HomeRural

Primarii caută bani pentru apă

Partea de cofinanțare în proiectul de alimentare cu apă a satului Poienari ridică probleme mari administrației locale.

 

 

În fiecare vară, jumătate din satul Poienari rămâne fără apă. Pânza freatică se află la mare adâncime și, în perioadele secetoase, localnicii sunt nevoiți să meargă doi kilometri cu căruțele până la cele două-trei fântâni care mai au apă. Proiectul de înființare de rețele de apă și canalizare în satul Poienari a fost prioritatea zero a administrației publice locale. „Așteptarea a fost mare, dar nu a fost în zadar. Peste o lună vom organiza licitația pentru realizarea proiectului de alimentare cu apă. Sperăm să primim și fondurile, pentru a demara lucrările de execuție. Proiectul este prevăzut ca rețelele de apă și canalizare să se întindă pe opt kilometri”, a spus Emil Vasile Dascălu, primarul comunei Poienari.

Cea mai dificilă problemă este, în opinia primarului Dascălu, cota de cofinanțare care, conform proiectului, este de 400.000 lei. „Partea de confinanțare este o sumă consistentă. Chiar dacă acest proiect se realizează pe un termen de 2-3 ani, pentru noi va fi dificil să o asigurăm din bugetul local”, a spus primarul comunei Poienari.

Cu aceeași problemă, a lipsei apei, se confruntă și localnicii din Pâncești, doar că administrația publică locală nu are proiect de alimentare cu apă. „S-au făcut niște prospecțiuni geologice pentru a găsi câteva izvoare puternice pe care să le captăm. Nivelul scăzut al apei nu se înregistrează doar vara, ci și acum, iarna, cu toate că am avut parte de multă zăpadă. Specialiștii au spus că este foarte târziu să facem un proiect, având în vedere că cel de la Poienari este deja aprobat. Dacă banii ne vor permite, vom face un studiu de fezabilitate pentru viitorul proiect de alimentare cu apă și canal al comunei”, a spus Augustin Holmanu, primarul comunei Pâncești.

Comentarii

WORDPRESS: 0