Prăjitura „Valurile Dunării”

HomeTimp liber

Prăjitura „Valurile Dunării”

 

reteta prajitura Valurile DunariiTimp de preparare: 60 de minute

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 375 g făină, 250 g unt, 250 g zahăr, 500-700 g vişine din compot sau congelate, din vişinată, sau dulceaţă, cu condiţia să fie scurse bine, 30 g cacao, 50 ml lapte, 10 g praf de copt, un praf de sare, esenţa de vanilie

Crema de vanilie: Dacă nu vreţi să o preparaţi, se poate înlocui cu două plicuri de budincă de vanilie, preparate conform instrucţiunilor de pe plic.

Ingrediente necesare pentru cremă: 500 ml lapte, 150 g zahăr, 4 gălbenuşuri de ou, 40 g făină, 30 g amidon, o esenţă de vanilie, coaja rasă de la o lămâie, 200 g unt

Glazura de ciocolata: 200 g ciocolată neagră, 20 g unt

Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 180 grade. Se unge tava cu unt, apoi se tapetează cu făină (sau se pune hârtie de copt). Într-un vas se cerne făina, apoi se pun praful de copt şi sarea. În altul, se mixează untul şi zahărul, două minute. Se adaugă pe rând ouăle, amestecând după fiecare câte un minut. Se pune încet şi făina, mixând la viteza mică pentru 5 minute. Se adaugă esenţa de vanilie. Se toarnă în tavă 2/3 de aluat şi se întinde uniform. Peste restul aluatului din bol se adaugă cacaoa şi laptele, mixând până la încorporare. Pe urmă se toarnă blatul cu cacao peste cel de vanilie şi se nivelează, se aranjează vişinele în rânduri drepte deasupra blatului de cacao. Se bagă la cuptor pentru 30 de minute la 170 – 180 de grade. Se verifică cu scobitoarea dacă blatul este copt. După coacere, lăsăm prăjitura să se răcească complet pe un grătar.

Între timp, pregătim crema de vanilie. Se toarnă laptele într-o cratiţă de mărime medie, care se pune la încălzit pe foc mic. Punem în lapte o idee de esenţă de vanilie şi, eventual, coaja de la o lămâie. Într-un castron se bat spumă gălbenuşurile cu zahăr până se albesc. Făina şi amidonul cernut se adaugă cremei de ouă. Când laptele este călduţ, se toarnă amestecul de faină, zahăr şi ouă în crăticioară şi se amestecă, apoi, continuu, până crema se omogenizează, fără a se prinde de fundul cratiţei. Crema este gata când se îngroaşă şi se formează bule de aer, moment în care înlăturăm cratiţa de pe foc şi o lăsăm 10 minute să se răcorească. Apoi se adaugă untul şi amestecă bine, până acesta se încorporează complet. Se lasă să se răcească de tot, acoperită cu folie de plastic pe întreaga suprafaţă, pentru a nu prinde pojghiţă.

După ce crema s-a răcit, se întinde pe toată suprafaţa blatului.

Glazura: se topeşte ciocolata împreună cu untul într-o cratiţă, după care se toarnă peste crema de vanilie. Cu o furculiţă se trasează linii curbe pe toată suprafaţa prăjiturii.

Se dă la rece pentru câteva ore, după care se taie.

Poftă bună!

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0