După un an în care posturile de poliție au funcționat doar opt ore pe zi, se revine la formula de organizare din anul 2010. În plus, vor rămîne operaționale și secțiile de poliție rurală. La sediile acestora se va centraliza activitatea din teren.
Posturile de poliție din fiecare comună a județului vor avea cel puțin un șef de post și doi agenți. Așa prevede noul proiect de reorganizare a Poliției Rurale din toată țara, proiect care ar urma să devină operativ în prima parte a lunii septembrie.
Decizia de reorganizare a Poliției Rurale survine ca urmare a creșterii infracționalității în mediul rural, situație recunoscută pe jumătate de șefii din Poliție în rapoartele de activitate din ultimul an.
„Caracteristice pentru mediul rural sînt infracțiunile contra persoanei și infracțiunile contra patrimoniului. În primele șase luni ale acestui an au fost sesizate 1.281 de fapte contra persoanei, cu 441 mai puține decît anul trecut, și 1.707 infracțiuni contra patrimoniului, cu 165 mai multe decît în perioada similară a anului trecut. Un aspect specific mediului rural se referă la sesizarea comiterii de furturi de animale. În acest an s-a înregistrat o creștere de 15 fapte, de la 32, în șase luni din 2011, la 47, în primul semestru al acestui an„, se arată în raportul de activitate al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț pe primul semestru al anului în curs.
Organizarea Poliției Rurale pe secții de poliție a fost impusă de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române în 2011. „În această variantă de organizare, Poliția Rurală va menține actualele cheltuieli bugetare – existînd chiar posibilitatea unei economii bugetare de 1% – și va combina punctele tari ale actualei organizări cu flexibilitatea organizațională. Prin reorganizarea poliției din mediul rural nu va fi îndepărtat polițistul din comună, ci, din contra, elementul polițienesc va fi considerabil mai activ și mai eficient, deoarece personalul secțiilor de poliție rurale se va specializa și va fi prezent în zona de competență 24 de ore din 24„, afirma, în iunie 2011, Mihai Archip, prefectul de atunci al județului Neamț.
Doar că, la șase luni de cînd Poliția Rurală a început să funcționeze după noua organigramă, conducerea IPJ Neamț a confirmat niveluri ale cheltuielilor lunare pentru o secție de poliție mai mari decît cheltuielile lunare însumate pentru posturile de poliție care, începînd cu luna septembrie, s-au reunit într-o secție.
O altă problemă majoră a fost carburantul insuficient. O mașină de poliție rurală are o cotă lunară de benzină de 120 de litri, cantitate care se termină, de cele mai multe ori, pe la jumătatea lunii.
Nici timpul de intervenție nu a fost mai bun. În satele aflate la distanță mai mare de secția de poliție, oamenii legii ajung cu întîrzieri considerabile, din cauza infrastructurii.
Pentru ca toate aceste disfuncționalități să fie înțelese de cei care conduc Poliția Română a fost nevoie de un experiment care a durat un an. „Proiectul privind organigrama Poliției Rurale din județul Neamț se află pe masa celor de la IGPR. Vor fi mai mulți polițiști în mediul rural, atît la posturi, cît și la secțiile de poliție. Am încredere că proiectul va fi aprobat în forma în care l-am trimis. Dacă se va întîmpla așa, noi vom putea implementa noua organizare în cîteva zile. Ne dorim ca, odată cu începerea noului an școlar, fiecare post de poliție să funcționeze fără probleme„, a afirmat comisarul șef Paul Tablan, inspectorul șef al IPJ Neamț.
Rămîne, în continuare o întrebare la care nu s-a găsit răspuns: cu ce bani se va face noua reorganizare a Poliției Rurale? Fiindcă nici un tip de organizare nu poate fi performant fără susținere logistică, așa cum s-a văzut foarte bine în ultimul an.
Comentarii