Prima paginăSocial

Poliția Locală va sesiza Garda de Mediu pentru aruncarea gunoaielor în zone neamenajate

Poliția Locală va sesiza Garda de Mediu pentru aruncarea gunoaielor în zone neamenajate

Dimensiune text

 

 

După ce au încercat prin aplicarea de amenzi, dar fără sorți de izbândă, să-i convingă pe cetățeni să nu mai arunce gunoaiele pe terenurile limitrofe din oraș, autoritățile spun că au identificat o soluție prin care să descurajeze acest fenomen. Dacă, până acum, amenzile erau aplicate de Poliția Locală și acestea erau de câteva zeci de lei, conducerea Primăriei municipiului Roman spune că va chema Garda de Mediu, care, conform legislației, poate da amenzi și de 5.000 de lei persoanelor fizice care poluează mediul.

Legea nu stabilește cuantumuri diferite ale amenzilor pentru cei care aruncă un sac de gunoi sau descarcă o remorcă întreagă, însă sancțiunile ce pot fi aplicate de Garda de Mediu sunt de până la 100 de ori mai mari decât ceea ce poate sancționa Poliția Locală.

„Am început și activitățile de ecologizare a municipiului Roman și am stabilit și o manieră de lucru în ceea ce privește depozitarea deșeurilor în zonele neamenajate. În condițiile în care amenzile pe care le dădea Poliția Locală au, conform prevederilor legale, un cuantum foarte mic, practic cine plătește o amendă, indiferent de valoarea pe care o aplicăm noi, dacă plătește în termen de 48 de ore se plătește jumătate din minimul prevăzut de lege. Cum minimul prevăzut de lege este 50 de lei, oricine își permite riscul ca, venind cu un camion de deșeuri să răstoarne cine știe pe unde, să plătească în 48 de ore doar 25 de lei. Am stabilit o manieră de lucru, astfel încât Poliția Locală face identificarea persoanelor, a mașinilor, și transmitem mai departe către Garda de Mediu, aceasta urmând a fi cea care să aplice aceste amenzi, iar amenzile sunt mult mai consistente. Discutăm de amenzi minime de 5.000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 de lei pentru persoane juridice. Sunt convins că doar în acest fel vom putea să disciplinăm aceste categorii de persoane care preferă să arunce în zonele mai puțin populate, dar care reprezintă, până la urmă, arii naturale”, a declarat primarul Lucian Micu.

Citește și:   Creștere majoră a numărului de noi infecții COVID-19: 3.929 la nivel național, 59 în Neamț

De la începutul anului, polițiștii locali au identificat în câteva cazuri persoanele care au aruncat în zona podului CFR și a străzii Islazului, însă amenda aplicată a fost de doar 50 de lei, atât cât permite legea, iar cei prinși au fost obligați să curețe terenul. Acum, autoritățile vor să amplaseze și camere de supraveghere în zonele sensibile din punct de vedere al menținerii curățeniei.

„Noi am avut cinci-șase situații în care am amendat sau am avertizat aceste persoane, inclusiv prin identificarea unor facturi sau a altor lucruri aruncate. Vom pune la dispoziție toate dovezile, plus vom lua în calcul – și am dat colegilor în analiză – montarea unor camere de luat vederi în zonele pe care noi le știm cu potențial risc din acest punct de vedere”, a mai precizat primarul Lucian Micu.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0