Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă: „Oamenii politici să conlucreze cu responsabilitate pentru binele României”

HomeReligie

Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă: „Oamenii politici să conlucreze cu responsabilitate pentru binele României”

 

Preot Wilhelm Danca 02Preotul Wilhelm Dancă, originar din Buruienești, comuna Doljești, profesor universitar, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București, doctor în filosofie, publicist, membru corespondent al Academiei Române, se numără printre cei 84 de membri ai academiei care au transmis miercuri, 8 februarie, un apel către poporul român și instituțiile statului, în care se pronunță „cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale” și îi invită pe oamenii politici „să conlucreze cu responsabilitate și patriotism pentru binele României”.

Printre semnatarii apelului se numără academicienii: Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop, Eugen Simion, Irinel Popescu, Nicolae Breban, Mircia Dumitrescu, Mircea Martin, Victor Spinei, Mircea Dumitru, Florin Filip, Dinu C. Giurescu, Cristian Hera, Mircea Flonta, Păun Ion Otiman, Alexandru Zub, Marius Sala, Ionel Haiduc, Maya Simionescu, Sorin Dumitrescu, Dan Berindei și Dumitru Radu Popescu.

„IDENTITATE, SUVERANITATE ȘI UNITATE NAȚIONALĂ – Apelul unor academicieni români

 Către Poporul Român,

Către instituțiile Statului Român

Având în vedere poziția Academiei Române, de instituție identitară fundamentală, aflată de un secol și jumătate în serviciul Națiunii Române,

semnatarii acestui Apel,

îngrijorați de evoluțiile interne și internaționale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă și alarmantă încercare de erodare a identității, suveranității și unității naționale a României, cu multe acțiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate ‘corectitudini politice’, dar și cu multe acțiuni îndreptate direct împotriva Statului și Poporului Român (rescrierea tendențioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naționale, subminarea valorilor și instituțiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoștenirea generațiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului și subsolului, prin defrișări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităților economice, prin degradarea învățământului și a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului și societății, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupția, lipsa de eficiență, apariția unor tensiuni sociale),

preocupați în mod deosebit de încercările recurente de ‘regionalizare’ a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituției României și tendințelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calității vieții în aceste zone,

ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acțiuni,

ne pronunțăm cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale,

solicităm instituțiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României și a stabilității statului de drept.

Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toți locuitorii acestui pământ,

ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înțelepciune și de patriotism,

ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate și patriotism pentru binele României,

cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor românești, eveniment pe care poporul român l-a așteptat, pentru care a suferit, a lucrat și a luptat atâtea veacuri și pe care l-a realizat cu atâtea jertfe.

Să ne cinstim eroii, să fim la înălțimea lor, lăsând generațiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o țară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut și pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată și prosperă, o țară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească.

Așa să ne judece viitorul!”

 

Membru al Academiei Române și al Academiei Europene de Artă

Preot profesor doctor Wilhelm Dancă este decan al Facultății de Teologie Catolică din Universitatea București, din aprilie 2012, și membru corespondent al Academiei Române, din 28 martie 2013.

Născut pe 18 mai 1959 la Buruienești, comuna Doljești, părintele Wilhelm Dancă a absolvit școala generală la Buruienești (1974), după care a urmat clasele IX-X la Liceul nr. 2 din Roman (1974-1976) și Școala de Cantori din Iași (1976-1979). S-a înscris apoi la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, urmând cursurile acestui institut în perioada 1980-1986.

A fost sfințit preot la 29 iunie 1986 de către episcopul Ioan Robu și a activat în biserici din Nisiporești, Piatra Neamț și București. A studiat apoi la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma (1 februarie 1992 – 30 septembrie 1996), obținând în anul 1996 gradul academic de doctor în științe filozofice. În timpul studiilor de doctorat a lucrat ca redactor la Radio Vatican.

Reîntors în țară după finalizarea studiilor de doctorat, preotul Wilhelm Dancă a activat ca lector universitar de științe filozofice la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, conferențiar universitar la Institutul Teologic Romano-Catolic din București, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. S-a transferat în anul 2012 la București, unde a ocupat funcțiile de rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din București (din 2012), de decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București, precum și de director interimar al Școlii doctorale a aceleiași facultăți.

A fost ales ca membru corespondent al Academiei Române în ședința adunării generale din 28 martie 2013, la recomandarea academician doctor Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit romano-catolic de București. Din 2016 a devenit membru activ al Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte, cu sediul la Salzburg, în Austria.

Pe 1 decembrie 2016, prin decret prezidențial, a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru „întreaga carieră academică, reprezentând excelența științifică și culturală românească, pentru promovarea imaginii țării noastre în mediile științifice internaționale”. „De Ziua Naţională, este firesc să reflectăm atât la ceea ce a contribuit la construcţia statului şi identităţii naţionale, cât şi la viitorul acestora. Unul dintre pilonii istorici şi spirituali ai statului români a fost, este şi va fi Academia Română. De aceea, cu ocazia acestei zile simbolice, mă simt onorat să recunosc meritele celor care şi-au pus viaţa în slujba cunoaşterii. Am remarcat nu numai performanţa ştiinţifică a celor decoraţi, ci şi preocuparea Academiei Române pentru viitorul României, prin activitatea intensă de reflecţie asupra dezvoltării României în următoarele decenii”, a afirmat, atunci, președintele Klaus Iohannis, cu ocazia ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni.

„Dacă politicienii ar acorda mai multă atenție acestor trei instituții fundamentale, cred că șansele noastre de a trăi într-o lume «ca lumea» ar crește”

„Fără familii bune, șansele noastre de a reveni la normalitate sunt foarte mici. După familie, un rol deosebit îl joacă Biserica, prin preotul îndrumător spre valorile non negociabile. În fine, exercițiul valorilor îl poate asigura școala concentrată nu doar pe obținerea de calificative și competențe, ci și pe șlefuirea caracterului omului. Din păcate, în zilele noastre, multe familii sunt făcute praf, din cauza sărăciei, emigrației, poftei de avere, lipsei de educație umană și creștină. Biserica își exercită rolul de ghid al conștiințelor într-o măsură scăzută, pentru că, parțial e compromisă de scandalurile reale din interior, și într-o bună măsură de cele inventate. Școala românească se zbate între a fi și a nu fi școală, adică loc al întâlnirii dintre maestru și discipol, fiindcă multe lucruri depind de bani, de la programele didactice și baza materială până la calitatea profesorilor. Dacă politicienii ar acorda mai multă atenție acestor trei instituții fundamentale – Familia, Biserica și Școala – și le-ar sprijini în mod efectiv, cred că șansele noastre de a trăi într-o lume „ca lumea” ar crește”, mărturisea, într-un interviu acordat Ziarului de Roman în 2013, părintele Wilhelm Dancă.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Ma asteptam ca printre semnatari sa vad si numele Academicianului Razvan Theodorescu , precum si al altora. Poate ca lista a ramas deschisa vor aparea si alti semnatari.

  • Danca si-a retras semnatura de pe acest document!