Primarul Achiriloaei, părăsit de viceprimar, de USR-PLUS și de directorii din subordine

HomePolitica

Primarul Achiriloaei, părăsit de viceprimar, de USR-PLUS și de directorii din subordine

Joi, 30 septembrie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Roman, pe ordinea de zi fiind trecute 28 de proiecte de hotărâre (care pot fi consultate la adresa – https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-ordinara-a-consiliului-local-roman-din-30-septembrie-2021/), din care unul a fost retras. Ședința a durat nu mai puțin de două ore, jumătate din proiecte trecând repede, alt sfert trecând printr-o dezbatere și restul – cu discuții multe și nevrute. Per total, consilierii USR-PLUS (patru la număr), inclusiv viceprimarul Radu Samson, s-au poziționat clar împotriva mai multor proiecte inițiate de către primarul Achiriloaei.

În acest meci de „box politic”, edilul a rămas singur, pentru că de la ședință au lipsit și directorii din Primărie care îl puteau ajuta cu informații suplimentare care să „închidă gura” opozanților. Mai mult, nici consilierii PNL nu prea au fost la unison cu primarul PNL.

Începutul războiului

Punctele 8 și 26 de pe ordinea de zi au fost retrase. Primele contre dintre USR și conducerea Primăriei au apărut la primele două proiecte, de creștere a eficienței energetice pentru Grădinița nr. 1 și Grădinița cu program prelungit nr. 5, finanțate prin Agenția Fondului pentru Mediu. Câte o intervenție au avut consilierii USR-PLUS Alin Buzdugan și Ionuț Corbu, care au criticat faptul că nu au existat mai mulți proiectanți și că nu sunt prinse în proiect cheltuielile cu schimbarea mobilierului. Primarul Achiriloaei a explicat ce tip de lucrări se pot finanța prin acest program. Directorul tehnic al Primăriei, Ovidiu Bojescu, nu era prezent, astfel încât mai multe informații nu s-au putut oferi. Cu toate acestea, proiectul a trecut.

Proiectele pe urbanism, respinse pe criterii destul de bizare

Pe ordinea de zi au existat și două proiecte (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/09/008-aprobarea-vanzarii-unor-imobile_compressed.pdf și https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/09/012-actualizare-pret-vanzare-imobile_compressed.pdf) ce priveau Direcția de Urbanism, coordonată de viceprimarul Radu Samson. Ziarul de Roman a mai scris în trecut despre sincopele apărute și care nu au temei legal de respingere, amânare sau aprobare a unor proiecte de concesiune/scoatere la licitație de terenuri. Deși însuși primarul Leonard Achiriloaei a promis în primăvară că lucrurile vor merge pe un făgaș normal, realitatea e cu totul alta.

La primul proiect menționat mai sus, unul dintre solicitanți (punctul 5 din anexă) a cerut o modificare a proiectului supus dezbaterii, conform viceprimarului Radu Samson, totul fiind în regulă cu privire la legalitate. Consilierul PNL Bogdan Andrieș a susținut că nu poate vota ceva ce află cu câteva minute înainte. Imediat, în ajutorul acestuia au sărit și consilierii din același partid – Roxana Iorga și Constantin Ghica -, semn clar că acel punct sigur o să pice la vot, nu musai pentru că au venit cu argumente, ci pentru că s-au străduit prea mult să invoce anumite motive. Primarul Achiriloaei nu a dorit să scoată de pe ordinea de zi acest punct, astfel încât solicitantul a primit din partea tuturor votul de „abținere”.

La cel de-al doilea proiect precizat anterior – și care privea tot legislația urbanism – a fost și mai bine. Pe înțelesul tuturor, s-a schimbat persoana care face evaluările, persoană autorizată, a terenurilor din Roman. Un cetățean a avut un raport realizat de evaluatorul anterior și nu a perfectat toate actele, iar acum urma să intre în posesia imobilului la prețul stabilit de noul evaluator. O societate, deținută de o persoană apropiată de PSD, voia să cumpere terenul pe care deține un restaurant pe Ocolitoarea de la Kaufland, cu prețul stabilit prin proiect. Primarul Achiriloaei a propus votarea pe articole, consilierul local PNL Bogdan Andrieș nu a considerat oportun și, până la urmă, USR a votat împotrivă, PSD și PNL s-au abținut, singurul consilier care a fost „pentru” fiind Dragoș Moroșanu (PPU-USL).

Ziarul de Roman va participa la ședințele comisiei de urbanism

Nu este prima dată când consilierii locali „trântesc” un proiect de hotărâre pe criterii ce par mai mult politice sau de vendetă personală, „să arătăm cine e la putere”. Și anterior, au respins un proiect asemănător prin care proprietarul restaurantului Medieval dorea să cumpere terenul pe care avea terasa. Prima oară nu a putut. Asta înseamnă că a devenit deja o practică neunitară în CL Roman. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Această practică se va opri atunci când un solicitant nu va accepta „vrăjeala” nefondată a unor consilieri și îi va acționa în judecată, unde vor trebui să explice pe lege, nu pe vorbe, cum au luat decizii împotriva drepturilor unor cetățeni, indiferent cum se numesc sau cu cine votează.

De aceea, Ziarul de Roman va cere aprobare să participe și la ședințele Comisiei de urbanism, acolo unde sunt măcar două dacă nu trei tabere, ședințe care sunt și ele publice. Având informația de la cei prezenți, vom înțelege cu toții mai bine de ce aceste jocuri ieftine sunt preferate și devin o obișnuință. Este drept, noi putem fi chemați la ședință, iar o alta să se țină fără prezența Ziarului de Roman. Dar, în acest caz, vom ști și vom scrie. Cine nu vrea transparență decizională?

Primarul Achiriloaei și-a ieșit din fire

Un proiect ce părea absolut banal a iscat și mai multe supărări, între USR și primar și între primar și subordonați. Este vorba de un proiect prin care se stabileau cine sunt cei care vor negocia contractul colectiv de muncă și actelor adiționale la nivelul Direcției de Asistență Socială (DAS) a Municipiului Roman. Mandatați au fost Sorina Vieru – director executiv al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Roman, Otilia Gălățeanu – Șef Serviciu Resurse Umane, Salarizare și Corina Ionela Popa – Șef Birou Juridic Contencios, în vederea negocierii și semnării contractului colectiv de muncă și actelor adiționale la nivelul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Roman.

Viceprimarul a precizat că nominalizarea celor trei persoane încalcă legea, care prevede că negocierea poate fi făcută doar de către director sau de către primar. Au urmat o serie de clarificări, nemulțumitoare pentru primarul Achiriloaei, care a constatat că la ședință nu era nimeni nici de la Direcția de Asistență Socială.

Edilul, cunoscut altfel ca o persoană extrem de calmă și calculată, a clacat și chiar și-a dat singur ordin: „Nu e nimeni de la DAS? Foarte frumos! Să nu mai existe reprezentant al aparatului cu proiecte pe ordinea de zi și care să nu fie prezent aici”. Și viceprimarul Samson i-a sărit în ajutor: „Lipsesc mulți directori din sală!”. Pentru că nimeni nu a înțeles nimic, proiectul nu a trecut.

USR a respins și proiectul prin care se cerea angajarea a cinci persoane la Direcția Locato. Consilierii USR-PLUS Ionuț Corbu, Alin Buzdugan și Radu Samson au criticat decizia, considerând că nu este oportună. Primarul Achiriloaei a explicat că este nevoie de noi angajați, dat fiind faptul că Locato se va ocupa de iluminatul ce se extinde, de noul bloc ANL din Vasile Lupu și de noile locuințe sociale din Islazului. Proiectul a trecut fără votul consilierul Bogdan Roman (IPM) și al celor de la USR.

Manipularea maselor, pe asta se bazează politicienii noștri

Ultimul proiect de hotărâre a privit modificarea unei hotărâri anterioare prin care s-a decis contractarea unui împrumut pentru rezolvarea unor probleme ale orașului. Proiectul propus poate fi consultat aici – https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/09/028-modificare-HCL-128_2020_compressed.pdf.

Viceprimarul Radu Samson i-a reproșat colegului de vis-a-vis de biroul său că nu a fost consultat când s-a stabilit pe ce se vor cheltui banii și că, în opinia sa și a colegilor de la USR, sunt alte priorități. Primarul Achiriloaei a încercat să argumenteze modul în care a propus să se efectueze cheltuielile, dar nu a avut prea mult succes. Viceprimarul Samson a solicitat revizuirea listei cu investițiile și primarul a spus, mai mult cu jumătate de gură, că este dispus să negocieze. Proiectul nu a fost votat decât de consilierii PNL, insuficienți la număr pentru a fi aprobat.

Și, pentru că nimeni nu are răbdare să urmărească o ședință de Consiliu Local de două ore, nici presa nu mai este interesată de bâlciul din ultimul an, viceprimarul Radu Samson a ieșit pe Facebook cu o postare prin care le spune oamenilor că respectivul împrumut nu s-a aprobat, un fake news.

Hotărârea prin care s-a contractat împrumutul a fost aprobată în 2020 (https://primariaroman.ro/consiliu_local/hcl-nr-128-din-26-06-2020/), dar, din diferite motive, primarul Achiriloaei nu a vrut până acum să-l pună în aplicare. Acum, când are nevoie de acei bani, pentru că în ultimul an nu s-a întâmplat nimic în oraș, nu are pe cine să mai convingă. Asta tocmai pentru că cei de la USR știu că, odată începute acele investiții, se vor termina înainte de alegerile din 2024 și vor fi asumate de PNL. Practic, viceprimarul Radu Samson câștigă peste 8.000 de lei bani în mână lunar și, deși e la cârma orașului, dă în PNL ca în hoții de cai, pentru că asta înseamnă să fii voievod!

Și la finalul ședinței, cei de la USR au stat tot cu gura pe primar și i-au pus mai multe întrebări „încuietoare”, la care nu prea au mai primit răspunsuri, dar nici nu mai conta, la cum au mers lucrurile. Contează pentru viitor, pentru că primarul Achiriloaei pare să fi fost luat prin surprindere de atacul venit din partea USR, semn că nu există nicio comunicare cu secundul din instituție.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0