust acru. Un operator economic comercializa brînză burduf ambalată în batoane, la care lista ingredientelor era în contradicţie cu prevederile standardelor în vigoare. Zece operatori economici comercializau produse care nu aveau etichete cu principalele elemente de identificare şi caracterizare. Data limită de consum era ilizibilă şi putea fi ştearsă cu mîna, iar produsele nu aveau afişat procentul de grăsime şi data limită de consum. Înlocuitorii de produse lactate din preparatele de post erau comercializaţi sub denumiri incorecte, iar la trei operatori economici  înlocuitorii de produse lactate erau expuşi împreună cu produsele lactate. Tot trei operatori economici nu indicau preţul pe unitatea de vînzare şi preţul pe unitatea de măsură, iar un operator economic din municipiul Roman nu a putut prezenta organelor de control registrul unic de control, certificatul constatator şi autorizaţiile emise pentru punctul respectiv de lucru„, a precizat comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ, Gelu Moldovanu.

Ca urmare a abaterilor constatate s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a patru kilograme de caşcaval şi oprirea temporară de la comercializare a 438 de kilograme de brînzeturi.
Agenţii economici verificaţi au fost sancţionaţi cu 12 avertismente şi şapte amenzi contravenţionale însumînd 13.500 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0