Prima paginăSocial

Plutonier și pompier, preot în timpul liber

Dimensiune text

Un pompier a fost hirotonit preot. El va sluji la Detașamentul de Pompieri Roman. Plutonierul Alexandru Bența, acum preot,  speră ca unul dintre colegi să fie dascăl.

A vrut să se facă preot, dar a ales să se arunce la propriu în flăcări pentru a salva oameni. Necunoscutele căi ale Domnului l-au adus pe plutonierul Alexandru Bența, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, tot în altar, acolo unde și-a dorit la început.  După ce a absolvit Seminarul Teologic Ortodox ”Grigore Teologul” din București și Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu, Alexandru Bența s-a gândit că este timpul să își caute un loc de muncă. ”Am terminat facultatea în 2006, apoi am plecat o scurtă perioadă de timp în străinătate. Când m-am întors, am găsit în presă informații despre angajările care se făceau la pompieri. La noi, la ortodocși, dacă nu ești căsătorit, nu poți fi preoțit. Iar atunci eu nu eram căsătorit, nu era momentul. Așa că m-am înscris la concurs și am devenit pompier. Este o meserie nobilă, deosebită. Mi-am dorit să fiu pompier pentru că am asociat mereu această profesie cu ideea de a salva vieți”, povestește plutonierul Alexandru Bența.

La trei ani după ce a îmbrăcat haina militară, Alexandru Bența s-a căsătorit. Un an mai târziu, a citit în revista ”Pompierii Români” despre un coleg din alt județ care slujea la paraclisul unității în care lucra. ”Acel articol m-a făcut să îmi doresc și eu să fac așa ceva. Am și acum acasă revista cu articolul respectiv. Am discutat despre intenția mea cu domnul inspector-șef, care mi-a spus că nu are nimic împotrivă. Apoi, la începutul anului 2012, mi-am întocmit dosarul de candidat la preoție, pe care l-am depus la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”.

A primit binecuvântare inclusiv de la Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alexandru a așteptat să fie anunțată ziua în care urma să fie hirotonit. Plutonierul Bența a fost sunat de secretarul episcopului vicar Ioachim Băcăuanul pe 26 august, 2013. Două zile mai târziu, pompierul era hirotonit diacon, iar pe 30 august, în ziua în care creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, Alexandru Bența a fost hirotonit în treapta preoției. ”Am avut emoții foarte mari. Am fost hirotonit de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, iar lângă mine, în altar, a fost și tata, care este preot într-o parohie de lângă Piatra-Neamț”.Alexandru Bența

Pare greu de crezut, dar pe Alexandru nu tatăl l-a determinat să urmeze calea spre preoție, ci prietenii de pe uliță, pe care-i admira când se întorceau acasă, în vacanțe, îmbrăcați în haine de seminariști.

Alexandru Bența va fi preot misionar și va sluji la Paraclisul ”Înălțarea Sfintei Cruci”, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman, în timpul liber, sau la nevoile unității. Iar când va fi la serviciu, plutonierul Alexandru Bența, care lucrează în cadrul Inspecției de Prevenire a ISU Neamț, va amenda toți administratorii de clădiri (inclusiv preoți), care nu respectă regulile de prevenire a incendiilor. A mai dat amenzi preoților, iar colegii-pompierii glumesc pe seama lui, spunându-i că va fi pomenit la Liturghie, fiindcă nu a fost tolerant. Alexandru nu va lăsa uniforma de pompieri, fiindcă îi place meseria. El va putea fi duhovnicul colegilor săi abia după ce episcopul vicar va decide că are suficientă experiență, iar prima slujbă pe care o va ține singur va fi, cel mai devreme, la 40 de zile de la hirotonire. Între timp, părintele caută, tot printre colegi, un dascăl care să-l ajute la oficierea serviciilor religioase.

Paraclisul de la etajul întâi al Detașamentului de Pompieri Roman a fost făcut în 2001. Pe 25 aprilie au început lucrările, iar pe 13 septembrie 2001, chiar de Ziua Pompierilor din România, paraclisul a fost sfințit în prezența episcopului vicar, PreaSfințitul Ioachim Băcăuanul, și a unui sobor de preoți. Lăcașul de cult a fost amenajat cu sprijinul financiar al unor credincioși, din unitate și din alte instituții. ”Zilnic se aprinde câte o lumânare și se vine  pentru un moment de liniște sufletească. Avem nevoie de așa ceva,  ne este benefic”, mărturisește căpitanul Constantin Luca, locțiitorul comandantului Detașamentului de Pompieri Roman.

Și pompierii simt nevoia comunicării cu Dumnezeu, pentru că,  în misiunile lor, se întâlnesc de multe ori cu moartea. Iar atunci când reușesc să salveze o viață, vin să mulțumească Celui de Sus că le-a ascultat ruga.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • zorro 8 ani

  Numai citind articolul iti poti da seama pe ce criterii a fost ales, euro si tata, desi in unitate mai stiu alti teologi.

  • spiridon doru 8 ani

   Felicitari si multa intelepciune…curaj si nu baga in seama toti ….rautaciosii sa o citez pe doamna de mai sus.sanatate…!!!!

 • BENTA DORINA 8 ani

  Esti rautacios si ai postat cu pacat comentariul
  Nu stii ce inseamna teolog-cu studii finalizate ,cu familie-sotie si copil
  Daca sant si alti teologi oare de ce nu si-au depus si ei dosare?(in timpul liber)

 • Adrian 8 ani

  Zorro, as avea rugamintea sa inveti si tu cat a invatat acest om si sa citesti si tu cat a citit acest om. Mai bine te-ai ruga pentru el ca Dumnezeu sa il ajute in misiunea sfanta in care a fost chemat.