Prima paginăReligie

Preot nou la Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman

Dimensiune text

Arhidiaconul Ionuț Alexandru Amarinei (foto), doctor în teologie, a fost hirotonit preot, duminică, 3 iunie, la Catedrala „Sfînta Cuvioasă Parascheva”, de către PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

 

După o perioadă de practică liturgică de două săptămîni, preotul Ionuț Alexandru Amarinei va fi instalat oficial ca preot slujitor la Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman, unde va sluji alături de preotul Florin Aurel Țuscanu, parohul lăcașului de cult și protopop la Protoeria Roman.

După absolvirea Facultății de Teologie, Ionuț Alexandru Amarinei (30 de ani) a desfășurat o activitate didactică, ca profesor de religie, la Școala nr. 6 și Colegiul Național „Roman-Vodă” din Roman. Din anul 2008, arhidiaconul Amarinei s-a alăturat colectivului de cadre didactice de la Seminarul Teologic „Sfîntul Gheorghe” din Roman. Pe lîngă activitatea didactică, acesta s-a implicat în activitatea culturală a școlii, susținînd diverse concerte alături de Corala „Melozii Romanului”, pe care o conduce. A fost hirotonit diacon pe 29 mai 2008, treaptă în care a slujit pînă pe 29 decembrie 2009, cînd episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului l-a urcat în treapta de arhidiacon. Începînd din anul 2011, profesorul de religie Ionuț Amarinei a urcat și o treaptă didactică, trecînd cu succes de examenul de definitivat.

După slujba de hironire întru preoție, preotul Amarinei va urma o perioadă de practică liturgică, pe care o va efectua alături de parohul Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman, după care protopopul va oficia o rugăciune de investitură a duhovnicului. Noul preot al Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare” numit de Arhiepiscopie vede în preotul Țuscanu un real sprijin și un colaborator în diversele activități social-filantropice și culturale pe care dorește să le inițieze și dezvolte în parohie. „Există o compatibilitate între vederile mele și ale parohului în ceea ce privește activitățile culturale. Voi colabora cu un om de la care voi avea ce învăța. Ca să parafrazez o practică veche din vremea lui Simion Noul Teolog: «Harul vine prin celălalt»„, a declarat preotul Amarinei.

Cît privește activitatea pastoral-misionară din parohia „Sfîntul Vasile cel Mare”, noul preot spune că se va implica activ în viața comunității. „Îi sînt recunoscător Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru tot ce am acumulat în cei patru ani, de cînd am fost numit diacon pînă astăzi, pentru misiunea importantă pe care mi-a încredințat-o și pe care mă angajez să o slujesc cu toată responsabilitatea„, a spus preotul Ionuț Alexandru Amarinei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0