Poluare cu amoniac în judeţ

Dimensiune text

Pe 10 ianuarie, societatea Ga Pro Co Chemicals a depăşit de trei ori limita admisă în privinţa emisiilor de amoniac. Pe 2 ianuarie, limita a fost depăşită de 14 ori. Atunci, societatea a fost amendată cu 1,35 de milioane de lei.

 

 

Societatea Ga Pro Co Chemicals creează probleme din ce în ce mai mari locuitorilor din zona Piatra Neamţ. În data de 2 ianuarie, cetăţenii din zona respectivă au semnalat instituţiilor abilitate faptul că, din cauza societăţii, în aer se simte un miros extrem de înţepător de amoniac. Analizele făcute de către o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică, Apelpr Române şi Gărzii Financiare au stabilit că limita admisă de emisii de amoniac a fost depăşită de 14 ori. Go Pro Co Chemicals a fost amendată cu 1,35 de milioane de lei, dar a recidivat şi în această săptămână.

Ca urmare a disconfortului olfactiv, perceput în zona municipiului Piatra Neamţ în data de 10 ianuarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ s-a autosesizat şi a efectuat o serie de probe momentane, la indicatorul amoniac, în mai multe puncte de prelevare, la intervale orare diferite. Pentru zona Săvineşti, în vederea monitorizării indicatorului amoniac, sunt amplasate două puncte de prelevare pentru probe medii de lungă durată: la Școala Dumbrava Vale, comuna Săvineşti, şi Peco Dumbrava Roşie. Datorită temperaturilor foarte scăzute, probele medii zilnice (24 ore) nu au putut fi analizate în perioada 9 – 10 ianuarie pentru cele două puncte de prelevare, iar pentru intervalul 10 – 11 ianuarie pentru punctul Peco, deoarece soluţiile au îngheţat.

În urma analizei fluxului de date de monitorizare, s-au constatat trei depăşiri ale indicatorul amoniac în punctele de prelevare: Piatra Neamţ – zona Ciritei, lângă UM; Piatra Neamţ – sediul APM şi în localitatea Turtureşti – vizavi de Reflux. Valoarea cea mai mare determinată a fost de 1008,33 micrograme/metru cub, de circa trei ori mai mare peste valoarea limită, în condiţii meteo nefavorabile dispersiei gazelor (temperaturi scăzute, presiune atmosferică mare şi prezenţa ceţii/plafonul de nori coborât).COMENTARII

WORDPRESS: 0