Prima paginăSocialEducatie

Povestea din spatele succesului campionilor de baseball

Dimensiune text

Patru elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Roman, medaliaţi cu aur şi argint la baseball, sunt ajutaţi de Centrul de zi. Copiii au învăţat că, pentru rezultate bune în sport şi la şcoală, trebuie să facă sacrificii. 

Centrul de zi din Roman este frecventat de copiii aflaţi în situaţii de risc. Printre ei se află şi elevi de la Liceul cu Program Sportiv. Patru dintre aceşti copii sunt adevăraţi învingători. Toţi patru au ceva în comun. Sunt colegi de clasă şi împart aceeaşi pasiune – baseballul -, fiind medaliaţi cu aur şi argint la competiţiile sportive de gen. Trei dintre copii locuiesc în comuna Ion Creangă, iar unul în Buhonca, în comuna Doljeşti.

Profesorul de sprijin Ioana Andreea Mărtinaş

Profesorul de sprijin Ioana Andreea Mărtinaş

Pentru aceşti copii, elevi în clasa a V-a, ziua începe la 6.30 dimineaţa. Nu pot întârzia, pentru că, la ora 7.00, autobuzul pleacă spre Roman. Din staţie, copiii se îndreaptă spre Centrul de zi, unde îşi fac temele, beneficiază de o masă caldă şi desfăşoară activităţi recreative. Pe la orele amiezii, cei patru şcolari se îndreaptă către Liceul cu Program Sportiv. După cursuri, copiii mai rămân câteva ore pentru antrenamente, dar nu mai mult de ora 17.00, pentru a prinde autobuzul care îi duce spre casă. Obosiţi după o zi încărcată, copiii nu se aşează în faţa televizorului, ci îşi ajută părinţii la treburile gospodăreşti.

„După ce ajung acasă, o ajut pe mama în gospodărie. Ea vine obosită de la serviciu şi are nevoie de ajutor. Am timp pentru toate”, spune Petru Sebastian Ţarălungă. „Îmi place baseball-ul pentru că este un sport mai complicat şi doar oamenii deştepţi pot să-l practice”, spune Leonard Lupu. „Am furat din secretele acestui sport de la profesorul Marcel Arcana”, a completat Iulian George Suditu. „Pe lângă baseball, practic şi aruncarea suliţei. Am început competiţiile. Ne pregătim pentru meciul de baseball de duminică, de la Botoşani”, a spus Alexandru Ionuţ Apetrei.

În Centrul de zi din Roman, copiii sunt ajutaţi să-şi facă lecţiile de profesorul de sprijin Ioana Andreea Mărtinaş. Tânăra a absolvit Facultatea de Istorie şi un master în relaţii, instituţii şi organizaţii internaţionale. „Am lucrat ca învăţătoare în satul Chilii, din comuna Valea Ursului. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu copiii, aşa încât acum sunt studentă în anul II la Facultatea de Pedagogia Învăţământului Şcolar şi Preşcolar din Bacău. După-amiază, lucrez ca educatoare la Grădiniţa «Episcop Melchisedec» din Roman. Am o relaţie foarte apropiată cu copiii din Centrul de zi. Lucrez cu aceşti copii de anul trecut, din luna noiembrie. Rezultatele nu au întârziat să apară. Este o mare satisfacţie să aud copiii spunându-mi că notele bune obţinute la şcoală se datorează efortului nostru conjugat”, a spus profesoara Mărtinaş.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0