Prima paginăSanatate

Premieră în justiția nemțeană: Medic condamnat pentru ucidere din culpă

Dimensiune text

Petru Gotcă a ajuns la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Roman pe garda medicului Georgeta Moraru. Medicul l-a lăsat pe pacient pe un pat de spital, fără a-l mai consulta sau a-i administra medicamente. După ce Petru Gotcă a fost descoperit mort pe patul de spital, Georgeta Moraru a încercat să falsifice fișa pacientului. Georgeta Moraru a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru săvîrșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la șase luni de închisoare pentru săvîrșirea infracțiunii de fals intelectual.

 

 

Premieră în justiția din județul Neamț. La patru ani de cînd un bărbat a murit la Spitalul Municipal Roman, din cauza neglijenței medicului care ar fi trebuit să-i acorde toate îngrijirile necesare, instanța a pronunțat o condamnare.

Medicul Georgeta Moraru a fost condamnată luni, 26 martie, de Judecătoria Roman, la doi ani de închisoare pentru săvîrșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la șase luni de închisoare pentru săvîrșirea infracțiunii de fals intelectual. Georgeta Moraru ar urma să execute doar pedeapsa cea mai grea, adică cei doi ani de închisoare, timp în care nu va avea voie să exercite profesia de medic.

Pe data de 15 martie 2008, Petru Gotcă a ajuns la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgență Roman, pe garda medicului Georgeta Moraru, în jurul orei 16.00. Deoarece Petru Gotcă era sub influența băuturilor alcoolice, medicul l-a lăsat pe pacient pe un pat de spital, fără a-l mai consulta sau a-i administra medicamente. A doua zi dimineață, după ce Petru Gotcă a fost descoperit mort pe patul de spital de către medicul care a preluat garda de la Georgeta Moraru, aceasta a încercat să falsifice fișa pacientului.

În rechizitoriul procurorului care s-a ocupat de acest caz se arată că „fișa a fost completată și ștampilată de învinuita Moraru Georgeta după ce a survenit decesul pacientului, consemnările fiind incomplete și nereale, neconforme cu prevederile legale în vigoare„. Din analiza probelor, procurorul concluzionează că decesul lui Petru Gotcă s-a datorat culpei învinuitei, care nu și-a îndeplinit obligațiile de medic, examinînd superficial pacientul. Mai exact, Petru Gotcă a fost lăsat fără supraveghere, îmbrăcat cu hainele cu care fusese adus de acasă. Mai mult, haina de piele era pe el era încheiată la mîneci, semn că nimeni nu se obosise să îi ia tensiunea omului sau să îi facă o injecție, deși aceste intervenții apar pe fișa CPU. Petru Gotcă a fost găsit fără suflare pe data de 16 martie 2008, în jurul orei 9.00 dimineața.

Citește și:   149 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț, 7.095 la nivel național

Împotriva medicului Georgeta Moraru, procurorii de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman au prezentat instanței nu mai puțin de 20 de probe, cele mai multe fiind analize și expertize realizate înainte de înmormîntare sau după deshumarea trupului lui Petru Gotcă. Medicul acuzat nu s-a prezentat la nici un termen de judecată, adică nici luni, atunci cînd s-a pronunțat sentința, motivînd că suferă de boli incurabile. Mai mult, Georgeta Moraru, care ultima dată profesa la Spitalul din Moinești, a încercat tergiversarea dosarului și prin faptul că și-a schimbat apărătorii destul de des.

Georgeta Moraru are dreptul să facă recurs față de această sentință, în termen de zece zile de la data pronunțării.

Medicul Georgeta Moraru, care va împlini 40 de ani pe data de 5 aprilie, nu poate fi încarcerată pînă la o soluție definitivă și irevocabilă. Cel mai probabil, apărătorul acesteia va face recurs, situație în care lucrurile se vor întîrzia și mai mult. La Judecătoria Roman, dosarul prin care Georgeta Moraru era acuzată de ucidere din culpă și fals intelectual a fost înregistrat pe data de 16 noiembrie 2010, iar primul termen al procesului a fost o lună mai tîrziu. În total, drumul pînă la o sentință s-a concretizat în 17 termene.

În sentința formulată de judecătorul Mirela Apetrei se dispune și „anularea parțială a înscrisurilor falsificate de inculpată (respectiv mențiunile privind tratamentul efectuat pacientului Gotcă Petru și dozarea lui din registrul de consultații, mențiunile din fișa CPU nr. 4807/15.03.2008, referitoare la tratamentul efectuat aceluiași pacient și la cele 13 valori ale tensiunii și pulsului și instalarea stopului cardiorespirator iresuscitabil), dar și mențiunea din registrul de predare-primire gărzi – «ora 7.10 – pacientul Gotcă Petru instalează stop cardiorespirator iresuscitabil». Ia act că Ioniță P. Elena Cătălina – moștenitoarea legală a lui Gotcă Petru, nu s-a constituit parte civilă în cauză„.

De asemenea, Georgeta Moraru trebuie să plătească 3.200 lei, reprezentînd cheltuieli judiciare avansate de stat.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0