HomeNeamt

Polițiștii se pregătesc de referendum

În contextul desfășurării referendumului pentru demiterea președintelui, din data de 29 iulie, pentru desfășurarea în condiții optime a acestuia, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț au fost demarate activitățile specifice ce revin în competența Poliției Române.

 

Polițiștii aduc la cunoștința tuturor cetățenilor că este infracțiune și se pedepseste cu închisoarea de la șase luni la cinci ani fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot ori fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului. Tentativa se pedepsește. Autoritățile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetățenii care săvîrșesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.

Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secțiilor de votare, Autorității Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple și se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori. Potrivit legii, cu aceeași pedeapsă se sancționează penal și promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului. Tentativa se pedepsește.

În ceea ce privește faptele de natură contravențională, în conformitate cu Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, se sancționează organizatorii sau persoanele fizice responsabile de organizare, cu amendă între 1.000 – 10.000 lei, pentru organizarea și desfășurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise și nerespectarea orelor de desfășurare, a traseelor de deplasare sau locului și perimetrului destinat adunării publice. Cu amendă între 500 – 5.000 lei se sancționează instigarea prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice și refuzul de a părăsi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii.

Comentarii

WORDPRESS: 0