Primarul Romanului, naş de zimbru

HomeSocial

Primarul Romanului, naş de zimbru

 

zimbruUn pui de zimbru venit pe lume la începutul lunii iulie în Parcul Natural Vânători-Neamţ îşi caută naşul de botez, anunţau reprezentanţii parcului, care au lansat în acest sens şi un concurs prin care doritorii puteau trimite o propunere pentru ce nume să poarte animalul. Printre propuneri, una a venit din partea Romanului, a edilului şef, care a şi câştigat competiţia, devenind, astfel, naşul puiului de zimbru.

Câştigătorul concursului a fost desemnat săptămâna trecută, când a avut loc şi „botezul” puiul de zimbru, iar primarul Laurenţiu Leoreanu spune că va merge să-şi cunoască oficial finul săptămâna viitoare.

„Am făcut o propunere, am scris şi un material şi nu m-am gândit, în acel moment, că vom fi câştigători, pentru că la acel concurs au participat peste 300 de persoane. Noi am propus un singur nume şi bun. Am plecat de la ideea că se împlinesc 50 de ani de când domnul Constantin Tărăbuţă, fostul întemeietor şi director al Muzeului de Știinţe Naturale din Roman, a realizat un articol despre un craniu de zimbru găsit cu ocazia amenajării fostei grădini zoologice a oraşului. Zona aceea excavată aparţinea chiar zidului cetăţii vechi a acestei fortăreţe din Roman construite de Roman Muşat pe la anul 1396. În memoria acelui articol, a omului care s-a preocupat, a zimbrului care şi-a făcut prezenţa cunoscută aici, am propus juriului de la Parcul Natural Vânători-Neamţ ca numele pentru puiul de zimbru să fie cel de «Romaşcan». M-am bucurat foarte mult să aud că am câştigat acest concurs”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu, care a promis că va merge în rezervaţie pentru a-l cunoaşte pe cel căruia i-a dat numele.

Regula concursului a fost ca numele propus să înceapă cu particula „Ro”, competiţia aflându-se la cea de-a şasea ediţie, fiind botezaţi până acum trei masculi (Românaşul, Rovin şi Robur) şi două femele (Rozana şi Rolinne). Parcul Natural Vânători-Neamţ este arie protejată din 1999 şi se află în apropierea oraşului Tîrgu Neamţ, găzduind, în prezent, 19 exemplare de zimbri.