Prima paginăSocialNeamt

Peste 500 de copii au fost abuzați anul acesta, în Neamț

Dimensiune text

Cele mai multe cazuri de abuz sunt întâlnite în mediul rural.

Oamenii au început să nu mai fie indiferenţi faţă de problemele celor din jur. Acest lucru este arătat de numărul mare de abuzuri asupra copiilor care au ajuns în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ anul acesta, datorită implicării populaţiei, care a dat alarma imediat ce a observat că ceva nu este în regulă.

„Din păcate, numărul cazurilor de abuz este, în continuare, mult prea mare, semn că societatea încă nu este pregătită să-i trateze pe cei mici cu respectul şi cu dragostea de care au nevoie. Îmbucurător este, însă, că tot mai multe persoane sunt interesate să prevină astfel de situaţii, fapt demonstrat de creşterea numărului de semnalări, pe toate căile. Este foarte important ca toţi adulţii să ţină minte că, raportând un caz de abuz sau de neglijare suspectate, se poate preveni ca un copil să sufere leziuni severe, probleme severe emoţionale, care pot dura toată viaţa, sau chiar situaţii tragice ce pot duce la decesul copiilor. Orice persoană care face astfel de raportări beneficiază de confidenţialitate, dar pot fi făcute sesizări şi anonim, toate urmând a fi verificate”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Potrivit datelor statistice centralizate de Serviciul de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în Cazuri de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul DGASPC, în luna septembrie au fost instrumentate 60 de cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 27 s-au înregistrat în mediul urban iar 33 în rural. Din punct de vedere al formei de maltratare la care au fost supuşi copiii, predomină cazurile de neglijare, fiind 29 de astfel de situaţii. Au fost înregistrate 12 cazuri de abuz emoţional, şase cazuri de comportament delincvent, două cazuri de abuz sexual (ambele în mediul rural) şi două cazuri de abuz fizic.

Specialiştii Serviciului Abuz au propus două măsuri de protecţie specială. A fost vorba despre plasamentul în regim de urgenţă în cadrul unui serviciu de tip rezidenţial din subordinea DGASPC, pentru o adolescentă abuzată sexual, şi plasamentul la un asistent maternal profesionist din reţeaua Direcţiei, pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate.

De la începutul acestui an şi până la data de 30 septembrie s-au consemnat 517 cazuri de maltratare a copiilor în Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0