Peste 2.300 de cazuri în atenția criminaliștilor IPJ Neamț, în primele șapte luni ale anului

HomeActualitate

Peste 2.300 de cazuri în atenția criminaliștilor IPJ Neamț, în primele șapte luni ale anului

 

În primele șapte luni ale anului 2017, sub coordonarea Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, criminaliștii nemțeni au identificat aproape 300 de persoane și obiecte, în cadrul a peste 150 de dosare penale.

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie, specialiștii criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au deplasat în teren, la peste 2.300 de cazuri, și au efectuat 1.475 de cercetări la fața locului. În laboratoarele proprii, expertizele şi constatările criminalistice au constituit activitatea de bază a experţilor şi specialiştilor în domeniu, fiind efectuate 126 de rapoarte de expertiză sau constatare criminalistică. Criminaliștii au reușit să realizeze 280 de identificări de persoane și obiecte, în cadrul a 154 de dosare penale.

„Criminalistica pune la îndemâna instanțelor civile și penale mijloace noi pentru aflarea adevărului. Criminalistica este o știință care însumează un ansamblu de cunoștințe despre metodele, mijloacele tehnice și procedeele tactice destinate descoperirii, cercetării infracțiunilor, identificării persoanelor implicate in săvârșirea lor și prevenirii faptelor antisociale. De-a lungul timpului, mijloacele și tehnicile criminalistice au contribuit în mod esențial la probarea activității infracționale și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, precizează un comunicat al IPJ Neamț.

 

Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este Punct Naţional de Contact pentru schimbul automat de date genetice şi dactiloscopice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, conform Deciziilor Consiliului 2008/JAI/615 şi 616.

România efectuează schimb de date dactiloscopice cu 18 state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) şi teste de conectivitate cu patru state membre (Portugalia, Danemarca, Malta şi Finlanda). Din punct de vedere al schimbului automat de date genetice, 19 state membre sunt operaționale cu România (Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Cipru, Franţa, Letonia, Finlanda, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria).

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0