HomeRoman

Prea puține parcări în oraș

Proiectul parcării supraetajate de la piață prevede realizarea a 54 de locuri de parcare

Mulți romașcani reclamă la Primărie lipsa parcărilor. De multe ori, cei care au concesionat locul de parcare îl găsesc ocupat de alte persoane. O parcare supraetajată care se va construi la Piața Mare va rezolva aglomerația din zonă. Primăria Roman colectează, anual, taxe pentru 13.000 autoturisme.

 

 

Zecile de reclamații pe care le primesc, săptămânal, reprezentanții Poliției Locale arată că în municipiul Roman există o criză reală a locurilor de parcare, în raport cu numărul de autoturisme care aparțin romașcanilor sau pe care le folosesc aceștia.

Cele mai multe parcări amenajate în municipul Roman sunt parcările de reședință. Conform informațiilor oferite de reprezentanții Primăriei Roman, din 2009 până în 2012 s-au amenajat 2.400 locuri de parcare pentru închiriere. Din acestea, până în prezent sunt contractate 2.000 de locuri. Alte 400 de locuri de parcare sunt libere (necontractate), iar din cele contractate, pentru 400 trebuie reînnoite contractele, care au caracter anual. Doar în anul 2012, Primăria a amenajat 550 de locuri noi și a contractat 440 de locuri de parcare către posesorii de autoturisme din oraș.

Cu toate acestea, suplimentarea numărului de parcări reprezintă o necesitate. Direcția de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Roman colectează, anual, taxe pentru 13.000 autoturisme, fără a include autovehiculele de mare capacitate. Chiar și dacă doar jumătate din acestea ar aparține unor persoane fizice, rezultă că pe un loc de parcare se „bat” trei șoferi.

Situația se va mai relaxa în cursul acestui an, fiindcă se dorește amenajarea de aproximativ 500 de noi locuri în parcări de reședință, în mai multe zone din oraș, cum ar fi  cartierul Favorit, Piața Centrală – zona Tic-Tac, zona „blocului albastru”, bulevardul Republicii sau Ecaterina Teodoroiu.

În plus, pe lângă acestea, la Piața Centrală există 104 locuri de parcare cu plată. Numărul lor va fi suplimentat anul viitor, când va fi terminată construcția parcării supraetajate. Proiectul prevede realizarea a 54 de locuri de parcare, dintre care 28 la etaj. Constul investiției, care este de aproximativ 200.000 euro, va fi amortizat în șapte ani și jumătate. „La prima vedere, pare o lucrare scumpă. Dar structura de rezistență trebuie să fie foarte bună, fiindcă nu este o casă, unde la etaj urcă persoane, ci este vorba de autoturisme, cu greutate medie de o tonă. Nu toate investițiile Primăriei duc la profit, fiindcă noi nu suntem societate comercială, noi ridicăm nivelul de trai al locuitorilor municipiului„, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • marin 10 ani ago

  La SFANTU ASTEAPTA!!!…..pe hartie e frumos ,…sa o vedem in realitate!

 • Parcarea aia se va face in acelasi timp cu micro-hidrocentrala,cu fabrica de avioane si cu intrarea in vigoare a legii de combatere a evaziunii fiscale la care lucreaza edilul(adica la Sf.Asteapta)!

 • VICTOR 10 ani ago

  Ba se vor face toate, in ciuda unora !

 • vasilache 10 ani ago

  Bineinteles ca „sunt probleme cu parcarile” .
  Dupa ce au fost „improprietariti” toti peizanii cu cate un „cavou personalizat” pentru rabla din dotare , prin tragerea unor dungi pe astfalt cu bidineaua , acum remarcam „sutele de plangeri de la politia comunitara”.
  Pai exact asta se urmareste !
  Cat mai multa ura , dezbinare si amenzi !
  Primarul sustine ca „ridica nivelul de trai al romascanilor” dupa modelul rural dictat de alde Pinalti .
  Poate ar face bine Leoreanu sa mai vada cum arata parcarile din lumea civilizata .
  Nicaieri nu o sa vezi numere de masina scrise pe asfalt pe domeniul public …