Primăria Cordun amenajează un parc fotovoltaic, pentru scăderea costurilor la energie

HomeSocial

Primăria Cordun amenajează un parc fotovoltaic, pentru scăderea costurilor la energie

La câțiva kilometri de Roman, comunitatea din Cordun este una dintre cele mai dinamice din zonă în vara anului 2022. Proiectele administrației locale, conduse de primarul Adrian Ciobanu, la mijlocul celui de-al doilea mandat, se împletesc cu cele ale mediului economic, într-una dintre cele mai atractive comune pentru investitori din județul Neamț.

Muncim în continuare, lucrul cel mai important este să ai continuitate în muncă”, consideră primarul Adrian Ciobanu (foto), care afirmă chiar că perioada pandemiei a fost una bună pentru investițiile în infrastructură din comună. „Cred că cele mai mari investiții le-am realizat în pandemie. Anii 2020-2021 au reprezentat o perioadă prielnică pentru astfel de investiții, dat fiind că am reușit să ne desfășurăm activitatea. Cel puțin în 2020, cred că am asfaltat circa 20 de kilometri de străzi, în plină pandemie, în toate cele trei sate ale comunei, Cordun, Simionești și Pildești. La ora actuală, dintr-o rețea de circa 70 de kilometri de drumuri, mai avem doar vreo 10 kilometri de asfaltat”, afirmă primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu.

Lista de investiții a administrației locale de la Cordun include, la acest moment, între altele, un proiect de asfaltare de străzi realizat în proporție de 90%, dar și un proiect cu fonduri europene privind dotarea Centrului Cultural din satul Pildești, demarat în 2017 și la care în acest an sunt făcute toate achizițiile, un proiect care mai are foarte puțin până la finalizare.

După pandemie, criza energetică de la începutul acestui an a determinat administrația de la Cordun să găsească soluții pentru necesarul local de energie – pentru iluminat, școli și alte instituții publice. „Una dintre investițiile cele mai importante pe care mi le doresc să le implementez în perioada următoare este să construiesc un parc fotovoltaic, pe raza satului Simionești, astfel încât să asigur cantitatea de energie pe care o consum cu iluminatul public și cu instituțiile din subordine”, este intenția primarului Adrian Ciobanu.

Finanțări pregătite pentru comunitatea din Cordun

Comuna Cordun a primit circa 17 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru obiectivul de investiții „Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare în satele Cordun și Pildești”. „Pe lista din Hotărârea de Guvern aprobată suntem trecuți cu o investiție de aproximativ 17 milioane de lei, pentru finalizarea lucrărilor de investiție în infrastructura de apă și canalizare – pentru finalizarea, practic, a investițiilor în cele două mari sate ale comunei, Cordun și Pildești”, afirmă primarul comunei Cordun.

Tot în această perioadă, comunitatea din Cordun va mai beneficia de un proiect finanțat prin POIM, referitor la achiziția de produse pentru combaterea COVID-19 (proiect pentru care licitația este în curs de finalizare), de aproximativ 150.000 de euro. Un alt proiect care așteaptă finanțare, în valoare de aproape patru milioane de lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu, se referă la infrastructura școlară, pentru eficientizarea energetică a unei grădinițe și modernizarea acesteia, în satul Pildești, proiect depus anul trecut și care ar urma să intre în faza de verificare în perioada următoare.

În prag de septembrie, pregătirile la unitățile de învățământ din comună pentru noul an școlar au fost finalizate, astfel încât școlile să îi poată primi pe copii în cele mai bune condiții, afirmă primarul Adrian Ciobanu. Vor continua și alte investiții care îi vor avea ca beneficiari pe cei mai mici locuitori ai comunei. „Vor mai fi lucrări și după începutul anului școlar, sunt la acest moment investiții pentru o sală de sport și un teren de sport în satul Pildești. Lucrările au fost începute cu două luni în urmă și sperăm ca în primăvara anului viitor să finalizăm aceste obiective”, afirmă primarul Adrian Ciobanu.

Comuna Cordun, atrăgătoare pentru mari investiții private

În acest an, în comuna Cordun a fost inaugurată o nouă mare investiție din mediul privat, a unei companii românești, Petra Pavaje, care a deschis în urmă cu câteva săptămâni activitatea la noua linie de producție din localitatea Simionești, obiectiv de circa zece milioane de euro și care a creat câteva zeci noi de locuri de muncă.

După acest început de an, cred că domeniul privat, investitorii, au fost mult mai pregătiți în zona de energie decât domeniul public. Deja o parte dintre investitori din comună au montat și ei câmpuri fotovoltaice pentru producția de energie, sunt două companii au dezvoltat investiții în acest sens, așa încât zona de energie să nu fie un impediment pentru liniile tehnologice pe care le dețin pe raza comunei”, afirmă primarul Adrian Ciobanu.

Tot în comuna Cordun este în pregătire o altă investiție privată de amploare, de aproximativ 15 milioane de euro, pentru un obiectiv de producere a energiei din deșeuri biodegradabile, care se așteaptă a fi realizată în cursul anului viitor. „Investițiile private generează locuri de muncă pentru locuitorii de pe raza comunei și nu numai, reprezintă un ajutor pe termen lung pentru comunitate”, spune edilul comunei Cordun.

Cu atât mai mult, consideră primarul Ciobanu, zona va deveni și mai atrăgătoare pentru investiții de amploare, odată cu derularea marilor proiecte guvernamentale de infrastructură, autostrăzile A7 și A8, traseul autostrăzii A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani, ce are termen de finalizare anul 2026, urmând a traversa și comuna Cordun.

Cred că cel mai bun lucru care ni se va întâmpla sau care ni s-a întâmplat în ultimii ani este că vor fi începute lucrările la acest sector din autostrada A7, cred că abia atunci când se va implementa acest proiect vom fi puși și noi pe harta României, în sensul în care vom avea conexiuni mult mai rapide și mult mai sigure cu restul țării. Sperăm ca A7 să fie finalizată până la finalul anului 2026, dar avem nevoie și de autostrada A8, care să lege Moldova de Ardeal. Sunt, din punctul meu de vedere, investițiile cele mai necesare pentru dezvoltarea zonei Moldovei. De asemenea, pentru noi, ca și localitate, cred că vor avea un impact benefic major, în sensul în care foarte mulți investitori își vor îndrepta atenția către noi, chiar mai mult decât până acum”, afirmă primarul Adrian Ciobanu.

Aprecieri pentru dezvoltarea comunei

După doi ani în care tradiționalele sărbători ale comunității din Cordun din luna august nu au mai putut avea loc, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, acestea au fost reluate în anul 2022. Astfel, localnicii au avut prilejul să sărbătorească din nou alături de cei întorși acasă din străinătate, la hramul satului Pildești, din 15 august, dar și la ziua comunei Cordun, din 21 august, și prin intermediul spectacolelor de muzică populară și ușoară organizate de Primăria Cordun și Consiliul Local Cordun.

În ultimii doi ani, din cauza restricțiilor din pandemie, nu am putut organiza aceste evenimente. Însă cei care se întorc acasă în luna august simt schimbarea în bine a comunității și prin aceste evenimente pe care le-am organizat la nivelul comunei. Au fost evenimente prin care am reușit să creăm un moment de bucurie pentru cei care în luna august au avut concediul pe meleagurile natale, un moment de armonie și bucurie pentru toți locuitorii comunei noastre”, afirmă primarul Adrian Ciobanu.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0