HomeActualitate

Polițiştii abuzați nu au dreptul la un avocat

Poliţiştii care se constituie victime într-un dosar ce ţine de activitatea lor profesională nu sunt ajutaţi de angajator cu privire la asistenţa juridică. În schimb, dacă un poliţist este acuzat de o faptă, el are dreptul la un avocat plătit din banii Ministerului de Interne. De vină pentru această situaţie ar fi un ordin de ministru.

„Din păcate, acest aspect a fost omis atunci când s-a dat ordin de ministru pentru apărarea poliţiştilor. Acum, un poliţist care este victima infracţiunii de ultraj trebuie să-şi construiască acuzarea cu bani din propriul buzunar, dar, dacă este acuzat de fapte de corupţie, are dreptul la avocat plătit de Inspectorat. Continuarea acestei situaţii este un eşec al sindicatelor din poliţie”, a spus agentul de poliţie Ioan Cănărău.

Poliţiştii speră ca lucrurile să fie îmbunătăţite de actualul ministru de Interne, Petre Tobă, prin intermediul noului sindicat. „Va fi o federaţie sindicală, în mai multe judeţe s-a înfiinţat Sindicatul Agenţilor de Poliţie. La Neamţ, acest sindicat este în faza de înfiinţare, actele sunt depuse la Judecătorie”, a precizat Ioan Cănărău.

În anii trecuţi, sumele disponibile pentru avocatul care să îi reprezinte pe poliţişti erau în jur de 3.000 de lei pe lună.

Comentarii

WORDPRESS: 2
 • Liviu 7 ani ago

  Mi se pare foarte bun sistemul actual. Pai gata? Am terminat cu basismul, cu pupatul sefilor…si cu executarea oricaror ordine fara sa comentam? Atunci trebuie sa suportam consecintele. Cum sa ai un asemenea tupeu incat sa te opui „sistemului”?

 • Conform Ordinului nr. 9/2009 privind condiţiile în care se suportă de către unitate sumele necesare asigurării asistenţei juridice a poliţistului pentru fapte săvârşite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu

  Art. 1. – (1) Suportarea de către unitate a sumelor necesare asigurării asistenţei juridice a poliţistului pentru fapte săvîrşite de acesta în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu se realizează în condiţiile prezentului ordin, în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinaţie, conform prevederilor legale.
  (2) Sumele prevăzute la alin. (1) sunt acordate pentru poliţiştii împotriva cărora sunt efectuate acte premergătoare sau care au calitatea de învinuit, inculpat ori de pârât, pentru fapte săvârşite în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu, în vederea acoperirii cheltuielilor privind plata onorariului unui avocat

  Este o bataie de joc la adresa politistilor, institutia apara doar pe cei care au calitatea de învinuit, inculpat ori de pârât, pentru fapte săvârşite în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu, iar cei ultragiati ?????????????????.

  Multumim pe aceasta cale conducerii IGPR si MAI