HomeRoman

Premiu pentru că a vorbit pe mobil în oră

Paula Dornescu (foto), profesor de limba franceză din Roman, a fost premiată de Federația Internațională a Profesorilor de limba franceză și revista „Le français dans le monde”, pentru o lecție inedită de limba franceză, în cadrul căreia elevii au vorbit toată ora pe telefonul mobil.

 

 

În concurs au intrat 48 de proiecte, primite de pe cinci continente, patru dintre ele fiind declarate cîștigătoare: Delphine Ronchon, Franța, Paula Dornescu, România, Gifty Andoh Efua, Ghana, și Rosa A. Botosso Passos, Brazilia. Cei patru profesori au fost recompensați cu un stagiu de formare de două săptămîni la Paris, iar revista „Le français dans le monde” a publicat un interviu cu profesorii cîștigători.
Criteriile după care au fost evaluate cele 48 de proiecte intrate în concurs au vizat creativitatea profesorului de a propune sarcini de lucru ținînd cont de condițiile din clasă, eficacitatea activităților propuse, care să permită exersarea competențelor lingvistice într-o manieră motivantă și diferită de activitățile curente, și corelarea sarcinilor cu folosirea pertinentă a mobilului.

În cadrul celui de-al 13-lea congres mondial al Federației Internaționale a Profesorilor de limba Franceză, desfășurat la Durban în Africa de Sud, Alianța Franceză Paris-Île-de-France, Federația Internațională a Profesorilor de Limba Franceză și revista «Le français dans le monde» au lansat concursul «Le téléphone portable, c’est la classe!» (Telefonul mobil în predarea limbii franceze). Acest concurs s-a adresat tuturor profesorilor de franceză, indiferent de țară, de vîrsta sau nivelul de studiu la care predau, aceștia fiind invitați să găsească o modalitate de utilizare pedagogică a telefonului mobil într-o secvență didactică la clasă„, a spus profesoara Paula Dornescu.

Practic, concursul îi invita pe profesori să-și folosească creativitatea pentru a propune sarcini de lucru care să-i facă pe elevi să vadă că telefonul mobil este mai mult decît un gadget.
Ca profesor de limbă franceză, această competiție a reprezentat o mare provocare, fiind o bună ocazie de a testa, pe de o parte, capacitățile mele creative, iar pe de altă parte, potențialul elevilor. Am propus acest concurs interesant unui grup de elevi de la clasa a IX-a C, profil economic, la Colegiul Tehnic «Miron Costin», elevi inimoși, entuziaști și receptivi, care s-au implicat fără rezervă – clasă la care predam în anul școlar trecut. Cu ajutorul telefonului mobil au exersat limba franceză, devenind mai activi și mai motivați. Împreună cu ei am pus în practică proiectul «Prezentarea Colegiului Tehnic Miron Costin prin intermediul telefonului mobil», care a facilitat schimburi constructive între elevi și a constituit o ieșire din cadrul tradițional al orei de franceză. Proiectul a stimulat competiția între grupuri, munca în echipă, cooperarea, comunicarea, iar elevii au învățat să respecte angajamente și să caute împreună soluții. În sfîrșit, pot să spun că, odată cu acest concurs, elevii au interacționat mai mult, au descoperit și s-au descoperit„, a spus profesoara Paula Dornescu.

Comentarii

WORDPRESS: 0