„Portrete feminine din Romanul de altădată”, o nouă expoziție la Muzeul de Istorie Roman

HomeCultural

„Portrete feminine din Romanul de altădată”, o nouă expoziție la Muzeul de Istorie Roman

Joi, 21 iulie, la Muzeul de Istorie Roman a fost vernisată o nouă expoziție, intitulată „Portrete feminine din Romanul de altădată”. Expoziția prezintă o suită de 120 de fotografii și albume de familie, încadrate cronologic între 1900 și 1980, ilustrând ipostaze feminine diverse – vârstă, statut social sau profesional. Expoziția, al cărei curator este muzeograf Iulia Butnariu, este deschisă publicului la sediul de pe strada Cuza Vodă nr. 19 al Muzeului de Istorie – Casa Fălcoianu, în perioada 21 iulie – 25 august, informează reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.

„De la începutul secolului XX, în ritm rapid, femeile ocupă un loc special în spațiul socio-profesional, dovedindu-și capacitatea, erudiția, abordând profesii diverse. Primul război mondial a dat ocazia femeilor să își demonstreze tăria de caracter și implicarea în ajutorarea semenilor lor. Regina Maria a dat un exemplu personal marcant în societatea românească, influențând mentalul colectiv, stimulând femeile să se pună în slujba efortului de război. Soții ale medicilor și farmaciștilor din Roman au lucrat drept infirmiere voluntare de Cruce Roșie la spitalele care au funcționat în Roman în anii primului război mondial. Ana Mârzescu (soția directorului de spital), Elena Decker (soția farmacistului Alois Decker), Cornelia Morțun, președinta filialei Roman a Societății Române de Cruce Roșie, Ruxandra Balaiș, Maria Țurcanovici (soția dr. Nicolae Țurcanovici) au dat măsura atașamentului lor față de cauza nobilă a susținerii asistenței medicale și un exemplu de urmat. Maria Sturdza și Ecaterina Cantacuzino au fost implicate în activitatea umanitară în timpul primei mari conflagrații mondiale, deschizând porțile castelului lor pentru răniți. Tot cele două prințese de la Miclăușeni au lăsat Romanului o instituție de învățământ cu prestigiu – Liceul de fete «Sturdza-Cantacuzino» – în care s-au format generații de tinere și la care au predat profesoare cu o reputație profesională deosebită. Între acestea, Constanța Constantinescu, Stela Mânecuță au profesat în perioada interbelică, fiind nu doar distinse profesoare, formatoare de generații, ci și modele de frumusețe și eleganță feminină. Alte portrete ilustrate în expoziție sunt ale Vioricăi Agarici și dr. Veronica Fălcoianu”, arată, în prezentarea expoziției, reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț.

Tot joi, la Muzeul de Istorie a fost programată lansarea de carte „Timpul sacru. Sărbătorile de altădată”, volum semnat de etnograful ieșean Marcel Lutic și apărut în acest an la editura Vasiliana ’98 din Iași, prezentarea fiind făcută de etnograful Florentina Buzenschi, din Piatra Neamț.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0