Data de 25 noiembrie este marcată ca Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. În acest context, în perioada septembrie – noiembrie, polițiștii de prevenire din Neamț au desfășurat opt activități de informare la care au participat aproximativ 200 de asistenți maternali, aducând în prim-plan tema delicată a violenței domestice, informează IPJ Neamț.
Scopul acestor întâlniri a fost de a aborda diverse aspecte ale violenței în familie, inclusiv formele acesteia, implicațiile atât în cadrul familiei, cât și în societate și de a crea o rețea de persoane corect informate în comunitate. În cadrul sesiunilor de informare, s-a subliniat importanța identificării și gestionării adecvate a unor astfel de situații dificile.
Participanții au avut ocazia să se informeze cu privire la instrumentele legislative existente în domeniu, soluții și recomandări pentru abordarea acestei probleme complexe, manifestând deschidere în comunicarea și împărtășirea părerilor proprii cu privire la fenomenul violenței în familie.
„Colaborarea strânsă cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț a contribuit la o mai bună înțelegere a problemei în rândul comunității. Această inițiativă a permis participanților să înțeleagă ciclul schimbărilor prin care o victimă a violenței în familie poate trece și modalitățile prin care poate fi sprijinită”, au precizat reprezentanții IPJ Neamț.
Cum pot fi ajutate victimele violenței în familie? Sfaturile polițiștilor
„Cum pot ajuta? Este o întrebare firească, la care vom încerca să vă răspundem. Cum poți ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violență domestică? Poate fi vorba de un prieten, membru al familiei sau un coleg de serviciu.
Poți ajuta ascultând cu răbdare. Nu judeca și spune-i persoanei respective că tu crezi în ea și că îți dorești să aibă suficientă încredere în tine încât să îți spună ce i se întâmplă. Acceptă-i punctul de vedere. Nu îi critica sentimentele de dragoste față de agresor – cu toții intrăm în relații cu speranțe mari.
Este important ca victima să realizeze că se află într-o relație de tip abuziv. Ajut-o să parcurgă procesul de conștientizare. Nu deveni critic sau ostil cu agresorul deoarece astfel ai putea expune persoana în cauză unei situații de risc. Ajut-o să contacteze serviciile specializate în violență domestică.
Înțelege că e posibil ca persoana să nu fie capabilă încă să își părăsească partenerul. Sprijin-o să facă acest lucru în siguranță, prin contactarea serviciilor de asistență specializată. Susține-o chiar dacă astfel s-ar schimba ceva în relațiile tale din cercul de prieteni sau în familie.
Companiile și managerii acestora pot ajuta foarte mult abordând la locul de muncă tema violenței domestice. Iată cum poți ajuta în calitate de angajator:
RECUNOAȘTE – Primul pas este recunoașterea problemei și identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Semnele pe care ar trebui să le cauți sunt schimbările bruște în comportament și / sau în prezența la serviciu.
RĂSPUNDE – Crede întotdeauna un angajat care îți spune că este victima violenței domestice și nu îi cere «să dovedească» acest lucru. Asigură-l în permanență că organizația înțelege modul în care abuzul îi poate afecta activitatea la locul de muncă și că poate beneficia de asistență.
OFERĂ ASISTENȚĂ – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistență.
Susține-o legat de orice schimbare necesară la locul de muncă, inclusiv în modificarea numărului de telefon, dacă primește apeluri de hărțuire în timpul programului, în păstrarea unui jurnal al faptelor de abuz produse la locul de muncă și instruiește personalul legat de cum să reacționeze dacă partenerul sau fostul partener al victimei vine la sediul firmei.
Atunci când victima are un ordin de protecție, comunică acest lucru angajaților și oferă-le și semnalmentele agresorului, sau o fotografie, pentru a putea suna la poliție dacă îl văd în apropierea victimei. Poți afla mai multe despre ordinul de protecție accesând www.politiaromana.ro/ro/prevenire/violenta-domestica.
Atunci când ajuți o persoană apropiată este la fel de important să nu te pui pe tine în pericol. Sprijinul tău este esențial și este de înțeles dacă ți-e teamă sau nu te simți capabil/ă să ajuți atât de mult pe cât ai dori. Trebuie să știi că fiindu-i alături, ascultând și sprijinind prietena/prietenul, membrul familiei sau colegul/colega de serviciu, faci tot ce poți”, au mai precizat reprezentanții IPJ Neamț.
În primele zece luni ale acestui an, polițiștii din Neamț au intervenit la peste 3.000 de cazuri de violență în familie.
Comentarii