Prima paginăSanatate

Premieră la Spitalul Roman – Consultații în direct cu medici renumiți din țară

Dimensiune text

La CPU a fost pus în funcțiune un sistem performant de telemedicină. Cu ajutorul acestuia, pacienții pot fi evaluați, în timp real de medici de la București, Iași sau Tîrgu Mureș.

 

 

La Spitalul Municipal de Urgență Roman, serviciile medicale de urgență au intrat într-o nouă eră. Pacienții care vor ajunge la Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul instituției vor fi evaluați în timp real de medici specialiști din spitale renumite din țară prin intermediul telemedicinei.

Aceasta presupune crearea unei rețele între spitale renumite din țară și spitale mai mici, prin intermediul căreia pacienții care sînt aduși în stare gravă și trebuie transferați la unul din spitalele din rețea sînt evaluați în timp real de către cei la care urmează să ajungă pacientul. În acest fel, cel puțin la Spitalul Roman, se mai rezolvă încă o problemă, și anume cea a medicului de gardă, avînd în vedere că, pe timpul nopții, nu există medic de medicină de urgență.

„Sistemul are două camere video, una îndreptată către pacient, iar alta către medic. De asemenea, pacientul este conectat la un monitor care îi supraveghează funcțiile vitale. Medicul sau asistentul medical intră, apoi, în contact cu specialiști de la București, Iași sau Tîrgu Mureș, în funcție de unde va fi trimis pacientul. Datele despre starea pacientului sînt transmise, în timp real, la centrul respectiv, astfel ca medicul să poată face o evaluare generală inițială. Noi am testat deja acest sistem cu Spitalul din Tîrgu Mureș. Întrucît cei mai mulți pacienți de la noi vor fi trimiși la Iași, noi vom lucra cu urgențele din Iași, însă așteptăm că și ei să-și pună în funcțiune acest sistem”, a precizat medicul Maria Tălmăcel, coordonatorul CPU.

Investiția nu a costat spitalul nici un leu, întrucît ea a fost făcută prin intermediul Ministerului Sănătății, printr-un program special de introducere a telemedicinei în spitalele de urgență din țară, Ministerul asigurînd aparatura, iar Sistemul de Telecomunicații Speciale asigurînd transmiterea datelor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0