HomeSocialEducatie

Pianişti de top la „Sergiu Celibidache”

Teodora Arabu şi Ștefan Buzdugan au obţinut premiul I la Concursul Naţional „Carl Czerny”.

Teodora Arabu şi Ștefan Buzdugan, doi dintre cei mai buni elevi de la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman, au obţinut premiul I la Concursul Naţional de pian „Carl Czerny”, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Piatra Neamţ. „Am asistat, la această ediţie, la o relansare a concursului, cu puţini concurenţi selectaţi, dar foarte valoroşi. Aceasta face ca premiile obţinute de cei doi pianişti romaşcani să fie cu atât mai importante. Ambii sunt copiii foarte talentaţi, care muncesc mult şi care au deja un palmares bogat, cu premii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale”, a spus profesoara Lia Voinea, cu care se pregătesc Teodora Arabu şi Ștefan Buzdugan.

Teodora Arabu este în clasa a III-a şi este „abonată” la premiile I la toate concursurile la care participă. Ștefan Buzdugan a început să studieze pianul în clasa I, după ce a trecut, pe rând, pentru că nu-şi găsea „starea”, pe la diferite sporturi şi dans. Odată ce a descoperit pianul, a renunţat rând, pe rând, la celelalte şi a început să-şi dedice cea mai mare parte a timpului doar studiului. La disciplinele de cultură generală a obţinut întotdeauna doar premiul I. Ca să-i reuşească toate aşa cum trebuie, Ștefan a renunţat, de câţiva ani, să se mai joace, deşi este abia în clasa a VI-a şi mulţi dintre colegii lui petrec bune ore pe zi cu mingea, cu bicicleta sau în faţa calculatorului. „Nu-mi ajunge timpul. Un pianist are pauză doar o oră, după concurs sau după concert. Apoi, trebuie să reiei studiul, dacă vrei să fii cel mai bun”, spune Ștefan.

Micul pianist se pregăteşte la şcoală cu profesoara Lia Voinea şi, de câteva ori pe săptămână, merge la Budeşti, unde se pregăteşte cu maestrul Iulian Arcadie Trofin. S-a obişnuit să meargă singur, cu autobuzul, pentru că îşi doreşte foarte mult să ajungă să cânte, ca pianist, pe scene celebre din lume. Până atunci, adună premii la concursurile la care participă şi se pregăteşte pentru admiterea la Liceul de Artă din Iaşi.

Comentarii

WORDPRESS: 0