HomeReligie

Preotul Mihăiță Popovici a împlinit 14 ani de viață

La nivel județean, 336 de persoane s-au născut pe 29 februarie, conform datelor obținute de Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date a județului Neamț. Din aceștia 56 sînt romașcani. Unul dintre cei născuți în an bisect este și preotul Mihăiță Popovici din Roman.

 

 

„În această zi se nasc oameni speciali”

Preotul Mihăiță Popovici (foto) a văzut lumina zilei pe 29 februarie. Zice că este o zi norocoasă. Are o familie frumoasă, doi copii și un doctorat în studii biblice. E răbdător din naștere, trebuind nu doar să-și sărbătorească ziua de naștere, conform calendarului, numai de 14 ori, dar și să o ia de la început cînd a primit o nouă misiune în Parohia „Precista Mică”. Ca să tempereze valul de nedumerire legat de ziua de 29 a lunii februarie, care apare în calendare o dată la patru ani, tatăl viitorului preot Mihăiță Popovici a trebuit să-și folosească toată priceperea lui pentru a da un răspuns convingător fiului: „Mi-am pus unele întrebări referitoare la ziua de naștere. Tatăl meu a fost cel care mi-a oferit cîteva informații despre cum este organizat calendarul. Nu știu cît de bine am pătruns explicația lui la acea vreme, dar, ca să-mi confere o anume stare de liniște, mi-a spus că numai oamenii speciali se pot naște în această zi„, a spus părintele Mihăiță Popovici.

 

Centru de Studii Biblice la Roman, un proiect născut pe 29 februarie

Dincolo de prejudecăți, preotul Popovici nu-și poate sărbători ziua de naștere nici pe 28 februarie, nici pe 1 martie în anii nebisecți, dar nici pe 29 februarie în anii bisecți. „De regulă, ziua mea de naștere cade în postul mare al Paștelui. Din acest motiv, am amînat bucuria de a petrece cu familia pentru Săptămîna Luminată, aflată în prima săptămînă după Paște. De ziua mea, pe 29 februarie, voi primi doar un gînd bun și o îmbrățișare din partea familiei„, a spus părintele Popovici.

Dacă familia a amînat înmînarea cadourilor pentru una dintre zilele săptămînii 16 – 22 aprilie, singurul cadou de care are parte în cel de-al 14-lea an de viață – conform calendarului cu ani bisecți – și al 56- lea, după certificatul de naștere, este un proiect al cărui inițiator este chiar părintele Popovici. „Vreau, cu ajutorul unui grup de teologici, să punem bazele unui Centru de Studii Biblice. Acest centru își propune întîlniri la nivel teologic pentru redescoperirea cuvintelor sacre ale Scripturii. Temele de natură biblică vor oferi, prin diversitatea formelor de prezentare, o deschidere deosebită pentru comunitate„, a spus părintele Popovici.

Deși se află în stare incipientă, proiectul este o premieră pentru orașul Roman și județului Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0