Primăria Roman: 338 de arbori tăiați în Parcul Municipal în ultimii trei ani, peste 1.000 plantați în loc

HomeSocial

Primăria Roman: 338 de arbori tăiați în Parcul Municipal în ultimii trei ani, peste 1.000 plantați în loc

Peste 1.000 de arbori au fost plantați în Parcul Municipal Roman între anii 2020 – 2022, perioadă în care în parc au fost tăiați circa 330, din cauza îmbătrânirii sau a stării precare, au informat luni, 6 martie, reprezentanții Primăriei Roman.

În ceea ce privește procedura de doborâre a arborilor aflați pe domeniul public al municipiului Roman, în fiecare an, în baza Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, este alcătuită o comisie a cărei componență se stabilește prin dispoziție de primar, care analizează situația arborilor în teren, în vederea îndepărtării pericolelor de rupere și desprindere ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare, arată reprezentanții municipalității.

Comisia este alcătuită, în mod obligatoriu, din reprezentanți ai Ocolului Silvic Roman, ai Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Roman (Biroul Monitorizare Mediu, Direcția de Servicii Edilitare – Serviciul Administrare sere și spații verzi, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență).

În baza procesului verbal de constatare întocmit și semnat de către toți membrii comisiei, referitor la arborii propuși pentru doborâre ori toaletare, se solicită avizul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț. Ulterior, în baza avizului obținut, reprezentanții Ocolului Silvic marchează corespunzător arborii în cauză. După marcaj, Ocolul Silvic Roman eliberează autorizația de exploatare. Pentru tăierea arborilor din specia nuc, este necesară obținerea avizului Direcției pentru Agricultură a Județului Neamț.

După emiterea acestor documente, tăierile sunt executate de către o firmă autorizată, care deține certificat de atestare pentru exploatare forestieră emisă de Asociația Forestierilor din România (ASFOR). Lemnul rezultat se transportă cu aviz (SUMAL 2.0) în depozitul Primăriei situat pe strada Industriei nr. 1, destinația principală fiind cea de combustibil pentru încălzirea serelor.

Pentru refacerea fondului arboricol, după fiecare intervenție care a presupus doborârea arborilor, se plantează alți arbori în zonă, cel puțin în număr egal cu numărul celor doborâți, precizează Primăria Roman. Astfel, în anul 2022 au fost marcați 129 de arbori în vederea doborârii și s-au plantat 430 de puieți (platani, tei, mesteceni) – în Parcul Municipal, pe strada Bogdan Dragoș și pe strada Eternității. În această primăvară vor fi plantați 300 de puieți (platani, tei, mesteceni), la care se vor adăuga și puieții repartizați de către Ocolului Silvic Roman.

În ceea ce privește numărul arborilor doborâți, respectiv plantați, exclusiv în Parcul Municipal Roman, situația se prezintă astfel: în anul 2020 au fost doborâți 95 de arbori, din specia castan, salcâm, tei, frasin și s-au plantat 450, din specia stejar, tei, mesteacăn, ulm. În anul 2021 au fost doborâți 131 de arbori (ulm, tei castan, carpen, paltin, salcâm) și s-au plantat 250 de arbori (stejar, tei, salcâm, castan), iar în anul 2022 au fost doborâți 112 arbori (castan, tei, salcâm, ulm, frasin, paltin), fiind plantați 350 (tei, plop, mesteacăn, platan)”, mai precizează comunicatul Primăriei Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • alex_vas 1 an ago

    Va imbatati cu apa rece !!! Nu poti sa tai arbori de zeci de ani si in locul lor sa plantezi niste nuiele !Plantati copaci mai rasariti,de altfel,cei nou plantati-nuielele-nu cred ca vor creste la umbra celor mari ramasi(asta daca nu-i rup binevoitorii ).In plus,am vazut plantati molizi,astia nu sunt caracterstici zonei.Ca si pe centru,salcami globulari,pai mai multa umbra faceau tuia pe care i-au scos!!!Si problema nu e aparuta anul asta,de ani de zile se taie arbori in parc,iun oras,o sa avem,peste cativa ani,o poiana frumoasa !!!