Prima paginăRoman

Premii pentru personalitățile Romanului

Dimensiune text

Cea de-a doua ediție a Galei Excelenței Romașcane a reunit personalități din domeniul culturii, învățămîntului, sănătății, administrației publice, sportului și mediului de afaceri. Cotidianul „Ziarul de Roman” a primit un premiu de excelență pentru redactarea cu obiectivitate a activităților comunitare.

 

 

Miercuri, începînd cu ora 11, restaurantul „Casa Romașcană” a găzduit ediția din acest an a „Galei Excelenței Romașcane”, un eveniment ce face parte din suita de manifestări dedicate Zilelor Municipiului Roman și care, ajuns la cea de-a doua ediție, se dorește a fi un semn sincer de recunoștință a valorilor din domeniul culturii, învățămîntului, sănătății, administrației publice, sportului și mediului de afaceri romașcan.

„Sper ca această gală pe care am inițiat-o și care a ajuns la a doua ediție să devină, în timp, una de tradiție și să înscrie pe salba personalităților municipiului Roman cît mai multe persoane, romașcani sau romașcani deveniți, care, prin implicarea lor, au pus o cărămidă în plus pentru realizarea edificiului cultural, sportiv, educațional, medical și religios al urbei noastre”, a menționat primarul Laurențiu Dan Leoreanu, la deschiderea evenimentului. Primele premii au fost acordate seniorilor excelenței – doctorul Ortansa Macovei, profesoara Elena Teodorescu și profesorul Alexandru Ionescu.

Doctorul Ortansa Macovei s-a născut pe 12 august 1937, în Moldova de dincolo de Prut. A urmat cursurile Liceului de Fete 1 din Iași. Este absolventă a Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie Iași, promoția 1960. Între anii 1960-1965, a fost medic de medicină generală la Săvinești, Neamț. Din anul 1990 este medic primar dermato-venerologie, iar din anul 1995 este doctor în medicină, susținînd teza de doctorat cu tema „Considerații asupra dermitei de contact alergice la ciment în unele unități de construcție din județul Neamț”. Din anul 1969 și pînă la pensionare, a fost medic șef al secției Dermatologie la Spitalul Municipal Roman. Este autoare și coautoare a peste 60 de lucrări de specialitate susținute în cadrul unor congrese și conferințe și publicate în reviste de specialitate. De asemenea, este autoarea lucrării „Dermato-venerologie – vademecum pentru examene si concursuri”, carte publicată în două ediții la Editura Răzeșu din Piatra Neamț.

„De jumătate de secol în sluba semenilor săi, doamna doctor Ortansa Macovei a respectat cu sfințenie Jurămîntul lui Hipocrate și, de aceea, astăzi se bucură de toată prețuirea și considerația noastră”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu. „Am dorit toată viața să fiu recunoscătoare că am putut face o astfel de specialitate, dar și să fiu responsabilă pentru bolnavii pe care i-am îngrijit și încă îi am în îngrijire. Vă mulțumesc pentru acest semn de apreciere”, a spus doctorul Ortansa Macovei.

Profesoara Elena Teodorescu s-a născut pe 9 iulie 1933, în localitatea Bîlca din Bacău. A urmat cursurile Liceului „Roman-Vodă”. Este absolventă a Facultății de limbă și literatură rusă la Institutul Pedagogic „Maxim Gorki” din București, promoția 1951-1955. Între anii 1955 – 1957, a fost profesor la Liceul Militar  „Ștefan cel Mare” din Cîmpulung-Moldovenesc. Pe 1 septembrie 1957 a venit la Roman unde, timp de un an, a predat limba rusă la Școala „Vasile Alecsandri”. Timp de trei decenii, în perioada 1958-1988, a fost profesor de limba rusă la Liceul „Roman-Vodă”, iar între anii 1960-1967 a fost director al acestui liceu. După ce, în anul 1968, a revenit la catedră la cerere, a fost director pe probleme educative. Își amintește cu nostalgie de acele vremuri în care a sădit în inima elevilor dragostea pentru literatura rusă. A avut și o performanță remarcabilă, atunci cînd una dintre elevele sale a luat premiul I la Olimpiada de Limba și Literatura Rusă, chiar în anul în care Olimpiada s-a desfășurat la Moscova. Cîțiva dintre elevii domniei sale au ales să urmeze cursurile Facultății de Limba Rusă și au rămas înscriși cu litere de aur în inima profesoarei. În anul 2009, ca o recunoaștere a întregii sale activități, a primit Premiul de excelență în educație din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Pe 23 septembrie 1955, Elena Teodorescu s-a căsătorit cu profesorul Lucian Teodorescu, fost coleg de facultate și de grupă.

„Dedic acest semn de recunoștință foștilor mei profesori și elevi, pe care i-am iubit și stimat de-a lungul vremii. Mă bucur că în această sală se află și domnul profesor Gheorghe A.M. Ciobanu, alături de care am sărbătorit, în anul 2007, 50 de ani de prietenie și colegialitate. Anul acesta împlinim 55 de ani și vă rog să îmi permiteți să vă transmit gîndurile noastre de drag. Vă doresc, domnule Laurențiu Dan Leoreanu, să lucrați măcar șapte ani, ca director, în viitor, la Colegiul Național «Roman-Vodă»”, a spus profesoara Elena Teodorescu.

Profesorul Alexandru Ionescu s-a născut pe 16 februarie 1932, în comuna Poienari din Neamț. După terminarea studiilor, a fost profesor la Școala Generală din Moldoveni, apoi director de școală și de Cămin Cultural. În anul 1968, a fost numit director la Casa de Cultură Municipală din Roman, iar în anul 1971 a fost transferat la Biblioteca Municipală, care funcționa pe strada Ștefan cel Mare, în localul Societății Miron Costin. Profesorul Alexandru Ionescu este cel care, după lungi insistențe, a reușit, în anul 1972, mutarea Bibliotecii Municipale în actualul sediu – Casa Ioachim. Aici, în afara celor două secții existente – Secția de împrumut pentru adulți și Secția de împrumut pentru copii, a înființat o Secție de Artă cu un cabinet fonic și o Ludotecă pentru preșcolari. În anul 1973 a realizat catalogul expoziției „Cartea românească de-a lungul secolelor”, expoziție care cuprindea cărți de la Biblioteca Episcopiei și din Fondul Documentar al Bibliotecii. În anul 1975 a organizat ample manifestări la sărbătorirea a 90 de ani de lectură publică la Roman. Istoric literar, prozator și publicist, deținător al unor premii literare pentru proză și autor al romanului memorialistic „Ani învolburați”, apărut în anul 2001, la Editura Junimea din Iași, profesorul Alexandru Ionescu a primit, miercuri, un semn de apreciere din partea administrației locale.

Cu emoții și lacrimi în ochi, asistența a aplaudat îndelung momentul în care medicul Margareta Dorina Luchian a fost premiată pentru activitatea sa și pentru pacienții pe care i-a salvat, de-a lungul timpului. Doctorul Margareta Dorina Luchian s-a născut în prima zi a anului 1949, la Turda, în județul Cluj. Este absolventă a Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie Iași, promoția 1976, între anii 1979-1981 a fost director al Sanatoriului de la Gîdinți, iar în perioada 1983-1986 a fost medic secundar oncolog la Institutul Oncologic București. Din anul 1993 este medic primar în oncologie medicală și șef al secției Oncologie la Spitalul Municipal Roman. Este membră a Societății Naționale de Oncologie Medicală din anul 2000 și membră a Societății de istorie a medicinei și farmaciei Roman. Dorina Luchian a participat la toate Conferințele Naționale de Oncologie Medicală, iar profesionalismul și dăruirea sa sînt motivele pentru care mulți dintre romașcani îi datorează zeci de ani din viața lor.

Medicul Gheorghe Buburuzan s-a născut pe 30 noiembrie 1950 în comuna Dornești din județul Suceava. A urmat cursurile Liceului Eudoxin Hurmuzachi din Rădăuți. Este absolvent al Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie Iași, promoția 1978. Între anii 1978-1981, a fost medic stagiar la Spitalul Municipal Roman, apoi a fost medic coordonator la Dispensarul Medical Săbăoani. În perioada 1984-1986 a urmat cursuri de specializare în ORL la Spitalul Panduri din București, iar în octombrie 1994 a absolvit un curs practic de chirurgie a capului și gîtului la Universitatea Loma Linda din Statele Unite ale Americii. În anul 1988 a absolvit un curs de urgențe în ORL, iar în anul 1992 a absolvit cursul „Utilizarea laserilor în medicină”. Din anul 1993 este medic primar ORL la Spitalul Municipal de Urgență Roman, iar din anul 1995 – șeful Secției ORL. În anul 2003 a obținut o supraspecializare în Foniatrie. Printre premianții „Galei Excelenței Romașcane” s-a numărat și medicul Nicoleta Popescu, absolventă a Facultății de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, promoția 1998. După un an de stagiatură la Spitalul Municipal Roman, între anii 2000-2004, Nicoleta Popescu a fost medic rezident la Spitalul „Sfîntul Spiridon” din Iași, specializarea anestezie și terapie intensivă (ATI). În anul 2004, a revenit la Spitalul Municipal de Urgență Roman ca medic specialist și, ulterior, ca medic primar ATI. Din anul 2005, este medic șef de secție ATI.

Inginerul Eduard Corduneanu a primit un premiu pentru excelență la capitolul „Administrație publică și instituții”. S-a născut pe 4 august 1956 și este licențiat al Facultății de Electrotehnică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, promoția 1981. A fost inginer stagiar la Institutul de Reactori Nucleari Energetici Colibași. Pînă în anul 1989 a fost inginer șef la șantierul din Roman al TMUCB, iar în perioada 1989-1993 a fost șef al secției de Gospodărie Locativă a RAGLT Roman. În anul 1994 a fost director al RAGLT Roman, iar între anii 1998 – 2004 – director general al societății Goscom SA. Timp de patru ani, între 2004 și 2008, a fost director general al Acvaserv Roman, apoi director general al societății Rossal Roman. Din anul 2009, este director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Neamț. Preocupat de perfecționarea continuă, a urmat numeroase cursuri în țară și în străinătate în domeniul relațiilor economice interne, internaționale și de legislație privind procesul de reformă în România. Inginerul Eduard Corduneanu subscrie îndemnului biologului francez Jean Dorst: „Nu distruge ceea ce nu tu ai creat!”

La același capitol, un premiu pentru excelență a fost acordat profesoarei Georgeta-Luminița Vîrlan.

„Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț este unul din profesioniștii sistemului de învățămînt românesc. Doamna profesor Luminița Vîrlan e printre oamenii din sistem care probează sintagma «Omul potrivit, la locul potrivit»”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu. Inginerul Ion Păvăleanu, actualul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț – Administrația Națională „Apele Române”, a fost, de asemenea, premiat în cadrul „Galei Excelenței Romașcane”.

În domeniul învățămîntului, premiile din acest an ale reprezentanților administrației locale au fost oferite profesorilor Adriana Petrovici – care, în acest an, împlinește 36 de ani de catedră, în slujba matematicii -, Alexandru Cramer și Crenguța Mihaela Radu, ai cărei elevi au obținut rezultate notabile la concursurile și olimpiadele școlare. Premianții din acest an ai domeniului culturii, la „Gala Excelenței Romașcane”, au fost preotul Cornel Paiu, muzeograful Relu Butnariu și grupul folcloric Gheorghe Jitaru, iar premianții domeniului culte – preoții Francisc Fărcășel și Ioan Gherasimescu. Pentru activitatea depusă în sprijinul comunității, premii de excelență au fost acordate Asociației Caritas, Fundației Pro Mediu Etno și Viață, precum și romașcanei Elena Damiean – asistent personal la Centrul de Zi „Poienița” și președinte al filialei Neamț a Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic din România.

În domeniul sportului, premiile de excelență au fost adjudecate de antrenorul emerit Dumitru Artenie, care a adus lotul de lupte libere – senioare – de la Clubul Atletic Roman pe locul al doilea în ierarhia națională, de Mihai Cristea – pentru rezultatele Clubului de Qwan Ki Do „BAO”, dar și de profesorul Lucică Cucoș, antrenorul campioanei mondiale de juniori la proba de aruncare a ciocanului, Bianca Perie. Premiile de excelență adresate mediului de afaceri au fost obținute de societățile Agrana România SA, Patirom SRL și Dovilg Com SRL.

 

Ziarul de Roman, premiat la „Gala Excelenței Romașcane”

 

Cotidianul „Ziarul de Roman” a obținut, în acest an, premiul de excelență în cadrul categoriei „Mass-media”.

„Ziarul a apărut, așa cum chiar reprezentanții săi mărturisesc, din nevoia de a relata obiectiv evenimentele. Informațiile pe care le citim zilnic în «Ziarul de Roman» acoperă toate domeniile de interes: social, politic, învățămînt, sănătate, cultură, economie, sport. Într-o lume mercantilă, convulsivă și dezorientată, într-un context marcat de majore transformări politice, economice și sociale, presa – a patra putere în stat – rămîne o voce distinctă și autorizată în apărarea dreptății, iar jurnaliștii sînt chemați să promoveze, alături de libertatea de exprimare, calitatea, responsabilitatea și transparența mesajului media. «Ziarul de Roman» nu e doar o simplă publicație, e o stare de spirit, o echipă tînără și eficientă, premiată cu premiul de excelență pentru redactarea cu obiectivitate – calitativ și cantitativ – a activităților comunitare”, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu. Tot din cadrul mass-media romașcane, premii de excelență au fost acordate de administrația locală posturilor de televiziune CNS și Rom TV.

Manifestarea dedicată excelenței a fost încheiată de deputatul Marius Neculai cu un laudatio în allegro: „Mă simt onorat să particip, alături de personalități de prim rang ale orașului, la o manifestare dedicată excelenței. Îl felicit pe domnul primar Laurențiu Dan Leoreanu pentru inițierea acestei Galei a Excelenței, vă felicit pe dumneavoastră și vă asigur de recunoștința și prețuirea noastră. Calitățile și capacitățile dumneavoastră, puse în slujba comunității, sînt un imbold și un model pentru noi și pentru generațiile următoare”.

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Laudatio 9 ani

  Democratie de cel mai inalt nivel si reprezentare in citadela municipala romascana, fast si bun gust, rafinament si subtilitati ezoterice, de neinteles pentru vulg. Admiram europenizarea targului romascan sub obladuirea zambitorului nostru primar european, prezent si omniprezent, plin de energie si datator de vitalitate urbei unde nu se intampla nimic, aici numit fiind targul romanului, pe culmile progresului si democratiei plenare. O manifestare bine regizata de corifeii scolii romascane prezente, felicitari si multiple felicitari pentru eceptionala manifestare pseudo-populara unde numai personalitatile urbane au avut loc si au primit felicitationes estraordinarie !! Aprecieri de cinste stafului ce a regizat aceasta eceptionala manifestare. Multiple felicitari inca ca se merita tutulor!! cinste si probitate morala pentru reconstructia patriei noastre dragi! Bravos natiune adusa pi culmili progresului pi toati planurili! Fiindca ca se merita!

 • Una caldă…
  Am avut norocul să particip Neinvitat la prima ediţie a Galei. Dacă nu prindeam din eter o ştire cu şi despre Viorica Agarici, poate nu mă implicam atît. Dar, bine că m-am implicat. Altfel n-aş fi vorbit, nici scris în cunoştinţă de cauză.
  Partea bună e că s-a pornit această iniţiativă. Şi e bine că o dată pe an e scuturat colbul de pe modesta, constanta, plina de abnegaţie activitate a unor oameni dedicaţi cetăţii romaniane. Cu acest prilej, se mai află cine şi cît binemerită de la comunitate. De exemplu, anul trecut, pe lîngă nume de faimă şi profesii onorabile, a apărut şi o Doamnă care viaţa întreagă s-a ocupat de Cantina săracilor şi (cred că nu exagerez) azilanţilor. Ceea ce arată că este cuprindere pentru toate categoriile şi ocupaţiile sociale.
  Alta rece…
  Am rămas cu acelaşi gust amar (atunci, pe viu; acum, din ce am desprins din relatarea ziarului partizan), din revolute vremuri, referitor la atitudinea unor slujbaşi-activişti, însă elitişti ce nu mediatizează cum trebuie poate cea mai importantă acţiune de glorificare a valorilor locale şi nu numai. Temători să nu dea publicul buluc peste notabilităţile evenimentului, aproape că nu se mediatizează aprioric evenimentul. Afli abia post-festum ce şi cum… Ori, dacă te inviţi fără invitaţie, mai că nu ţi se pun în cale cîinii de pază!
  Ei, bine, eu am reuşit să mă strecor în trena unui grupuscul invitat, de care m-am separat de cum am pătruns în hambarul cu nu mai ştiu ce nume din Parc, dar cu vreo 5-6 săli-restaurant şi două-trei terase. Iar, după ce am dat mîna cu jovialul primare (cam mirat, că nu ştia de unde să mă ia), în loc să fiu extras subtil cu scobitoarea, mi s-a pus o faţă albă pe masa anume aleasă de mine : nearanjată, spre a-mi devoala intruziunea. Şi-am fost lăsat să pozez din toate poziţiile. Nu cu mine-n obiectiv.
  Dar, bine-crescut, nu m-am autoinvitat la banchet şi nici vorbă să fiu oprit după – nu-i aşa ?! – proverbiala ospitalitate etîcî… Mai degrabă-nciudat am plecat. Nu atîta că n-au venit din pricina vameşilor moldovenii noştri de peste Prut, ci fiindcă belgienii pruteanului judeţean cazaţi la Grand Hotel Ceahlău n-au catadicsit să fie punctuali, bătînd barbunca pe drum, din han în primărie de comună. Se vedea că-i durea-n cot de „excelenţele” locale. Dar se vedea de la o poştie că erau flămînzi şi mai ales însetaţi, ori poate tare doritori să îşi stingă mahmureala chefului de peste seară… Şi să se dea mai aproape de fetele din ansamblul de dansuri.
  Ce rost aveam eu printre amatorii de şuşe politice ue?… Eu pentru Veronica şi-atunci. şi anul acesta Prăfuita venisem. Ca şi pentru cîteva chipuri dragi, ce nu m-au recunoscut.
  Şi o speranţă:
  – Domnule Primar, Oricare aţi fi să fiţi, după alegeri!… Transformaţi Gala Excelenţelor Romaşcane într-un eveniment popular, nu-l păstraţi elitist. La Adunare şi Laudaţii şi decernări să fie chiar mulţime de norod, cu mic, cu mare!… Că nu va sărăci primăria pentru o apă plată şi doi covrigi la două persoane şi cîteva sute de scaune în faţa unei estrade festive amplasate-n Parc ori în recent redeschisul aşezămînt melchisedecesc. Ori, de ce nu, chiar în parcul din faţa primăriei.
  Şi mai daţi-i în praştie pe invitaţii extracomunitari!… Dacă-şi permit să întîrzie nemotivat ore întregi, înseamnă că n-au educaţie şi nici respect faţă oamenii locului.
  Şi, la final, mai obligaţi patronii Gării, parcurilor, altor aşezăminte să aibă respect şi grijă de efigii, busturi, statui, plăci votive. Nu de alta, dar cum să pretinzi că glorifici post-mortem un om, cînd mizeria cea mai crasă zace pe memorialul său…