„Pianul călător” îşi continuă călătoria din Transilvania în Moldova, prin Roman

HomeCultural

„Pianul călător” îşi continuă călătoria din Transilvania în Moldova, prin Roman

 

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, Horia Mihail și al său „Pian Călător” vor ajunge joi, 19 aprilie, la ora 19:00.

Pianistul Horia Mihail a pornit din nou la drum, într-un turneu naţional extraordinar. În perioada 9 aprilie – 7 mai, celebrul pianist român susține 18 recitaluri, în 17 orașe din țară. După prima serie de cinci recitaluri în Transilvania, ce se încheie cu recitalul din 15 aprilie de la Braşov, primul recital din cea de-a doua săptămână va avea loc miercuri, pe 18 aprilie, începând cu ora 19.00, la Pavilionul „Marcel Guguianu” din Bârlad. În a doua săptămână a turneului, după Bârlad, „Pianul călător” se va opri la Casa de cultură din Roman (Joi, 19 Aprilie, ora 19), la Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava (Vineri, 20 Aprilie, ora 19.00), la Ateneul din Tecuci (Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19), la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina (Duminică, 22 Aprilie, ora 19), pentru a ajunge la Sala Radio din București (Miercuri, 25 Aprilie, ora 19).

„Pianul călător” – ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

„Pianul călător 2018 e o ediție specială – în sensul că a opta aniversare a Pianului călător în această formulă se suprapune cu cea de-a 100-a aniversare a Marii Uniri. O aniversare reprezintă – în afară de sărbătoare și bucurie – un moment de reflecție, în care ne analizăm, cântărim ce a fost bine, ce a fost rău, ne evaluăm prezentul şi să ne gândim cum vom aborda timpul care vine. Sunt convins că mulți dintre români abordează acest moment, «România – 100», într-un mod cât se poate de coerent, pragmatic, încărcând să evite efuziuni care uneori nu își au rostul. Momentul 1918 este crucial pentru dezvoltarea României ca un stat național unitar, poate cel mai important eveniment din istoria națiunii noastre”, declară Horia Mihail.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.

 

Povestea pianului călător a ajuns în 2018, anul Centenarului României, şi a venit momentul unui binemeritat „Best of”, turneu în care Horia Mihail şi prietenul său, „Pianul Călător”, ne invită să ascultăm sau să reascultăm celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013 – dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza vine cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.

Pentru spectacolul de la Roman care va avea loc joi, 19 aprilie, de la ora 19.00, biletele se găsesc la Casa de Cultură din Roman, în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 16:00 – 19:00. Preţul unui bilet este de 15 lei de persoană.

Amănunte pe www.pianulcalator.ro și https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

Itinerar

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul „Ioan Slavici”
Marţi, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii
Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultură
Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala „Pro Arte”
Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură „Arcuș”
Duminică, 15 aprilie, ora 19 – Brașov, Sala „Patria”

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul „Marcel Guguianu”
Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultură
Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul „Matei Vișniec”
Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu
Duminică, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – București, Sala Radio
Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul Național
Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii „Paul Constantinescu”
Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18 – Timișoara, Sala „Capitol”

Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”
Vineri, 4 Mai, ora 19 – București, Sala „Teatrelli”
Luni, 7 Mai, ora 19 – Bistrița, Sinagoga

Program muzical

  • W. A. Mozart: Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i, Alla turca
  • L. van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor – Sonata lunii
  • R. Schumann: Kinderszenen, op. 15
  • G. Enescu: Rapsodia I (prelucrare de G. Enescu)

Producători: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania
Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking – serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Senia Music

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Centrul Municipal pentru Cultură Arad, Teatrul clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica din Oradea, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Centrul de Cultură Arcuș, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Casa de Cultură din Roman, Teatrul Matei Vişniec din Suceava, Fundaţia Pelin – Educaţie fără frontiere creştin europeană din Tecuci, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal, Filarmonica Pitești, Filarmonica de Stat din Brașov, Filarmonica din Timişoara, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, MKlasica, Accent TV.