Prima paginăActualitateRoman

Peste 100 de țevari aşteaptă decizia de pensionare

Dimensiune text

Dosarele de pensionare a peste 100 de ţevari au fost respinse de Casa de Pensii Neamţ. Liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu, speră că această problemă va fi rezolvată în 2015.  Gheorghe Ciobanu şi-a propus înfiinţarea unui sindicat mare, la nivelul oraşului Roman. 

Peste 100 de persoane care au lucrat sau încă mai lucrează la societatea ArcelorMittal Tubular Products Roman au avut dosarele de pensie respinse de Casa de Pensii Neamţ în ultimul an, pe motiv că nu le-a fost recunoscută încadrarea în condiţii speciale de muncă, care le reducea vârsta de pensionare. Se pare că această problemă va fi rezolvată în 2015. În perioada 15-17 decembrie 2014, liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu, a fost invitat la Bucureşti, la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), la Ministerul Muncii şi la Inspecţia Muncii, pentru a discuta două probleme care îşi vor găsi rezolvarea în 2015.

Liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu

Liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu

„Prima problemă discutată a fost cea a respingerii dosarelor de pensionare a unor muncitori de către Casa Judeţeană de Pensii Neamţ. M-am dus cu un dosar pe care l-am dat reprezentanţilor CNPP, care conţinea documente concrete despre fiecare caz respins şi am discutat fiecare situaţie în parte. Cei de acolo mi-au dat dreptate. Am discutat cu oameni care se pricep, care au lucrat şi în industrie, iar ei au afirmat că toate dosarele pe care le-am arătat eu erau corecte. Într-adevăr, la Bucureşti se cunoştea problema din Neamţ. Le-am dat şi două exemple clare, ale unor persoane care au avut acelaşi loc de muncă, doi electricieni, care au lucrat în aceleaşi secţii, cu acelaşi maistru, iar unul era din judeţul Iaşi şi unul din judeţul Neamţ. Cel din judeţul Iaşi este deja ieşit la pensie, dar celui din Neamţ i s-a respins dosarul. Mi s-a promis că vor fi reanalizate toate dosarele şi că se vor soluţiona la începutul anului 2015”, a declarat Gheorghe Ciobanu.

Cea de-a doua problemă discutată cu reprezentanţii celor trei instituţii la Bucureşti a fost reevaluarea locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale, care trebuie făcută o dată la doi ani. „Conform Legii 263, din doi în doi ani, unităţile care au locuri de muncă încadrate în condiţii speciale trebuie reevaluate. Noi am primit aviz în decembrie 2012 şi am făcut documentaţia necesară pentru reevaluare în decembrie 2014. Răspunsul primit de la Ministerul Muncii a fost că, atât timp cât este Legea 263 în vigoare, nu trebuie făcută reevaluare. A rămas ca, în a doua parte a lunii ianuarie, să se întâlnească o comisie tripartită pentru ca cele trei instituţii să convină dacă reevaluarea mai trebuie făcută sau nu. Dacă se păstrează condiţiile speciale de muncă, este un lucru bun pentru salariaţii de la noi, pentru că existau zvonuri că s-ar renunţa la încadrarea locurilor de muncă respective în condiţii speciale”, spune liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Sindicat mare, la nivelul oraşului Roman

În anul 2015, Gheorghe Ciobanu, împreună cu Cartelul Alfa şi Federaţia Metarom, şi-a propus înfiinţarea unui sindicat mare, la nivelul oraşului Roman. „M-am bucurat că, spre sfârşitul anului 2014, am obţinut reprezentativitatea necesară pentru a înfiinţa un sindicat şi la societatea Cersanit. În acest moment, începe să prindă contur un sindicat mai mare, pe care vrem să îl transformăm într-un sindicat local, pentru a face mai mult pentru salariaţii din Roman. Avem solicitări şi din alte fabrici şi dorim să oferim sprijin celor care au nevoie de un reprezentant în faţa angajatorului. O să încercăm să ne mărim aria de lucru şi sper că, în 2015, vom reuşi să punem baza unui sindicat mare, local. Acum nu se mai negociază contract de muncă unic la nivel naţional şi toată responsabilitatea negocierilor a rămas la nivel de unitate. Unde există sindicat puternic, sunt sprijinite drepturile salariaţilor. Unde nu, aceştia trebuie să suporte condiţiile impuse de angajator. Noi dorim să schimbăm acest lucru”, susţine liderul de sindicat.

Un mare regret al liderului de sindicat este că toate mitingurile organizate la Bucureşti în anul 2014, pentru modificarea Legii Dialogului Social, au fost fără rezultat: „Nu am reuşit să schimbăm nici un punct la Legea Dialogului Social. Din păcate, clasa politică nu a înţeles problema noastră şi am primit numai promisiuni, la fel ca în fiecare an electoral”.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Mai nenea Ciobanu esti un pensionar care ar trebuii sa -ti vezi de familia , ta la tevi ai fost un chiulau si numai ai profitat pentru interesele tale personale mai invata gramatica limbi romane cand dai discursuri la posturile tv locale nu mai amagi lumea bree mergi la tine acasa unde i-ti este obarsia si bucurate de pensionare esti de domeniul trecutului deci lasate de sindicat si apucate de agricultura poate acolo esti mai bun sa dai cu sapa pentru tine sindicalismul sa sfarsit lasa pe altii mai tineri sa faca munca sindicala nu fii iprocrit .!

  • multumitul 6 ani

   Domnul Ciobanu nu are nicio vina in aceasta situatie! Ce naiba nu intelegeti ca suntem inca sub efectul legii ANASTASE -UDREA – BOC , lege ce a fost votata fraudulos doar de 80 parlamentari pdl? Sau nu-i mai recunoasteti pe cei care au fost pe rand PD;PDL;APEL si acum mai nou PNL. Tot astia sunt cei care au taiat salariile tuturor bugetarilor, cei care au marit tva-ul la toate produsele, cei care au inchis spitalele pentru ca nu erau profitabile,cei care au desfiintat posturile de politie de la tara,cei care in timp ce toata tara era in criza AFACERILE lor si CONTURILE lor erau sigurele care mergeau in tara asta !

  • romascan 6 ani

   Amuzant !Comentatorii unui articol de ziar nu spun mai nimic despre continutul acestuia ,dar se leaga mereu de gramatica:nu a articolului ,ci a persoanei despre care se vorbeste in articiol!De exemplu lui Lulu i-as da nota 4 pentru gramatica din comentariul sau,mai ales ca dupa ce ca are asa niste lacune,il trimite pe domnul Ciobanu sa invete.Lulu,tu nu stii nimic despre punctuatie,ai folosit o singura virgula,dar si pe aceea ,gresit!Ai un punct la final,dar puteai sa-l folosesti de mai multe ori pana acolo,unde trebuia sa lasi doar semnul exclamarii,daca tot ai facut atatea indemnuri,scrise gresit!Iata greselile tale:,,limbi”/limbii;,,i-ti’/iti;,,bucurate,lasate,apucate”/bucura-te,lasa-te,apuca-te;,,sa sfarsit”/s-a sfarsit;nu fii”/nu fi;Eu mai cred ca domnul Ciobanu stie sa scrie mai corect,chiar daca e pensionar !!Eu cred ca pensionarii sunt mai bine pregatiti,decat tinerii ,care au luat bacalaureatul avand o frecventa proasta pe la scoala ,iar la examen au copiat!Sa avem putin respect inainte de toate !

 • DUTE BREEE LA PENSIE DE CAND ESTI LIDER NUMAI BARBOLOGIE AI IN TINE SA FIE UN SINGUR SINDICAT LA TEVI ESTE NEAPARAT CA UN PENSIONAR SA REPREZINTE SALARIATII DIN MITALL ? NORMAL PENSIE INDEMNIZATIE DE PE SPATELE SALARIATILOR AI AVUT SI AI INCONTINUARE NUMAI AVANTAJE DOMNULE CIOBANU PAREREA NOASTA ESTE SA PLECI LA SAGNA ESTI BATRAN MINTEA NU- TI MAI FUNCTIONEAZA HAI SA FIM OAMENI SERIOSI LASA PE ALTI TINERI IN LOCUL DUMITALE LA VALOAREA LUI CORNENCO NU AI SA AJUNGI NICIODATA ESTI CEL MAI SLAB LIDE