Prima paginăSocialEducatie

Premiantă de nota 10, cu opt fraţi acasă

Dimensiune text

Adina Roşca, de la Școala „Calistrat Hogaş”, de 10 pe linie, este penultima dintr-o familie cu nouă copii. Cei cinci membri ai familiei care mai sunt acum acasă trăiesc din pensia tatălui, fost macaragiu.

Adina Roşca este în clasa a VII-a şi una dintre cele mai bune eleve de la Școala „Calistrat Hogaş”. Anul trecut, a avut o singură medie de 9, în primul semestru, iar după cum arată notele trecute în dreptul ei în catalog, va încheia şi primul semestru din acest an şcolar doar cu medii maxime. „Nu-i uşor să înveţi şi să fii foarte bun la toate obiectele. Dar îmi place şi îmi doresc foarte mult să învăţ şi să pot merge la facultate. Mi-aş dori să fiu doctoriţă”, a mărturisit Adina.

Adina este cel de-al optulea copil al unei familii în care sunt nouă fraţi: şase băieţi, unul după altul, cel mai mare având acum 29 de ani, şi trei fete. Fetele sunt acum singurii copii care au rămas acasă. Rebeca este în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv şi căpitanul echipei de handbal juniori II. Adina este premianta familiei, iar cea mică, Estera, este abia în clasa I. Fetele şi părinţii trăiesc în Aleea Revoluţiei, într-un apartament cu două camere, singurul venit al familiei fiind pensia de 1.100 de lei a tatălui, care a lucrat ca macaragiu. „Ne descurcăm destul de greu, dar suntem obişnuiţi. Fetele sunt modeste, nu cer lucruri scumpe, pentru că ştiu că nu ne putem permite”, spune Valeria Roşca, mama care a crescut nouă copii. Toţi băieţii lucrează acum, dar mama îşi aminteşte cum erau timpurile în care ieşeau pe uşă, la şcoală, în fiecare zi, şapte copii, de la clasa a XII-a la grupa mare de grădiniţă. „Atunci ne-a fost cel mai greu. Aveam câte două paturi în fiecare cameră, aveam pat şi în bucătărie. Nu aveam maşină de spălat, stăteam noaptea şi spălam la copii, să aibă haine curate la şcoală. Am reuşit să o scoatem la capăt”, spune Valeria Roşca.

Fac teme cu mama

Adina, ca şi surorile şi fraţii ei, este ajutată la teme de mamă. Valeria Roşca a absolvit zece clase şi un curs de calificare, dar nu se înscrie în categoria celor care susţin că la şcoală copiii învaţă lucruri mult prea grele şi nu se simte depăşită de problemele pe care le primesc ca temă la matematică puştii de clasa a III-a. „Mi-a plăcut foarte mult să învăţ, dar sunt dintr-o familie cu opt copii, iar părinţii noştri au muncit la CAP. Nu ne puteam permite să mergem la liceu, la facultate. I-am ajutat, însă, pe toţi la teme. Acolo unde nu am ştiut, ne-am uitat împreună peste ce le-a predat la clasă, pe caiet, pe carte, am învăţat împreună cu ei. Mi-am dorit ca măcar ei să poată face ce nu am reuşit eu. Când fierbeam mâncarea, repetam cu copiii tabla înmulţirii. Doar dacă nu vrei nu te poţi ocupa de copii. Dacă îi primeşti ca pe o binecuvântare, copiii sunt o binecuvântare”, spune mama, mândră de copiii ei.

În excursie în portbagaj

Soţii Roşca nu au plecat niciodată de acasă fără copiii lor. Mai bine zis, fără toţi copiii. Atunci când mergeau la bunici, reuşeau să se înghesuie într-o maşină pe care, însă, constructorii nu o prevăzuseră pentru zece persoane. „Când erau copiii mici, aveam un Moskvich vechi, break. După ce se ocupau banchetele, treceam la portbagaj. Au fost situaţii în care ne oprea poliţia în drum. Le explicam că sunt toţi ai noştri şi nu puteam să-i lăsăm acasă”, îşi aminteşte mama copiilor.

De Crăciun, toată familia Roşca se reuneşte în apartamentul de pe Revoluţiei. În total, 14 persoane: doi părinţi, nouă copii, două nurori şi un nepot. „Îmi place că am mulţi fraţi şi surori. Cred că unitatea este termenul care ne caracterizează cel mai bine ca familie. Indiferent unde suntem, ţinem mereu legătura unii cu alţii şi ne ajutăm. Nu mi-aş putea imagina cum e să nu ai fraţi şi surori alături de care să te bucuri şi care să te ajute atunci când dai de greu”, spune Adina.

Partajează articolul
Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Felicitări! acestei familii care-și crește frumos copiii…
    Oamenii mari se nasc în case mici!
    Poate va citi vreun sponsor, să ajute…că statul e absent!

  • Astfel de stiri te fac sa te simti mandru ca esti roman!