Prima paginăCultural

Prima ediție a festivalului cultural internațional Blecher Fest va avea loc la Roman

Prima ediție a festivalului cultural internațional Blecher Fest va avea loc la Roman

Dimensiune text

 

Max Blecher, supranumit Kafka al României, revine frumos și impunător, așa cum merită, în actualitate, prin grija unor tineri care-și doresc ca talentul și întreaga sa activitate să nu fie uitate. În urmă cu patru ani, în 2013, casa din Roman a scriitorului Max Blecher, de pe strada Cezar Petrescu, nr. 2, a fost dărâmată de proprietari. Anul acesta, peste aproximativ o lună, Max Blecher, căruia în 2009 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al Romanului, va renaște.

„În perioada 27 – 28 mai 2017, la Roman, orașul vieții și creației scriitorului Max Blecher, va avea loc prima ediție a festivalul cultural internațional Blecher Fest – spectacol viu în irealitatea imediată. Festivalul este conturat în jurul genialității scriitorului avangardist și suprarealist al literaturii române, Max Blecher, și este gândit ca un eveniment important pentru tot ceea ce înseamnă creația literar-artistică românească”, anunță organizatorii.

Blecher Fest 2017 este organizat de asociația Anima Intelligenția, un ONG local, dedicat dezvoltării emoționale, educaționale, personale și socio-culturale a tinerilor, cu sprijinul ONG-urilor de tineri din Roman, al unor ONG-uri culturale și artistice locale și naționale, iar accesul la fiecare dintre momentele festivalului va fi gratuit.

De ce Max Blecher

Max Blecher – scriitor romașcan, autorul romanelor „Inimi cicatrizate”, „Întâmplări în irealitatea imediată”, „Vizuina luminată” și al volumului de poezii „Corp transparent” – este apreciat în lumea literară, este cunoscut la nivel internațional, dar mai puțin cunoscut la nivel local și național.

„Din această perspectivă, Blecher Fest 2017 își propune promovarea genialității literare și a operelor lui Blecher în rândul românilor. Orașul Roman a fost și este casa și spațiul de creație pentru o serie de personalități culturale, din diferite segmente: literatură, poezie, muzică, arte plastice, teatru. Este important ca romașcanii să devină familiari cu tot ceea ce au creat sau creează, iar în comunitatea de aici să fie organizate manifestări culturale, cu impact național și chiar internațional, organizate în jurul acestor oameni de valoare ai orașului. Pe termen lung, astfel de evenimente culturale au ca scop crearea premiselor înființării unui Institut Cultural Max Blecher la Roman, un simbol pentru toate personalitățile creatoare ale orașului și un promotor pentru creațiile literar-artistice ale tinerilor din zonă și din țară. Personalităţile romaşcane aparţinând unor grupuri etnice minoritare pot fi promovate și reafirmate în cadrul unor manifestări culturale care împiedică orice formă de discriminare antisemită, rasială, şovină, xenofobă, manifestări ce devin, astfel, evenimente educaționale pentru tânăra generație, cu privire la subiectul discriminării, creând un spațiu incluziv de interacțiune, susținere a creativității și promovare a valorilor”, au declarat organizatorii.

Evenimentul se adresează publicului larg din Roman, din țară și din străinătate: iubitorilor creațiilor lui Blecher, oamenilor de cultură, tinerilor artiști interesați de actul de creație (proză, poezie, teatru, pictură, grafică, sculptură etc.), iar acțiunile celor două zile de festival sunt conturate pentru a acoperi un spectru cât mai larg de manifestări cultural-artistice: prezentare de carte, concursuri de creație literară și artistică, proiecție film (după unul din romanele lui Blecher – „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude), seară literar–artistică, eveniment comemorativ la mormântul lui Max Blecher din Cimitirul Evreiesc din Roman, spectacol de stradă, reprezentație piesă de teatru experimental.

Concursuri de creație, invitați de marcă

Acțiunile primei ediții Blecher Fest, spun organizatorii, se bucură de participarea unor importanți oameni de cultură pasionați de opera lui Max Blecher, din țară și din străinătate, și care au întâmpinat cu entuziasm inițiativa creării acestui eveniment dedicat genialității și avangardismului scriitorului romașcan.

Organizatorul Blecher Fest 2017 a inițiat și două concursuri de creație, dedicate debutanților din România și străinătate: un concurs de creație literară (proză, poezie, teatru), cu tema „Corp transparent”, jurizat de reprezentanții Casei de Editură „Max Blecher” – Claudiu Komartin, Octavian Soviany și Ana Toma – și un concurs de creație de artă plastică (pictură, grafică, sculptură), cu tema „Exercițiu în irealitatea imediată”, jurizat de reprezentanții fundației Outsider Art – artistul nemțean Laurențiu Dimișcă, Mimi Nita Revencu și Arina Bianca Rusu.

Înscrierea concurenților se face în perioada 21 aprilie – 9 mai, jurizarea lucrărilor pentru fiecare secţiune în parte (proză, poezie, teatru) va avea loc în intervalul 10 – 20 mai, iar pe 27 mai are loc festivitatea de premiere a lucrărilor câștigătoare (câte o lucrare pentru cele șase secțiuni ale concursurilor).

„Distincțiile oferite la aceste două concursuri constau în oferirea unui premiu «Max Blecher» câștigătorilor locurilor I ale celor șase secțiuni: suma de 250 euro, Diploma de participare și Placheta concursului. Pentru ceilalți câștigători vor fi oferite premii constând în cărți și alte elemente specifice. Mai multe informații despre Blecher Fest 2017 regăsiți pe pagina oficială a evenimentului www.blecherfest.ro”, mai anunță organizatorii.

Despre viața lui Max Blecher

Max Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, la Botoşani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ştefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porţelanuri, unde îşi desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea oraşului. Max Blecher a urmat cursurile primare şi liceale la Roman. După susţinerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăveşte de morbul lui Pott, o boală gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici şi sanatorii din străinătate.

Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice. Este singurul scriitor romaşcan care, descrie în amănunt oraşul natal (parcul oraşului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei). Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. Este un autor tradus în multe limbi, printre care: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză, fapt care îi asigură o notorietate internaţională. Face parte din elita scriitorilor romaşcani, alături de Cezar Petrescu, Otilia Cazimir sau Garabet Ibrăileanu.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Felicitări și succes inițiatorilor …
    Rușine celor indiferenți, indolenți,nesimțitori față de valorile culturale romașcane …

  • Laudabila initiativa unui asemenea festival in urbea noastra. Singurul inconvenient este conditia de participare la concurs: poezie, proza si teatru, aceea de a nu fi publicat nicaieri, de a trimite manuscrisul moca cuiva si a-l preda cu buna stiinta spre folosire nelimitata… intr-un cuvant: furt intelectual, jongland lejer drepturile de autor. Daca nu ai publicat nu ai drept de autor, iar cati scriitori care scriu ocazional se duc sa plateasca separat dreptul de autor a unor randuri nepublicate? Va raspund tot eu: niciunul! Asa ca in breasla editurilor, aici in speta editura MaxBlecher, folosesc astfel de smecherii literare spre a aduna opere ce nu le apartin si a le publica fara a plati baremi o para chioara celui sau celei care și-a tocit creierii pentru a asterne pe foaie ceea ce gandesc. Intr-un cuvant: baravo pentru festival si RUSINE pentru metodele practicate, acelea de a fura sub semnatura titularului o opera ce nu este aparata de dreptul de autor.