HomeActualitate

Pregătiți să înfrunte gerul

Autoritățile sînt pregătite să facă față zilelor geroase. Pînă acum nu s-au înregistrat probleme deosebite. Oamenii fără adăpost pot înnopta la LPS și la Casa Speranței. Cel mai greu este pentru cei nevoiți să lucreze afară.

 

Temperaturile scăzute care vor fi înregistrate în zilele următoare vor ține în alertă autoritățile. Deși nu se așteaptă ca frigul să fie însoțit de precipitații abundente, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț susțin că sînt pregătiți să facă față situațiilor neprevăzute.
În zilele care urmează, principala grijă va fi asigurarea spațiilor pentru persoanele fără adăpost. Am luat legătura cu toate instituțiile și cu cei care sînt responsabili cu distribuția energiei electrice și a energiei termice. În județ, spitalele trebuie să fie pregătite să asigure condiții optime pentru cei care se vor prezenta la unitățile de primiri urgențe„, a afirmat prefectul Mihai Archip, președintele CJSU Neamț.

Mihai Archip a precizat că principala preocupare este menținerea alimentării cu gaze naturale și energie electrică, în condițiile în care consumul a început să crească. În ceea ce privește funcționarea rețelei de învățămînt, deocamdată nu se pune problema închiderii grădinițelor sau școlilor, întrucît căile de acces sînt funcționale, iar unitățile de învățămînt au posibilitatea de a oferi condiții optime elevilor.

 

Oamenii străzii, adăpostiți la LPS și Casa Speranței

În cadrul CJSU a fost aprobată și procedura privind asigurarea asistenței persoanelor fără adăpost pe timpul gerului. Conform acestei proceduri, Poliția Locală Roman, în colaborare cu Poliția municipiului Roman și subunitatea de Jandarmi, va desfășura zilnic activități de căutare a persoanelor fără adăpost, ridicare și transport a acestora în spațiile amenajate pentru situații de urgență. Spațiile amenajate în acest scop sînt pe strada Tineretului, nr. 24, la Liceul cu Program Sportiv, și pe strada Ștefan cel Mare, nr. 265, la Casa Speranței. „Zilnic, în jurul orei 22.00, poliția locală va informa Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Serviciul de Ambulanță Județean Neamț despre numărul persoanelor identificate și transportate la spațiile de primire. Poliția locală, împreună cu responsabilul desemnat al spațiului, vor identifica și lua în evidență persoanele fără adăpost. La solicitare, Serviciul de Ambulanță Județean va executa controlul medical al persoanelor fără adăpost. Responsabilii spațiilor de cazare, împreună cu poliția locală, vor aduce la cunoștința persoanelor fără adăpost identificate posibilitatea reîntoarcerii în aceste spații pe timpul nopții pe toată perioada manifestării fenomenului de ger”, a afirmat căpitan Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al CJSU Neamț.

Pentru cazurile persoanelor fără adăpost căzute în locuri publice sau cu probleme deosebite de sănătate se va proceda conform protocolului de colaborare pentru primirea și gestionarea apelurilor de urgență, 112. În funcție de posibilități, autoritățile locale, în cooperare cu organizațiile non-guvernamentale, vor asigura ceai și alte produse alimentare persoanelor cazate.

 

Cine lucrează pe ger

Tot ceai trebuie să ofere și conducerea Poliției Roman, Jandarmeriei sau a Poliției Locale celor care patrulează pe străzile municipiului. După două zile în care temperaturile scad sub -20 grade Celsius, legea îi obligă pe angajatori să ofere angajaților lichide calde și diminuarea programului de lucru în spațiu deschis.

În Piața Centrală din Roman (foto), mesele sînt aproape goale. Conducerea pieței a anunțat că, odată cu scăderea temperaturilor, va face eforturi pentru ca piețarii să primească cîte un ceai cald. Doar că, vineri la prînz, la tarabe nu mai erau nici cinci vînzători.

Echipele de ApaServ care trebuie să citească contoarele care măsoară consumul de apă nu pot aștepta pînă trece frigul. Mai mult, există echipe de intervenție pregătite să intervină în orice moment, dacă vor exista avarii. Înfruntînd frigul, și cei care trebuie să curețe străzile sînt nevoiți să lucreze cînd afară temperaturile sînt negative.

 

Drumurile sînt bune

Vineri după-amiază, pe toate căile rutiere din județ circulația se desfășura în condiții de iarnă, carosabilul fiind umed, alternînd cu porțiuni acoperite cu zăpadă frămîntată și tratată.
Secția Drumuri Naționale Neamț a acționat pe un drum național cu două utilaje și patru lucrători, iar SC Drupo a acționat cu zece utilaje și 20 de lucrători pe zece drumuri județene, pentru îndepărtarea stratului de zăpadă și prevenirea apariției fenomenului de polei.

Singurele probleme au fost pe DN15D, între Roman și Piatra Neamț. Vîntul a adus ceva zăpadă pe șosea, dar utilajele de deszăpezire au acționat prompt, iar traficul nu a avut de suferit.
Pe drumurile județene, probleme au fost la Siliștea și la Bahna, acolo unde vîntul a viscolit zăpada și a blocat șoseaua. Însă, pînă la ora prînzului, echipele de la Drupo rezolvaseră problema.

Comentarii

WORDPRESS: 0