Prima paginăActualitateRoman

Probleme la staţia de transfer a deşeurilor de la Cordun

Dimensiune text

Lucrările la staţia de transfer a deşeurilor de la Cordun sunt în întârziere. Dacă staţia de transfer nu va fi gata la timp, municipiul Roman ar putea avea probleme în gestionarea deşeurilor. Preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, a dispus urgentarea lucrărilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, a efectuat o vizită la noua groapă de gunoi ce se va deschide la Girov şi la staţia de transfer ce va fi amplasată în comuna Cordun. Acestea fac parte din proiectul de management integrat al deşeurilor din judeţ, proiect câştigat de CJ Neamţ. Dacă stadiul lucrărilor de la Girov l-a mulţumit pe Culiţă Tărâţă, vizita la Cordun nu a avut concluzii pozitive, din cauza faptului că lucrările au fost întârziate cu aproape două luni, din cauza unei conducte de aducţiune ce aparţine societăţii Cersanit situată pe terenul unde va fi amplasată staţia de transfer. „Concluzii sunt foarte proaste, pentru că nu se respectă termenele de execuţie. Din această cauză am dispus ca, în fiecare sâmbătă, la ora şapte, să convocăm la faţa locului un comandament din care fac parte toţi factorii de decizie. De asemenea, am dispus realizarea unui program de recuperare a timpul pierdut, cu termene fixe, pentru a intra în normalitate. S-a întârziat din cauza unei reţele de aducţiune ce aparţine societăţii Cersanit şi care este amplasată pe terenul staţiei de transfer. Problema este gravă, pentru că vremea se răceşte, lucru care va îngreuna lucrările, iar în lipsa unei staţii intermediare, noi ce facem cu gunoiul? Îl ducem la Bacău? Aceasta nu este nemulţumirea lui Culiţă Tărâţă, ci a oamenilor care ne trag de mânecă. Sunt întârzieri de peste o lună, dacă nu două, trebuie suplimentat numărul de muncitori şi trebuie să se muncească zi şi noapte pentru a recupera timpul pierdut”, a afirmat Culiţă Tărâţă.

„În momentul de faţă, lucrările sunt realizate în proporţie de 50%. Achiziţia de materiale este făcută în totalitate, achiziţia de echipamente este făcută şi ea. La Cordun au fost probleme încă de la început. Aici au fost găsite două conducte ce aparţin societăţii Cersanit, din cauza cărora nu s-au putut face lucrările de fundaţie la staţia de sortare şi nici celelalte lucrări. Acum există la minister un ordin privind prelungirea termenului de lucrări. Aici a fost şi un teren foarte umed, lucru de care nu s-a ştiut la proiectare şi care a fost descoperit la decopertare. Noi ne ocupăm doar de construcţie. Există riscul inundării lucrărilor, dar celelalte lucrări, în care intră şi canalizarea, ţin de Consiliul Judeţean”, a declarat Dana Ciorcârlan, manager proiect – director executiv Moldocor, societatea care este lider în realizarea proiectului.deseuri2

Aceasta a mai afirmat că lucrările ar fi trebuit să se termine în octombrie, dar se speră că vor fi gata până la sfârşitul anului. La construcţia platformei lucrează, în prezent, circa 60 de oameni. Lucrările proiectului sunt efectuate de o asociere de firme, liderul de proiect fiind societatea Moldocor.

„Această întârziere ne dezavantajează, pentru că noi continuăm lucrările de închidere a gropii de gunoi neconforme, care se vor încheia cel mai devreme în februarie şi cel mai târziu în mai 2014, iar dacă staţia de sortare nu va fi gata la timp, vom fi în imposibilitatea de a gestiona, corect, operativ şi ecologic gunoiul din zonă. Dacă nu va fi gata la timp staţia de transfer, ne va crea o mare sincopă în gestionarea deşeurilor menajere în Roman”, a apreciat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0