Preot romașcan pentru românii din Cipru

Românii din Cipru au ascultat, în noaptea de Înviere, pentru prima dată, o liturghie în limba română. Dieceza de Iași l-a trimis special pe părintele Valentin Aaenoaei pentru acest eveniment.

 

 

Comunitatea catolică românească din Cipru a trăit un moment special în perioada Paștelului. Pentru prima dată, Episcopia de Iași a trimis special un preot pentru a celebra liturghii în limba română, îndeplinind, astfel, o mai veche dorință a acestei comunități. Preotul romașcan Valentin Aaenoaei, director executiv al Centrului Misionar Diecezan, s-a aflat, în perioada sărbătorilor pascale, în mijlocul românilor din Cipru, unde a celebrat slujbe în limba maternă în mai multe localități.

Potrivit părintului Valentin, într-o țară cu puțin peste un milion de locuitori, peste 30.000 sînt români, cei mai mulți emigrînd aici după anii 2006-2007, din țări ca Israel, Grecia sau veniți direct din România. Majoritatea ciprioților sînt de religie ortodoxă. Cei din partea de nord, sub administrarea Turciei, sînt musulmani, iar restul dintre ciprioți sînt catolici de rit maronit.

„Așadar, romano-catolici ciprioți sînt foarte puțini. Comunitatea romano-catolică din Cipru, în marea ei majoritate, este compusă din imigranți proveniți din diverse țări: Filipine, Sri Lanka, India, Marea Britanie, România. Mulți dintre catolicii români sînt implicați în diverse activități ale Bisericii Catolice din Cipru. Pentru aceștia, biserica este un loc unde conaționalii noștri arată lumii internaționale acea parte frumoasă și pozitivă a vieții socio-culturale, mărturisind valorile credinței cu mult curaj și bucurie”, a precizat părintele Valentin Aaenoaei.

Deși vestea că un preot catolic va fi prezent în Cipru pentru sărbătoarea Paștelui nu a fost suficient de mediatizată, totuși credincioșii catolici, într-un număr considerabil, au trăit cu evlavie și bucurie sărbătoarea Învierii.

„Din motive pastorale și ecumenice, data Paștelui în Cipru se celebrează împreună cu Biserica Orientală. Chiar dacă mulți dintre catolicii români nu cunoșteau această dispensă din partea Sfîntului Părinte pentru aceste teritorii, emoția și bucuria i-au provocat pe credincioșii catolici români din această insulă a calmului să depășească limitele de timp și spațiu, unindu-se pe deplin în credința că Mîntuitorul este viu și prezent între noi, așa cum apostolii l-au simțit după Înviere. Prin bunăvoința preoților franciscani, care se îngrijesc de binele sufletelor din această insulă, credincioșii români au avut posibilitatea să găsească disponibile bisericile din Nicosia, Limassol și Larnaca, pentru a se spovedi și participa la sfînta Liturghie. Particularitatea pe care vrem să o semnalăm este aceasta: fresca de deasupra altarului din biserica romano-catolică din Limassol – Sfînta Caterina de Alexandria – a fost realizată de doi artiști români ortodocși: Mihai și Gabriel Moroșanu”, a relatat părintele Valentin Aaenoaei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0