HomeRoman

Problema apei romașcanilor, pe masa prefectului

Primarul Leoreanu a cerut sprijin Prefecturii Neamț pentru a rezolva problema apei romașcanilor. Specialiștii se gândesc la implementarea unei soluții care să fie benefică și pentru satul Corhana, din comuna Dulcești, acolo unde eroziunea solului pune în pericol mai multe clădiri.

 

 

Problema apei de la Roman a ajuns și la Prefectura Neamț. Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a participat la mai multe întâlniri cu prefectul George Lazăr și cu alți reprezentanți ai unor instituții, precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, pentru a discuta despre soluții pentru asigurarea furnizării apei non-stop. „Având în vedere că această situație nu este una de dată recentă și afectează peste 60.000 de locuitori, rezolvarea este o prioritate atât pentru Instituția Prefectului, cât și pentru Primăria Municipiului Roman. S-au făcut demersuri în acest sens, pe linie administrativă, la Guvernul României, pentru a asigura finanțarea pentru finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului Refacerea amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Roman”, se arată într-un comunicat emis de Prefectura Neamț.

Pe lângă problema de la Roman, prefectul George Lazăr a discutat, despre situația de la Corhana, cu Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești. În dreptul satului Corhana, din cauza eroziunii solului și existenței pânzei freatice aproape de nivelul solului, malul drept al râului Moldova a început să se prăbușească, punând în pericol  mai multe case și Biserica Romano-Catolică din localitate. În urma deplasării pe teren a unei comisii numită prin ordin de prefect, s-a constatat existența unei alunecări de teren cu o lungime de aproximativ 400 de metri, cu limita superioară la 15-20 de metri de Biserica Romano-Catolică din Corhana și locuințele din zonă și existența unor izvoare care se descarcă în zona afectată.

În ceea ce privește proiectul de refacere a amenajării râului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Roman, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a precizat că, deși în condițiile unui buget de maximă austeritate, s-a ținut cont de importanța obiectivului și, la propunerea de repartiție a bugetului alocat Administrației Naționale „Apele Române” în anul 2013, având în vedere valoarea ridicată a lucrărilor care mai sunt de executat, cât și a gradului de prioritate, este în preocupare identificarea de noi surse de finanțare alternativă la bugetul de stat, în scopul finalizării lucrărilor rămase de executat.

O soluție pe termen scurt ar fi aceea de a devia cursul brațului drept al râului Moldova către brațul stâng. Astfel, apa nu va mai ajunge la Corhana pentru a produce erozoiunea solului, ci va fi dirijată către Pildești, în zona stației de captare care alimentează Romanul.

Comentarii

WORDPRESS: 0