Poliția face educație prin teatru

Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, a inițiat o campanie inedită de prevenire a victimizării minorilor.

 

 

Liceenii vor fi invitați la teatru, la spectacolul „Paris, mon amour”, piesă pusă în scenă de liceenii din Piatra Neamț, membri ai „Teatrului de joacă”, după care vor sta de vorbă cu psihologii și cu polițiștii despre cît de ușor se pot transforma în victime.
Piesa «Paris, mon amour» are o tematică legată de prevenirea consumului de droguri, a traficului de persoane și a violenței. Piesa jucată de tineri va fi prezentată, în tuneu, în cadrul unui calendar bine stabilit, pentru toate liceele din județ„, a spus inspectorul școlar pentru activitatea educativă Eugen Dinu Vasiliu.

Campania este motivată de riscul la care sînt supuși elevii, considerați o categorie extrem de vulnerabilă. Ei devin cu ușurință victime în cazurile de furt, de tîlhărie, dar și în cele privitoare la viața sexuală. Odată cu creșterea în vîrstă apar și alte probleme, crește numărul adolescenților care pleacă de acasă, motivația comportamentului fiind dată de dorința de libertate, de dorința de a-și petrece timpul cu persoane neagreate de familie sau ca urmare a neînțelegerilor din familie.

O altă categorie de infracțiuni în care sînt implicații minorii o reprezintă faptele săvîrșite în incinta școlilor sau zona adiacentă unităților de învățămînt. În 2011 au fost înregistrate 34 de astfel de infracțiuni, 26 de fapte au fost în incinta unităților de învățămînt, iar opt în afara lor, 14 dintre autorii acestora fiind elevi, iar victimele fiind, de asemenea, elevi. 52% din totalul acestor infracțiuni au fost furturile, iar într-o proporție mai mică (41%) s-au produs infracțiunile cu violență. Unitățile cu cel mai mare risc infracțional se află în Piatra Neamț și Roman, acolo unde se află, de altfel, și cele mai multe unități de învățămînt„, se arată în motivarea făcută de inițiatorii campaniei.

Din raportul acestora se constată că, dacă în Piatra Neamț au predominant furturile, în Roman se constată predominanța infracțiunilor cu violență. Astfel, în școlile din Roman s-au produs, în 2011, 18 infracțiuni de acest gen (reprezentînd mai mult de jumătate din numărul acțiunilor cu violență din județ), 12 petrecute în incinta școlilor și șase în imediata vecinătate. Campania care are drept scop eficientizarea activității de prevenire și creștere a gradului de încredere al tinerilor în polițiști se desfășoară în perioada martie – decembrie 2012. La Roman, spectacolele vor ajunge în luna noiembrie și se vor desfășura în Casa de Cultură.


COMENTARII

WORDPRESS: 0