Prima paginăActualitateNeamt

Prețul plătit pentru jocul politic

Dimensiune text

Consiliul Local Roman a schimbat, în nici trei ani de funcţionare, şapte consilieri. La nivelul legislativului nemţean, 12 consilieri au fost schimbaţi. CJ Neamţ are şi un alt preşedinte decât cel ales la alegerile locale din 2012.

În şedinţa ordinară de Consiliu Local din această lună, aleşii romaşcanilor vor vota un înlocuitor pentru fostul consilier Petru Gîndulescu. Consilierul Gîndulescu a demisionat din Consiliul Local Roman la sfârşitul anului 2014, după ce a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar, până acum, reprezentanţii fostei Uniuni Social-Liberale nu au căzut de acord cu privire la cel care ar trebui să intre în legislativul local. Următorul pe lista USL era Vlad Ciurea, din partea PNL. El ocupă funcţia de comisar şef adjunct la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ, dar se află, din 2014, în concediu de paternitate. Vlad Ciurea şi-a exprimat dorinţa de a ocupa funcţia de consilier local şi a fost făcută o solicitare către ANI pentru a se afla dacă poate deveni consilier local. În cazul în care ANI va da un răspuns negativ solicitării, cel care va intra în Consiliul Local va fi Ilie Boloca, de la PSD.

„Noi am trimis din nou o adresă către ANI, pentru a şti dacă domnul Ciurea poate intra în Consiliul Local sau nu. Cert este că, în şedinţa ordinară de pe 30 aprilie, se va afla, pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre cu privire la ocuparea locului de consilier local rămas vacant după demisia domnului Gîndulescu. Dar nu ştim, acum, dacă proiectul de hotărâre va fi pentru domnul Ciurea sau pentru domnul Boloca”, a afirmat Gheorghe Carnariu, secretarul municipiului Roman.

Componenţa Consiliului Local Roman a fost modificată, din iulie 2012 şi până acum, de şapte ori. În 2012 au renunţat la funcţia de consilier local Radu Vătavu, Gabriel Cimpoeşu şi Constantin Damaschin. Aceştia au fost înlocuiţi de Doru Alexandru, respectiv Andrei Fron şi Dumitru Ouatu. În 2013, au demisionat, pentru a deține funcţii de conducere în instituţii publice, George Lazăr şi Cătălina Pălăncianu. Cei doi au fost înlocuiţi de Bogdan Savin şi Mihai Armanu. În 2014, Eugen Păuleţ a plecat din legislativul local, iar postul său a fost ocupat de Constantin Holban.

Migraţia de la judeţ

cj 02Legislativul judeţean a fost „reînnoit” şi mai des, din cauza situaţiilor de incompatibilitate, a plecărilor pe alte funcţii, dar şi din cauză că unii aleşi nu se mai află printre noi.

Primul consilier care a părăsit legislativul a fost Viorel Stan: acesta a demisionat din funcţia de consilier judeţean pentru a rămâne inspector general la Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ. Locul său a fost luat de social-democratul Vasile Nica. În ianuarie 2013, Ionel Arsene şi Dorinel Ursărescu au demisiont, după ce au fost aleşi deputaţi în Parlamentul României. În locul celor doi au venit Mihai Alexandru şi Radu Tudorel.

În martie 2013, Decebal Arnăutu a fost exclus din Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea PDL. În aceeaşi şedinţă a fost înregistrată şi demisia lui Mihai Fărcăşanu din legislativul judeţean (fostul consilier PP-DD a fost condamnat, în 2014, la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală). În locul celor doi, au intrat în CJ Neamţ romaşcanul Alin Antochi şi Adrian Asmarandei. În august 2013, pierde calitatea de consilier judeţean şi Nadina Simion, ca urmare a pierderii calităţii de membru PP-DD. În fapt, Nadina Simion nu a participat la şedinţele legislativului judeţean cu mult înainte de a fi demisă, din cauza unor probleme cu legea. În locul ei a ajuns consilier judeţean Neculai Iftode.

În februarie 2014, Consiliul Judeţean a rămas şi fără consilierul UNPR Ioan Spriridonescu, răpus de cancer. La sfârşitul lunii aprilie 2014, Alin Antochi demisionează din CJ Neamţ, pentru a fi secretar de stat în Ministerul Justiţiei. În locul său a fost validat un alt romaşcan, Lucian Pascariu. În luna august 2014, consilierul liberal Neculai Andoni a decedat, astfel că locul său din CJ a rămas vacant.

Locul său şi cel al lui Ioan Spiridonescu au rămas neocupate până în noiembrie 2014. În şedinţa ordinară din acea lună, a fost vacantat locul lui Gheorghe Vasiloiu, apoi au fost validate mandatele consilierilor Costache Lupu, Vasile Șendrea şi Ioan Păcală.

În decembrie 2014, Constantin Iacoban a fost votat de consilieri preşedinte al CJ Neamţ, după ce Culiţă Tărâţă, preşedintele votat uninominal, a decedat cu câteva zile înainte de a împlini 62 de ani. În ultima şedinţă din 2014 a părăsit legislativul nemţean şi Vasile Pruteanu. Acesta a fost declarat incompatibil de ANI.

În luna ianuarie, consilierii judeţului au luat act de demisia lui Gabriel Farcaş, stabilit în Statele Unite. În şedinţa ordinară din acea lună au depus jurământul Gigi Parfeni – membru al UNPR, care a luat locul demisionarului Gabriel Farcaş – şi consilierul Verona Crăciun – venită în locul liberalului Vasile Pruteanu.

Fără alegeri parţiale

Conform legii, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean ar trebui organizate alegeri parţiale, dar, până la această dată, Guvernul nu a fixat o dată a acestor alegeri şi este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, când au mai rămas doar un an şi două luni până la următoarele alegeri locale. În toată ţara sunt 26 de mandate de primar vacante, şase mandate de parlamentar, trei mandate de preşedinţi de consilii judeţene şi două consilii locale dizolvate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0