Prima paginăRuralInedit

Primarii sărbătoresc 1 Mai prin muncă

Dimensiune text

Înainte de 1990, romaşcanii participau la defilări, unde prezentau realizările şi planurile pentru următorii ani. Edilii comunelor din zilele noastre sunt implicaţi în campania agricolă de primăvară şi vor sărbători prin muncă. 

Din tradiţia petrecerii zilei de 1 Mai, petrecerile din parcuri au fost înlocuite cu ieşiri la iarbă verde sau minivacanţe la munte şi la mare, iar cântecelor revoluţionare le-au luat locul concertele în aer liber. Asta pentru că de 1 Mai este sărbătoarea de Armindeni, adică sărbătoarea vegetaţiei, a recoltelor şi a animalelor.

Aleşii locali din zona rurală a Romanului spun că vor petrece ziua de 1 Mai în familie sau vor sărbători, ca odinioară, prin muncă. „Zilele acestea libere sunt numai bune pentru semănatul porumbului. La ţară nu este vreme de distracţie. Nici înainte de 1990, oamenii de la sate nu mergeau la defilare. În plus, soţia mea este de gardă la Centrul de Primire Urgenţe din Moldoveni şi nu am putea pleca nicăieri”, spune Liviu Cristian Ploşniţă, primarul comunei Bahna.

Edilul comunei Bahna, Liviu Ploșniță, nu este nostalgic, dar amintirile legate de defilările de 1 Mai nu le poate uita. „Ne duceau cu camionul la defilările din Roman şi Piatra Neamţ. Oamenii se bucurau, iar după defilare îşi luau familia şi fiecare se distra cum putea mai bine. În podul căminului cultural din satul de centru al comunei mai sunt şi acum câteva dintre pancartele cu care defilam înainte de 1990”, spune primarul comunei Bahna.

Tot la semănat îşi va petrece ziua de 1 Mai şi primarul comunei Ion Creangă. „Nu am fost niciodată la defilările care se organizau în oraş. Înainte de 1990, mi-am desfăşurat activitatea în agricultură, unde se lucra zi-lumină. Pe câmp sau în zootehnie nu era şi nu este nici acum timp de sărbătoare. Ca şi în anii trecuţi, voi fi pe câmp, la semănat”, spune inginer Petrică Prichici (foto), primarul comunei Ion Creangă.

Primarul comunei Boghicea va petrece ziua de 1 Mai la socri. „Nu dispunem de bani să mergem undeva, mai departe. Vom merge la părinţii soţiei, la Tarcău”, spune profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea. Edilul comunei Boghicea nu are foarte multe amintiri de la defilările de 1 Mai. „Nu mergeam la defilare înainte de 1990. Organizam activităţi culturale şi sportive în şcoli, un alt mod de a marca acest eveniment”, a mai spus primarul comunei Boghicea.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0