HomeActualitateNeamt

”Prima dragoste nu se uită niciodată!”

Declarația este făcută de prefectul de Neamț, George Lazăr, îndrăgostit iremediabil de avocatură, prima sa alegere.

 

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, şi-a asumat răspunderea acestei funcţii folosindu-se de câteva avantaje: tinereţea, experienţa juridică, cea din administrația locală  şi diplomaţia.  Recunoaşte, însă, că inerţia unor funcţionari, a unor insituţii chiar, mentalităţi şi atitudini extrem de subiecte l-au adus, nu de puţine ori, în situaţia de a considera că prima dragoste, avocatura, i-a adus numai satisfacţii.

 

Respect faţă de lege şi politica guvernului

Problemele legate de legi funciare şi de retrocedare a proprietăţilor au constituit piatra de încercare a oricărui primar, cele mai spinoase fiind transferate instanţelor de judecată sau Prefecturii Neamţ. „Sunt probleme sensibile, ţin de redobândirea simţului proprietăţii, şters din memoria şi comportamentul oamenilor în regimul comunist. Oameni care aşteaptă de ani de zile  soluţionarea dreptului de proprietate au justificata nerăbdare, unii dintre ei trecând ani la rând prin săli de judecată, dar sunt şi din cei care nu acceptă soluţiile definitive şi irevocabile, au atitudinea subiectivă faţă de care se cere multă răbdare şi diplomaţie, dar şi fermitatea literei de lege”, apreciază prefectul Lazăr. Ei mai mulți cetățeni care merg în audiență la prefect au probleme funciare.”Separația puterilor în stat nu ne permite decât recomandare ca soluțiile în instanță să se acorde cu celeritate, nu avem voie să intervenim. Mai mult, până la 31 decembrie, dată limită pentru recensământul terenurilor, nu se emite nici un titlu de proprietate. Instituția Prefectului veghează să nu se facă abateri de la lege, să nu se producă abuzuri”, declară George Lazăr.

 

Prefectul Lazăr propune reducere TVA la apă

Secretariatl general al guvernului și Parlamentul au primit din partea prefectului de Neamț George Lazăr documentația care susține propunerea reducerii tva la apă de la 24% la 19%. ”Prin comparație cu măsura luată pentru pâine, eu cred ca fără pâine sau cu un consum redus se poate trăi, poate chiar mai sănătos, dar fără apă sau cu economii severe-nu. Apa este element vital, este condiția igienei și a sănătății individuale și publice. Consumul de apă este cel mai important criteriu de evaluare a gradului de civilizație și sănătate”, crede prefectul de Neamț. În timp ce pâinea aduce profit producătorilor, apa este o bogăție naturală care, gestionată de stat, nu este purtătoare în mod obligatoriu de profit, reiese din discuțiile prefectului cu nemțenii. ”La Piatra am avut mai multe discuții cu reprezentanți din circa 250 de asociații de proprietari, interes care, în mod surprinzător, la Roman nu a avut același ecou. Este criticat prețul apei, care din 2014 nu mai poate fi mărit, rentabilizarea companiei trebuie făcută pe alte criterii. Sunt criticați reprezentanții aleși din asociațiile de proprietari, dar la alegeri participă puțini cetățeni. Reprezentarea și implicarea directă sunt soluțiile la îndemâna cetățenilor, autoritățile pot interveni doar în cazul unor încălcări ale legii, a unor abuzuri. Măsura de reducere al TVA la apă la 19% este o pârghie pe care pot eu, ca prefect, să o folosesc”, spune George Lazăr.

 

Prefectul este garantul respectării ordinii și liniștii publice

George Lazăr se declară mulțumit de rezultatele muncii polițiștilor, mai ales ale celor de la Poliția Roman care activează pentru combaterea criminalității și asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică. ”Nu trebuie să ai neapărat o funcție de răspundere, să ai rapoarte și expertize pentru a te exprima despre climatul de siguranță de care se bucură romașcanii. Era suficient să urmărești informații oficiale din presă, declarații ale responsabililor din Inspectoratul de Poliție Județeană Neamț, ale comandantului Paul Tablan, să fii atent la șmenarii de pe centrul orașului, mai auzeai de o cunoștință sau prieten că a fost victima unei spargeri sau furt din auto și semnalul de nesiguranță era transmis. Despre responsabilitate și implicare vorbim când analizăm rezultatele muncii polițiștilor romașcani, pe care i-am apreciat că în ultimele luni au evoluat în bine”, apreciază prefectul Lazăr. Dealtfel, ministrul Stroe a primit o informare despre managementul deficitar  al organelor de Poliție, ca și despre măsurile luate pentru garantarea siguranței publice și reducerea cazuisticii criminalității, despre semnale de control al zonelor de risc cu potențial de tensiuni.  ”Climatul de siguranță este dat și de folosirea camerelor de luat vederi, de colaborarea cu Poliția Comunitară, dar primul rol și cel mai mare îl are Poliția Națională, cu oameni pregătiți în acest domeniu, cu studii de Drept sau experiență judiciară, nu adaptați la o piață a muncii cum s-a întâmplat cu cei de la Poliția locală, puși în situația de a se recalifica. Este urgentă nevoie de o reglemntare și un statut, de perfecționarea și realizarea unui Corp al Poliției Locale”, crede prefectul Lazăr.

 

Drumul șefilor de deconcentrate și instituții noi la Roman

Când starea drumurilor este prostă, țipă tot omul, când se toarnă asfalt, strigă cârcotașii. ”Insistența, argumentele și buna colaborare cu CNADR, susținerea din partea primarilor, a deputaților de Neamț, special a domnului deputat Ursărescu, dar și a domnului președinte al CJ Culiță Tărâță au condus la realizarea a 20 de kilometri de asfalt  pe DN 15 D, în 2013, urmând a se finaliza întreg tronsonul în 2014. După ce s-a obținut aprobarea pentru un centru de caziere la Roman, colaborarea cu Consiliul Local Roman asigură amenajarea și igienizarea sediului, astfel ca în noiembrie să poată fi dat în funcțiune, pe laterala sediului Poliției Roman. Diligențele noastre la MAI, alături de comandantul Tablan au dat roade”, spune George lazăr, prefect de Neamț. La acest capitol, al accesului facil al cetățenilor la instituții descentralizate, se înscrie și punctul de lucru al ITM Neamț care va funcționa în fostul Liceu numărul 1, colaborarea cu primarul Laurențiu Dan Leoreanu și cu reprezentanți ai Ministerului Mincii fiind cheia succesului. Cât privește Vama Roman, despre a cărei înființare se vorbea cu ceva vreme în urmă, regionalizarea și reorganizarea Gărzii Financiare dau alte perspective: Serviciul Antifraudă va avea și competențe în domeniul vamal.

 

Prefect, da, primar, nu, avocat, întotdeauna

George Lazăr se declară mulțumit de reușitele de până acum, dar are, la numai 33 de ani, largi perspective profesionale.Cariera sa în administrație este sau poate fi de lungă durată. ”Am fost avantajat de experiența din Consiliul local Roman, am trecut prin cenzura votului popular care m-a responsabilizat, Am fost unul dintre cei 21 de aleși în seama cărora era soarta Romanului. Apoi, ca viceprimar, am văzut administrația locală din interior, am colaborat  la strategii și am văzut prioritățile, mai exact, mai realist ca atunci când eram consilier. Consider că un bun primar nu este, în accepțiunea modernă, doar un bun gospodar, are perspectivă, este mai ales manager, știe să producă relații, să atragă investitori, să aducă și să producă bani. La acest capitol mi-am propus, ca prefect, să lansăm în 2014 Ghidul investitorului, editat de Prefectura Neamț, pentru promovarea potențialului turistic, economic și social, cu date tehnice despre forța de muncă, de exemplu”, declară prefectul Lazăr. Funcția de prefect nu mai are nici un secret pentru George Lazăr, dar nu este tentat să fie pe viață înalt funcționar public. Nici măcar primar.”Primar, prefect, ministru sau președinte de țară poți fi doar o perioadă de timp, avocatura, pentru mine, este o opțiune de-o viață. Mi-e dor de avocatură, am iubit-o și vreau să mă perfecționez, de aceea m-am înscris la doctorat și am ales domeniul penal, aici pot performa”, mărturisește George Lazăr. Prefectul de neamț George Lazăr are un masterat în Politici Administrative și unul în Drept European și Științe Penale. Toate aceste considerente, plus accesul la informații cu caracter secret, plus statistici dramatice conform cărora economia subterană ne provoacă pagube mai mari de 30 de miliarde de euro pe an l-au constrâns pe prefectul de Neamț să declare:”Evaziunea fiscală este un flagel național, cel mai periculos atentat la economia statului. Dacă îmi este spartă mie casa, sufăr eu, daca este atacat bugetul, suferim cu toții. Dacă limităm evaziunea fiscală și munca la negru, vom avea bani pentru investiții, pentru dezvoltare, pentru sănătate și învățământ, pentru măriri de pensii. Dacă vedem astfel lucrurile, depinde de fiecare dintre noi să blocam acest flagel, iar instituțiile statului vor fi mai eficiente, mai respectate și mai întărite”.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0