Primarul Leonard Achiriloaei: „În CL Roman s-a votat împotriva majorării oricăror tarife la utilitățile publice”

HomePolitica

Primarul Leonard Achiriloaei: „În CL Roman s-a votat împotriva majorării oricăror tarife la utilitățile publice”

Joi, 12 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul organizației PNL Roman, primarul Leonard Achiriloaei și consilierii locali liberali au făcut câteva precizări legate de majorarea prețului la serviciile de alimentare cu apă și salubrizare, liberalii subliniind că la Roman s-a votat împotriva majorării acestor prețuri. Tot cu acest prilej, reprezentanții PNL au făcut referire și la modul în care au fost aprobate taxele și impozitele locale în Consiliul Local la finalul anului trecut și au adus în discuție un proiect privind acordarea unor noi facilități fiscale agenților economici care vor realiza investiții în municipiul Roman. Principalele declarații susținute de liberali:

Primarul Leonard Achiriloaei:

– Vreau să știe toți romașcanii foarte clar că atât eu, cât și colegii consilierii din PNL am fost împotriva majorării oricăror tarife la utilitățile publice – și acest lucru l-am spus și l-ați văzut cu toții în votul și în atitudinea noastră în Consiliul Local. Chiar în luna noiembrie a acestui an, în care a venit o solicitare pentru un grafic de majorare pentru următorii cinci ani la apă, am fost împotriva acestei propuneri de majorare, care prevedea 14% majorarea pentru apă potabilă și 2% pentru apa menajeră, lucru pe care noi am considerat că nu este normal să îl aprobăm sau să îl validăm, atât timp cât serviciul este unul total neconform.

– De aceea, vreau să se știe foarte clar și cum se validează și se aprobă aceste tarife la utilitățile publice. În urma solicitării operatorului de utilitate publică, se ajunge în Consiliul Local al fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT), cum este și Municipiul Roman, cu propunerea de ajustare, de majorare, de tarif. Urmare a acestor decizii în consiliile locale, se merge în ADI AQUA Neamț sau ADI ECO Neamț cu propunerile respective. Așadar, la Roman, noi, PNL, nu am votat majorarea de tarif, dar în ADI AQUA Neamț, de exemplu, unde peste 50% din reprezentanți sunt UAT-uri conduse de către PSD, majoritatea în ADI a votat majorare. Drept urmare, chiar dacă noi am fost împotriva majorării, ADI în majoritate a votat acest lucru.

– De aceea, romașcanii trebuie să știe foarte bine că acesta este mecanismul și nu am susținut noi majorarea aceasta de tarife, că vorbim de tarife la apă, că vorbim de tarife la salubritate, același mecanism de aprobare îl au, aceasta este funcționarea. Și de aceea și demersurile celelalte pe care le facem, tocmai ca romașcanii să poată avea servicii mai bune în perioada următoare, vorbim aici în special de serviciile de apă și canal.

– Ca să nu mai spunem că modul de conducere al acestor societăți este stabilit de Consiliul Județean Neamț, reprezentanții în toate forurile de conducere, AGA și consilii de administrație, la fel -, iar PNL nu are reprezentanți în aceste foruri de conducere.

– Am vrut să clarificăm aceste lucruri, pentru că în asociațiile de proprietari au apărut deja noile liste cu tarifele pentru utilități, iar romașcanii trebuie să înțeleagă acest lucru. De multe ori, întâlnindu-ne în această perioadă cu romașcanii, atât eu, cât și colegii, am văzut că există această nemulțumire și, de aceea, e datoria noastră să spunem clar aceste aspecte.

– Acest lucru a fost asumat în Consiliul Local, nu este o decizie pe care o ia primarul, ci o decizie pe care am luat-o noi ca și partid, de a nu susține această majorare.

Bogdan Andrieș, liderul consilierilor PNL în Consiliul Local Roman:

– La sfârșitul anului trecut, am avut acea ședință pe repede înainte – datorită procesului legislativ -, pentru a aproba noile taxe și impozite locale. Să fie clar, acestea nu au fost majorate, ci au fost indexate, conform legii, cu acel coeficient referitor la inflație, respectiv 5,1%.

– În continuare, impozitele și taxele locale în Roman rămân la același nivel, indexate doar cu inflația conform Codului administrativ, nimic mai mult.

– De asemenea, pentru mediul privat, avem un proiect de hotărâre – în luna februarie cred că va intra -, în care vom sprijini mediul privat, în special investițiile noi făcute, vom acorda facilități fiscale pentru cei care vor investi. Pregătim acest proiect, având în vedere situația care este în prezent, dorim să ajutăm mediul privat și să atragem în continuare investiții, e nevoie de acest lucru în Roman și vom pregăti un pachet de măsuri fiscale benefice noilor investitori.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0