Prima paginăReligie

Pr. Damian Pătraşcu a fost ales ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale

Pr. Damian Pătraşcu a fost ales ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale

Dimensiune text

 

Vineri, 19 iunie, în urma celui de-al doilea tur de scrutin prin scrisoare, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu a fost ales ministru provincial al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali – Provincia „Sfântul Iosif” din România, pentru un mandat de patru ani, informează Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu

Pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu

Pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu s-a născut la 23 aprilie 1973 în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Bacău. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase în anul 1987 la Nicolae Bălcescu (Bacău), iar liceul, început la Bacău l-a continuat până în 1993 în cadrul Seminarului Liceal Franciscan din Roman. După anul de noviciat de la Prăjeşti (1992-1993) a fost trimis de către superiorii Provinciei franciscane la Institutul Teologic „Sant’Antonio Dottore” din Padova, Italia, unde, în anul 1998 şi-a definitivat studiile de filosofie şi de teologie, fiind hirotonit diacon la 4 iulie.

În 1997 a făcut profesiunea solemnă în cadrul Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România. A continuat studiile de specializare la Institutul Patristic „Augustinianum” din Roma, obţinând masterul în patrologie şi patristică, şi diploma de postulator de la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor din Vatican.

În ziua de 15 iulie 1999 a fost hirotonit preot la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Reîntors în ţară, a slujit pentru o perioadă scurtă de timp în Parohia Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporeşti, după care a fost transferat la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, unde a activat ca profesor de patrologie şi filosofie.

În paralel cu activitatea academică, între anii 2003-2006, a exercitat oficiile de guardian şi paroh al Conventului şi Parohiei Romano-Catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporeşti, precum şi oficiul de vice-postulator al cauzei de beatificare a Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal.

În anul 2008 a obţinut titlul de doctor în filosofie la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. La Institutul Teologic Franciscan a îndeplinit şi funcţia de decan al Facultăţii de Filosofie „I. Duns Scotus” (2009-2011) şi de rector al aceluiaşi institut (2011-2016). Din 2016 a fost numit postulator general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali cu sediul la Roma.

„Potrivit Statutelor generale 117 § 3 b1, «noul ales preia oficiul doar la începutul celei de-a treia sesiuni a Capitulului provincial ordinar» care se va celebra la Roman, în perioada 30 iulie – 6 august 2020, prima parte şi 10-14 august 2020, a doua parte”, a precizat fr. Virgil Blaj, secretar provincial.

Autoritatea supremă într-o Provincie franciscană conventuală este Capitolul provincial, care este celebrat o dată la patru ani. În Capitolul provincial este ales „Superiorul major” al unei Provincii franciscane, cu titlul de Ministru provincial, adică slujitor al întregii fraternităţi al Provinciei religioase. Actualmente, ministru provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România este fr. Teofil Petrişor.

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0