Primarul Lucian Micu: „Nu voi avea nicio problemă în a-mi depune demisia din funcția de primar”

HomePolitica

Primarul Lucian Micu: „Nu voi avea nicio problemă în a-mi depune demisia din funcția de primar”

 

„Nu voi avea nicio problemă în a-mi depune demisia din funcția de primar”, a declarat primarul Lucian Micu în conferința de presă săptămânală, atunci când a venit cu precizări ca urmare a sentinței dată de Curtea de Apel Bacău și care a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate (ANI), care l-a declarat pe edil incompatibil.

Primarul spune că așteaptă motivarea sentinței, iar apoi va ataca decizia la forul superior. „Referitor la sentința pe care Curtea de Apel Bacău a pronunțat-o vinerea trecută, știți foarte bine că eu nu am comentat niciodată și nu voi comenta sentințele instanțelor de judecată. Chiar dacă, personal, consider că nu e justificată, voi aștepta motivarea acestei sentințe și, ulterior, o voi ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție. În funcție de rezultatul de acolo, vom decide ceea ce este mai bine de făcut mai departe. Însă vreau să spun foarte clar că, în condițiile în care va fi din nou o sentință nefavorabilă, nu voi avea nicio problemă în a-mi depune demisia din funcția de primar, dacă va fi cazul, și nu mă voi prevala de acele tertipuri de a prelungi un eventual ordin de încetare venit din partea Prefecturii. Voi respecta întru totul decizia sentinței judecătorești. Însă am dreptul la această apărare, la această cale de atac, și o voi uza cu toată încrederea și speranța că lucrurile vor evolua în direcția în care mi-o doresc eu”, a precizat primarul Lucian Micu.

Edilul spune că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la interdicția impusă de ANI de a nu-i mai permite lui Lucian Micu să mai candideze timp de trei ani: „Practic, indiferent că discutăm de o faptă deosebit de gravă, conflict de interese de natură penală, conflict de interese de natură administrativă sau incompatibilitate, indiferent cât de gravă este situația, această interdicție este egală, de trei ani. Eu am dat și un alt exemplu în instanță, în care am spus că eu am fost găsit incompatibil de către ANI pe două articole, și i-am spus instanței: «Păi, în cazul în care dumneavoastră constatați că pe unul dintre ele nu sunt, și pe unul sunt, sancțiunea e aceeași». Practic, nu dă voie la acel principiu normal al proporționalității, trebuie să existe un minim și un maxim. Există și jurisprudență la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului, de aceea eu am făcut această sesizare și la Curtea Constituțională și așteptăm și Curtea Constituțională să se pronunțe. Eu voi respecta legislația în vigoare”.

„Căutarea a fost lungă”

Primarul a reamintit și faptul că sesizarea ANI cu privire la starea de incompatibilitate a fost făcută de o persoană care, la acea vreme, figura ca decedată. „Din punctul meu de vedere, și acum vă spun că eu eram în deplină compatibilitate în ceea ce am făcut. Eram nevinovat. ANI nu s-a autosesizat, a fost o sesizare făcută în anul 2014, de către un cetățean mort în anul 2012, și care privea votul meu într-o ședință de Consiliu privind alocarea unor sume de bani la echipa de fotbal, deci nu a avut nicio legătură cu spitalul. Sigur că, în momentul în care am ajuns la instanță, am solicitat și eu dosarul de la ANI. Am primit un dosar foarte gros, în care am văzut că am fost verificat. Căutarea a fost lungă. Să luăm două exemple de oameni care, deși au fost în incompatibilitate, au putut să candideze: unul este europarlamentarul Mircea Diaconu – și care, pe cale judecătorească, a obținut dreptul de a candida – și cea de a doua este Klaus Iohannis”, a mai spus primarul Micu.

Edilul spune că, din punctul său de vedere, starea sa de incompatibilitate nu este corect stabilită de lege, deoarece „legea incompatibilităților a apărut în 2003, iar spitalele au fost date în administrarea consiliilor locale în 2006 și în incompatibilitățile de la Consiliul de Administrație din legea spitalelor nu este prevăzută această calitate de viceprimar”.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Nu va fi o tragedie !
    Sunt multi romascani capabili sa conduca acest municipiu.
    Sper din tot sufletul ca Romanul sa nu mai fie acaparat de carcinomul PSD. Orice si oricine , numai PSD-ist sa nu fie !
    Acest partid este o plaga , o rusine si este cladit pe minciuna si hotie. Definitia incompetentei este PSD.
    In toata istoria Romaniei de la involutia din 1989 si pana astazi , PSD a fost cel mai mult la conducere , inclusiv la conducerea Romanului. In perioada cand Romanul a fost stapanit de clica PSD , orasul nostru s-a degradat profund. In zilele noastre este o rusine sa fi PSD-ist ! Sper ca romascanii sa nu cada in plasa lipicioasa si primejdioasa a acestui partid ! El va ramane in istorie ca cel mai marsav si incompetent partid !