Prima paginăReligie

Preoții ortodocși cer banii în mână, ceilalți se mulțumesc cu ce pot face și ce li se dă

Preoții ortodocși cer banii în mână, ceilalți se mulțumesc cu ce pot face și ce li se dă

Dimensiune text

 

Miercuri, 31 ianuarie, la sediul Primăriei Roman au fost invitaţi la discuţii reprezentanţii cultelor, ca urmare a lansării de către conducerea instituţiei a unor consultări publice, cu mai multe categorii socio-profesionale, pe tema bugetului pe anul în curs. Dacă, anul trecut, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au solicitat sprijin de vreo 3,7 milioane de euro, anul acesta au fost mai modești – se mulțumesc cu sumele ce se pot aloca, dar au cerut ca banii să se dea pentru „reparații”, urmând să prezinte ei documentele justificative. Celelalte culte au solicitat sprijin în special pentru a-i ajuta pe cei necăjiți, prin diferite activități sociale.

Banii înainte, documentele după

La întâlnirea cu primarul Lucian Micu au participat 15 reprezentanți ai cultelor, cei mai mulți aparținând Bisericii Ortodoxe. Edilul le-a explicat, în introducere, faptul că bugetul pe 2018 este restrâns și că sunt probleme de funcționare a administrației chiar și cu mărirea taxelor și cu diminuarea cu 10% a cheltuielilor materiale din Primărie. „Vă mulțumesc pentru acțiunile multe pe care le-am desfășurat împreună anul trecut și vă rog să mă credeți pe cuvânt când spun că la baza fiecărei comunități trebuie să stea credința. De anul trecut am venit în sprijinul tuturor prin acoperirea cheltuielilor cu utilitățile și cred că prin această măsură am creat echitate”, a precizat edilul.

Nu de aceeași părere a fost protopopul Dragoș Munteanu, care, după mulțumirile prezentate, a solicitat regândirea alocării sumei de 6.000 de lei pentru fiecare biserică: „Bugetul a fost aprobat în martie și nu am beneficiat de toată suma pentru a deconta utilitățile. Aș dori să remodelăm acest sprijin, în sensul ca suma forfetară alocată de Primărie să fie dată bisericii, iar de la Centrul Eparhial să se stabilească modul în care ea să fie cheltuită”. Chiar dacă edilul a declarat că bugetul pe anul acesta se va aproba în două săptămâni și nu vor mai apărea sincope în decontarea utilităților, preoții ortodocși au solicitat în continuare să primească bani pentru reparații, nu pentru utilități.

De exemplu, preotul paroh de la Biserica „Ștefan cel Mare” a solicitat să i se vireze direct toată suma la început de an, iar ulterior va prezenta documentele justificative. Mai mult, părintele a cerut să beneficieze de pază sau de sistem de alarmare, însă primarul Lucian Micu a explicat că administrația locală nu poate aloca bani decât pentru ceea ce permite legea.

Părintele paroh de la Biserica „Sfântul Gheorghe” a solicitat ca Primăria să încerce să suporte partea de cofinanțare de 500.000 de lei pentru proiectul european câștigat. „Am răspunsuri pentru toate, dar nu am știut să răspund la întrebarea dacă Primăria ne va ajuta, pentru că nu am depus nicio cerere. Întreb acum, pentru că nu ne putem juca cu contribuția”. Edilul a precizat că suma reprezentând contribuția trebuie dată etapizat, că există deja un fond și, dacă vor exista situații critice, se va discuta la acel moment posibilitatea ca administrația să suporte o cheltuială.

Citește și:   IPS Ioachim a binecuvântat redeschiderea serviciilor sociale din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman

„Niciodată nu ajung banii pentru biserică”

Preotul de la Biserica „Iisus Bunul Păstor”, din Favorit, a precizat că „niciodată nu ajung banii pentru biserică” și a cerut sprijin pentru campaniile sociale, în special pentru lupta împotriva consumului de droguri și alcool. Și preotul de la Biserica „Precista Mare” a cerut sprijin tot pentru latura socială, astfel încât banii să „poată pansa rănile societății”.

Reprezentantul Bisericii lipovenești și-a taxat, cu respect și subtil, colegii din Biserica Ortodoxă, mulțumind pentru tot ceea ce administrația a făcut pentru biserică și precizând că „noi întreținem biserica din banii pe care-i primim din vânzarea lumânărilor”. Tot acesta a intervenit și a propus, evident în mod ironic, să fie puși polițiștii să păzească bisericile care nu-și permit.

Preotul de la Biserica de rit vechi, cel de la Biserica „Sfânta Tereza” și cel de la Biserica Adventistă s-au arătat mulțumiți de primirea sumelor pentru utilități și spun că, anul trecut, au reușit să-și deconteze în acest fel toate cheltuielile. Biserica Adventistă a mai cerut sprijin pentru găsirea unui spațiu în care să facă o grădiniță și a precizat că desfășoare clase de gătit, pentru ca oamenii să aibă o alimentație cât mai sănătoasă. Reprezentanții Cultului Penticostal ar avea nevoie de reabilitarea termică a clădirii, dar au propus și un proiect, ce urmează a se analiza, prin care voluntarii să ajute la ridicarea unor construcții sociale.

În final, primarul Lucian Micu a declarat că un sfert din bugetul orașului merge pe acțiunile sociale desfășurate de administrația locală și că va exista permanent dorința de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Totuși, pentru anul în curs, bisericile vor trebui să se descurce, la fel ca anul trecut, doar cu banii pentru decontarea cheltuielilor cu utilitățile, care asigură, de fapt, buna funcționare a activității.

 

 

 

 

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • panteistul 4 ani

  RESPECT ,maxim pentru preotul lipovean,pentru modestie si corectitudine,pentru restul nu am nici o consideratiune ,deci domnule primar tin sa te avertizez ca iti iei teapa cu multi preoti ,si ajutor la alegeri prea putin de la ei ai fi foarte surprins ,sa faci un sondaj de popularitate dupa care vei constata ca majoritatea sunt in picaj ,si chiar mincinosi ,pai se ajunge la biserica ca la bordel intai banii si apoi ,,serviciile”,sunt vreo doi nu le dau nume din mila nu din frica ,care au fost prezenti in sala la discutii ,care la popularitate sunt aproape de zero ,fiind recunoscuti ca cheflii ,curvari si mincinosi ,la asemenea oamenii vrei dumneata sa imparti banii comunitatii ,primaria are serviciu social pentru a ,,pansa „,nevoile sociale ,biserica daca doreste o poate face din fonduri proprii ,pe cine si cum mai vreti sa prostiti domnilor popi ,deasemeni e un personaj care este abonat la fondurile primariei ,este printre primii la cerut fonduri ,ba este premiat de primarie la concursurile pentru curatenie ,un om sarman nu ar veni sa-ti ceara bani ,iar pentru cei de pe gloriei cu incendiul de ce nu ai facut apel la popime sa ajute cu ce pot fiecare parohie ,cand se termina prosteala asta odata cu aruncat banii nemeritat?????!!!!!

 • Ramona 4 ani

  Cultul Ortodox primește bani doar de la bugetul de stat. Celelalte 17 culte recunoscute în România primesc bani și de la buget, și de la patronii din străinătate. Deci, nu se impune tonul sarcastic și insinuant al autorului articolului.

 • panteistul 4 ani

  nu ar trebui nici un cult si nici o biserica sa mai primeasca bani de la buget ,sunt toate cultele inclusiv cel ortodox liberi profesionisti ,ca sau insinuat ei de-a lungul timpului in traditiile si in toate sectoarele sociale ,este altceva ,deci revenind la subiect daca sunteti liberi profesionisti ,inseamna ca trebuie sa atrageti prin ,,har”,de care faceti atata caz ,o multime de credinciosi care sa va intretina sa nu va doara capul de nimic ,dar cel cu credinta adevarata vine la biserica si afla din gura lumii ca popa are vila are masina de mii de euro ,ca-i place viata ca doar si el este pana al urma tot om ,ca degeaba ceri ca iti da mai nimic sau deloc chiar daca esti in nevoie ,ca la unii le place si bautura si femeile din parohie si nu numai ,pai ala nu mai calca pe la biserica curand ,chiar daca are nevoie de servicii ,chiar inmormantari multi nu mai apeleaza la asemenea insi certati cu morala ,eu aici nu generalizez dar sunt destule cazuri chiar la nivelul romanului ,si atunci intervine o simpla intrebare de bun simt ,daca pe mine nu ma mai satisface spiritual biserica si cei din interiorul lor sau departat de oameni ,si te privesc si te trateaza de sus ,atunci putem cauta alte alte alternative si va dau un singur exemplu ,intoarcerea la credinta adevarata a strabunilor nostri daci ,studiati legile belagine siveti descoperi ca intre DUMNEZEU si orice om nu incape intermediar ,de ce ,fiindca EL ESTE OMNIPREZENT ,in gandul tau chiar inainte de al rosti si atunci de ce trebuie sa merg la chip pictat si cioplit sa ma inchin lor daca nu sunt de la EL ,de ce trebuie sa ascult lalaiala lor penibila ,cand te poti ruga in liniste si la tine acasa si oriunde din tot sufletul ,sa faci doar bine ,sa fii bland si iertator ,in mai toate zilele ,ce intermediar mai am nevoie ,de ce sa dau de baut si de mancat la popi cand pot da celui care are cu adevarat nevoie ,doar ganditi-va si eliberati-va de manipulare ,si atunci popii isi vor pierde obiectul muncii si vor muncii si ei cinstit pentru societate nu s-o capuseze prin primarii cu mana intinsa ,sa va fie rusine milogilor ,va faceti biserici cu cele mai bune materiale cand semenii nostrii mor cu zile prin spitale ca nu sunt dotate corespunzator ,sau nu sunt cadre suficiente ,si voi ridicati in continuare biserici peste biserici ,si vreti perpetuarea la nesfarsit al acestui huzur ,dispretuitor ,dar se vor duce si actualele generatii care mai pastreaza cat decat traditiile si vor urma generatiile internet ,care nu vor mai calca in biserici ,atunci sa va vad la next level domnilor mentalisti ,AMIN !!!!

  • Aubameyang 4 ani

   Primăria tb să dea bani doar pt lumina, gaz. Reparațiile sunt făcute din contribuțiile enoriașilor. De asistenta sociala se ocupa episcopia. Preoții plătesc taxe la episcopie pt acest lucru. Ce fac cu banii își cumpără avioane?
   Referitor la comentariul de mai sus poți să te duci la biserică și fără să intri in dialog cu preotul (intermediarul). Te închini, apoi te așezi într-un colt, că doar ai venit să te rogi in biserica, nu sa vb cu preotul. Nu mergem la biserica pt el, ci pt Dumnezeu.

 • panteistul 4 ani

  daca zici ca ,,trebuie”,primaria sa dea e clar esti cu preotii ,dute tu si cere la episcopie ajutor sa vezi cu ce te alegi indiferent de problema ,si pentru stiinta tuturor taxele popilor se platesc la protoerie ,iar cu banii stiu ei foarte bine ce sa faca nu le du grija ,nici macar nu pot sa mai merg cand stiu ca cel pe care il aud e un curvar un betiv ,un ahtiat dupa bani ,face trafic de influenta si merge numai pe prosteala ,si in biserica ce sa vad icoane pictate ,clubul babelor ,si ascult lalaitul popii ,deci in conditiile astea numai rugaciune nu poti face ,iar pe EL il purtam mereu in suflet si in gand nu trebuie sa merg neaparat intr-un loc sa fiu in comuniune cu el ,alta bagateala de-a popilor doar in biserica se savarsesc cele sfinte iar in afara ei ce este iadul ,popii nostri strabuni se imbracau in alb si nici macar cruce nu aveau in mana ,astia de azi se imbraca in negru si auriu ,si ce mai zic sfintele scripturi nu te inchina la chip cioplit si pictat ,deci icoanele pictate sunt de la EL sau de la incornorat ?,se contrazic ,vor sa ne faca slugi spirituale ,cine vrea nu are decat credinta e libera ,spor la pupat moaste si oase de mortaciuni inca un secol de acum inainte !!!!

 • Aubameyang 4 ani

  Frate tu nu înțelegi faza cu chipul cioplit. In amtichitate oamenii venerau icoana, imaginea, statuia, o transformau in Dumnezeu. Icoana e doar un obiect de care te folosești. Să te întreb ceva. Tu când vb la telefon cu mama, de fapt cu cine vb? Cu telefonul? Așa și la icoana, noi ne folosim de icoana că sa ajungem mai aproape de Dumnezeu, să îl înțelegem.
  Și referitor la articol eu am susținut că primăria tb să acorde ajutor bisericilor, dar nu în modul în care vor preoții. Ai înțeles greșit. Biserica face parte din stat, precum spitalul, jandarmeria, poliția, nu e SRL. Ca o transforma unii e problema lor și biserica ar trebui sa rezolve acest lucru.

 • panteistul 4 ani

  te rog arunca un ochi in istoria dacilor si vezi la ce se prosternau ,iar calea catre DUMNEZEU e mult mai scurta si nu are de-a face chiar cu nimic vizavi de icoane ,iar referitor la biserica imi pare rau sa te contrazic e srl in toata regula cu tarife ,cu evidenta contabila cu angajati ,si eu constat doar atat ceea ce este mai mult decat evident ,iar biserica va rezolva dar sa-l perfectioneze acest srl ,si uite ca ai sesizat corect nu ca m-as erija in critic ,dar asa e biserica face parte din stat si demult a incetat a fi aproape de credinta strabunilor nostri daci ,legile belagine spun sa fii bun cu semenii ,sa-i ajuti cat poti sa fii bland ,sa nu jinduiesti la nimic ce nu-i al tau ,ce e rau in asta ,nimic ,deci eu personal am constatat ca biserica nu mai are mesaje reale de credinta ,si mai de pret sunt legile belagine ,nu mai insist si nici nu vreau sa stric afacerea bisericii ,poate sa scoata popi pe banda rulanta si sa faca biserici la fiecare colt de strada pe mine nu ma incalzesc astea cu nimic ,dar cu cat isi vor mari randurile si numarul de cladiri cu atat va scadea numarul celor care le vor calca pragul ,aritimetic vorbind ,sa auzim de bine prietene !!!!

 • Florin 4 ani

  BOR este cel mai mare s.r.l. din Romania , culmea, cu functionari platiti de Stat si care nu plateste nici un leu impozite si taxe, dar are pretentii mai mari decat „Magaoaia intregirii Neamului” si aia de vreo 100 milioane de euro ! Sictir !!!