Pregătiri pentru recensământul populației și locuințelor, care începe în martie

HomeSocial

Pregătiri pentru recensământul populației și locuințelor, care începe în martie

Direcția Regională de Statistică (DRS) Neamț anunță că, în perioada 28 februarie – 7 martie, va avea loc instruirea recenzorilor care se vor ocupa de AutoRecenzarea Asistată (ARA), în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor care se desfășoară în acest an. Acțiunea este înscrisă în calendarul activităților Recensământului Populației și Locuințelor (RPL) 2021 și este premergătoare etapei de autorecenzare, care va începe pe 14 martie.

Candidaturile pentru personalul de recensământ au fost deja primite de fiecare primărie din județ, urmând ca, dintre acestea, să fie selectate și recrutate cele 184 de persoane care se vor ocupa de tot atâtea puncte ARA din Neamț. Recenzorii ARA vor fi instruiți de personalul DRS Neamț, în cinci centre de instruire, organizate la Piatra Neamț, Roman, Tîrgu Neamț, Bicaz și Roznov.

Autorecenzarea asistată reprezintă acţiunea prin care înregistrarea informaţiilor din formularul de recensământ este făcută de persoana însăşi, cu sprijinul unui recenzor. Autorecenzarea asistată se aplică în toate unitățile administrativ-teritoriale și se poate realiza: de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează, sub îndrumarea recenzorului ARA; de pe tabletele electronice puse la dispoziție de UJIR, prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate (puncte ARA).

Recenzorii ARA își vor desfășura activitatea în perioada 14 martie – 15 mai 2022. Rolul lor este de a îndemna populația să se autorecenzeze (cu sau fără sprijinul lor), să răspundă la întrebările privind recensământul, să-i îndrume și să-i asiste pe cei care vor apela la asistență ca să se autorecenzeze. În mod excepțional, pot completa răspunsurile după dictarea persoanei pe care o asistă, doar în situația în care aceasta solicită ajutorul (pe motiv de lipsă a abilităților necesare utilizării internetului, vârstă înaintată etc.).

Punctele pentru autorecenzare asistată vor deveni operaționale până pe 10 martie, vor fi amplasate în locuri ușor accesibile populației, cu semnal puternic de telefonie mobilă (Internet), și vor funcționa după un interval orar stabilit și comunicat de primării. Totodată, în perioada 7-11 martie, comisiile locale RPL 2021 vor primi instrumentarul de recensământ pentru recenzorii ARA (tabletele electronice și legitimațiile). Fiecare tabletă va avea acces la internet și va dispune de o adresă de e-mail dedicată recenzorului ARA, spre a fi utilizată pentru pre-înregistrarea persoanelor (în cazul în care acestea nu au deja e-mail propriu) și, ulterior, pentru primirea link-urilor de unde oamenii să-și poată accesa propriile chestionare electronice.

După completarea tuturor răspunsurilor la întrebările din chestionar, recenzorul ARA se asigură că nu sunt erori și transmite către baza de date chestionarul prin apăsarea butonului de „Finalizare” a recenzării. Persoana autorecenzată primește pe e-mail-ul propriu un mesaj automat, care îl înștiințează că formularul a fost recepționat de sistem, va intra în procedura de validare, iar rezultatul acesteia va fi disponibil în maximum 7 zile. Pentru chestionarele validate, se generează „DOVADĂ AUTO-RECENZARE”, care va putea fi accesată, pe baza CNP-ului, pe site-ul www.recensamantromania.ro, butonul „VERIFICAREA AUTO-RECENZĂRII”.

În cazul persoanelor salariate, dovada autorecenzării stă la baza acordării unei zile libere plătite. În cazul celor care nu sunt salariați, certificatul are doar utilitatea de a dovedi că autorecenzarea s-a realizat cu succes, iar aceștia nu mai trebuie să primească vizita recenzorului, mai precizzeazxă comucnaitul DRS Neamț. Mai multe informaţii privind recensământul puteţi obţine accesând site-ul: www.recensamantromania.ro.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0