Primăria cumpără Casa Celibidache

Marți, Primăria municipiului Roman va semna contractul de cumpărare a Casei Celibidache.

 

 

Casa va fi cumpărată de la moștenitorii celebrului compozitor Sergiu Celibidache cu suma de 100.000 de euro, plus plata restanțelor către firma din Bacău care a început lucrări de reabilitare a clădirii, dar le-a sistat din cauză că proprietarii nu au achitat contravaloarea acestora. Intenția administrației locale este aceea de a reda imobilului destinația de școală de artă.

Casa de la intersecția bulevardului Roman Mușat cu strada Veronica Micle a aparținut muzicianului Sergiu Celibidache pînă în anul 1950, cînd a fost naționalizată și a trecut în proprietatea statului.

După naționalizare, aceasta a funcționat o perioadă ca spital, iar apoi ca sediu al Școlii de Artă din Roman.

Această ultimă destinație a fost, însă, anulată după aproape zece ani de funcționare, cînd autoritățile locale și-au dat seama că imobilul, vechi de sute de ani, se degrada pe zi ce trecea și reprezenta un real risc pentru cursanți și profesori. Oficialitățile romașcane s-au arătat dispuse să reabiliteze clădirea, dar s-au izbit de un impediment major: moștenitorii muzicianului Sergiu Celibidache, respectiv nepoții acestuia, aflați la Paris – indeciși cu privire la revendicarea colectivă a proprietății – au lăsat-o, timp de alți ani, de izbeliște.

În toată această vreme, Casa Celibidache, monument arhitectural și istoric, s-a degradat încet, dar sigur. La ora actuală, clădirea, care odinioară era una dintre cele mai elegante și mai impunătoare case boierești ale orașului, a ajuns o ruină. Cele mai multe geamuri au fost sparte, iar cele care au scăpat neatinse au fost sustrase. Fiindcă autoritățile locale nu pot asigura pază pentru o proprietate privată, clădirea a ajuns țintă a hoților și adăpost al boschetarilor. Hoții au furat podelele din lemn, caloriferele metalice, ușile interioare, ramele ferestrelor și chiar cărămizi întregi din pereții exteriori. Boschetarii au fost cît pe ce să incendieze imobilul, după ce au vrut să se încălzească făcînd, într-una din camere, un foc pe care au pus cartoane și cîrpe. Singura măsură pe care Primăria a putut s-o ia a fost aceea de a-i proteja pe trecători, îngrădind clădirea și afișînd un panou pe care scrie: „Atenție, pericol de prăbușire”.

Administrația locală din Roman a încercat, de-a lungul timpului, mai multe colaborări cu moștenitorii lui Sergiu Celibidache, dar toate s-au izbit de un refuz categoric.

Anul trecut, însă, primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a ajuns la un consens cu avocatul care îi reprezintă pe moștenitori, înțelegere care se va oficializa marți.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!