Reclamația privind calitatea pastei de mici înaintată redacției de o cititoare romașcană s-a dovedit a fi neîntemeiată. Pe de altă parte, mulți producători de carne folosesc șorici și amidon în loc de carne la preparate de carne.
Controlul efectuat de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Neamț și comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Neamț, în baza sesizării înaintate de o romașcană care reclama calitatea pastei de mici cumpărate dintr-un supermarket romașcan, a condus la concluzia că reclamația acesteia s-a dovedit neîntemeiată. „Produsul comercializat era în termen de garanție și avea aspectul specific pentru pasta de mici. Raportul întocmit de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare relevă că nu au descoperit modificări ale compoziției sau aspectului substanței„, a spus Gelu Moldoveanu, comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Neamț.
Mezeluri injectate și șorici în loc de carne
Deși rețele originale după care se prepară produsele din carne sînt cu carne macră și cu ingredienți naturali, cei mai mulți dintre producători fac economie și înlocuiesc jumătate din ceea ce ar fi trebuit să fie carne macră cu șorici emulsionat, soia și amidon. O altă categorie de produse care sînt departe de cele originale o reprezintă produsele injectate. Conform specialiștilor, respectînd rețeta originală, la un mușchi file, dintr-un kilogram de carne rezultă 700 – 800 de grame de produs finit, care pleacă de la producător cu un preț de 30 – 40 de lei pe kilogram. Cea mai mare parte a preparatelor din carne este, însă, din categoria produselor injectate. Un produs injectat e mai ieftin și se face mai repede. Dacă produsele tradiționale au nevoie de o săptămînă pentru a se face, unul injectat e gata în 24 de ore. Zemurile de injectare conțin sare, polifosfați, cara-genan, un potențiator de aromă-glutamat, arome, proteine vegetale și emulsie de șorici, amidon. Complexul acesta de substanțe ține apa în carne și o face mai grea la cîntar pe termen mai lung. Diferența între un produs cu injectare mică, bun, și unul cu injectare mare constă în cantitatea de apă.
„Există o injectare medie care se practică în toată lumea, de maxim 40%. Un kilogram de carne cu 40% injectare face ca, la final, produsul finit, după afumare și fierbere, să cîntărească 1,2 kilograme. Putem spune că aceste produse sînt încă în regulă. Există, însă, și cealaltă variantă de injectare, între 80 și 100%, situație în care după întreaga preparare rămîn 1,7 – 1,8 kilograme. În acest caz, produsul nu mai este unul bun„, spun specialiștii din domeniul industriei cărnurilor.
Comentarii