Prima paginăActualitateNeamt

Prefectura este asaltată de petiții

Dimensiune text

Nicio zi fără petiţii adresate Prefecturii din partea cetăţenilor, aşa arată bilanţul pe 2014 al Instituţiei Prefectului. În ultimele 12 luni au fost verificate peste 28.000 de documente. 

Prefectura Neamţ a prezentat, în cursul acestei săptămâni, raportul de activitate aferent anului 2014. Instituţia condusă de reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut de verificat legalitatea a peste 28.000 de acte administrative, cele mai multe fiind hotărâri de consilii locale şi dispoziţii ale primarilor. În relaţia cu cetăţenii au fost acordate 221 de audienţe şi s-a răspuns la 980 de petiţii.

Din totalul actelor controlate, au fost considerate nelegale 81 acte administrative, fiind întocmite adrese de procedură prealabilă. Pentru cinci acte administrative s-a propus clasarea procedurilor, iar 76 au fost modificate/revocate corespunzător, de către autorităţile emitente. Au fost promovate trei acţiuni direct în faţa instanţei de contencios administrativ.

În ceea ce priveşte activitatea de aplicare a actelor normative cu caracter reparatoriu, în cursul anului trecut, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor a adoptat 82 de hotărâri. Cu privire la aplicarea celorlalte legi de restituire a proprietăţii (Legea 9/1998 – Cadrilaterul, şi Legea 290/2003 Basarabia şi Bucovina) din totalul de 326 de cereri primite şi înregistrate, 90 se mai află în lucru.

Situaţiile de urgenţă de anul trecut au reunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în şapte şedinţe. Au fost înaintate şase proiecte de hotărâre de guvern pentru a primi sprijin financiar din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.

Și serviciile subordonate Prefecturii au avut activitate bogată. S-au realizat peste 11.000 de permise de conducere, în condiţiile în care peste 17.000 de nemţeni şi-au dorit, în 2014, să devină şoferi. De asemenea, s-au primit şi verificat documente pentru înmatricularea a 13.164 vehicule.

La Serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple s-au primit 8.198 de cereri pentru emiterea de paşapoarte simple electronice, 5.169 de cereri pentru paşapoarte simple temporare; au fost eliberate 6.774 de paşapoarte electronice şi 5.173  de paşapoarte simple temporare; au fost implementate în evidenţele naţionale 672 măsuri privind suspendarea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate. La punctul de lucru deschis la nivelul municipiului Roman au fost primite 1.347 de cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice.

Oamenii de afaceri sunt informaţi prin ghidul investitorului

În ceea ce priveşte relaţiile externe, anul trecut, Instituţia Prefectului a demarat două acorduri de colaborare cu Italia şi Polonia – cu provincia Wipptal, din Tirolul de Sud, şi, respectiv, Camera de Turism a Poloniei.

Pentru a pregăti valorificarea, printr-un proiect, a potenţialului judeţului prin atragerea de investiţii străine directe, la iniţiativa Instituţiei Prefectului judeţul Neamţ a fost elaborat Ghidul investitorului, document care s-a realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ şi Industrie, ADR Nord Est, Direcţia de Statistică, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ, Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ şi patru ONG-uri reprezentative din judeţ. Lucrarea a fost postată pe site-ul Instituţiei Prefectului şi tipărită pe suport de hârtie. Ghidul este destinat promovării oportunităţilor de investiţii pe care le oferă judeţul Neamţ, urmând a fi transmis misiunilor diplomatice şi economice din România.

Prefectura a depus două proiecte finanţate din fonduri europene: unul în calitate de beneficiar direct, intitulat „Un pas înainte pentru educaţia şi sănătatea rromilor din judeţul Neamţ”, finanţat prin SEEA (granturi acordate de ţările din spaţiul economic european) şi altul în calitate de partener, „Parteneriat româno-elveţian pentru dezvoltarea societăţii civile din judeţul Neamţ”, finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0