Prima paginăSanatate

Premieră pentru urologia nemţeană, la Spitalul Municipal de Urgență Roman

Premieră pentru urologia nemţeană, la Spitalul Municipal de Urgență Roman

Dimensiune text

 

Odată cu achizițiile făcute anul acesta de Spitalul Municipal de Urgență Roman, în urmă cu două săptămâni a ajuns la spital şi instrumentarul urologic necesar pentru operaţiile endoscopice ale tractului urinar superior. Instrumentarul achiziţionat este reprezentat de Ureteroscop semirigid, Nefroscop şi Sursa de litotriţie endoscopică, de ultimă generaţie, necesare pentru tratamentul minim invaziv al litiazei renale şi diagnosticul de certitudine al tumorilor uroteliale înalte, au precizat reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Nefroscopul va permite efectuarea nefrolitotomiei percutanate, o procedură prin care, cu o mică gaură de un centimetru se pot sparge şi extrage calculi renali (pietre la rinichi), indiferent de dimensiune acestora. Această procedură presupune o perioadă de spitalizare mai scurtă, în comparație cu operaţia deschisă sau laparoscopică, recuperare rapidă şi rată de succes de peste 95% în a elimina toate pietrele (status stone-free). Deja, medicul Edvin Şova a efectuat primele astfel de intervenţii chirurgicale, acestea fiind un real succes, spitalul romașcan fiind al doilea spital din zona Moldovei, după Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, unde această operaţie este efectuată, au mai precizat reprezentanții unității medicale.

„Ureteroscopul va permite fragmentarea şi extragerea pietrelor de la nivelul ureterului, acestea fiind cele responsabile de marea majoritate a colicilor renale. Până acum, pacienţilor care se prezentau în urgenţă cu colică renală şi necesitau drenajul în urgență al rinichiului li se monta un stent ureteral tip Dublu J, fiind mai apoi redirecţionaţi către alte servicii de urologie pentru litotriţie extracorporeală sau ureteroscopie. De când au fost cumpărate noile instrumente s-au efectuat primele astfel de intervenţii chirurgicale, operaţiile fiind un succes. Cu această nouă aparatură se pot efectua toate operaţiile de rutină din sfera urologică, dar şi operaţii care până acum au fost efectuate doar în anumite centrele universitare din România”, au mai precizat reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0